Kötelező lesz a megújuló energiaforrások alkalmazása az új építésű házaknál
2019. május 27. írta: Wagner Solar

Kötelező lesz a megújuló energiaforrások alkalmazása az új építésű házaknál

pv_home_system_family.jpg

Nem lesz könnyű dolga azoknak, akik mostanában, vagy a jövőben építenek házat, ugyanis jóval szigorúbb feltételeknek kell majd megfelelni a hatósági engedélyek megszerzéséhez.

Az Európai Parlament által 2010-ben elfogadott irányelv szerint az unió területén - így Magyarországon is - 2020. december 31. után már csak „közel nulla” energiaigényű épületek épülhetnek.

Mit is jelent ez?

Az EU irányelvhez igazodva a 312/2012. (XI. 8.) Kormányrendelet meghatározza, hogy az új építésű házak használatbavételi engedélyét a hatóság csak akkor fogja megadni, ha az megfelel a közel nulla vagy az a fölötti energiaigényű épület követelményrendszerének. Ezek meghatározására egy új energetikai minősítési rendszer lép életbe, amely jóval szigorúbb a most hatályosnál.

ajanlatkeres.png

 

 

energiabesorolas.jpg

Forrás: Országos Tanúsító Központ

Az ábrán látható, hogy ha például új családi házat szeretnénk építeni, akkor annak minimum a BB besorolást el kell érnie ahhoz, hogy megkaphassuk rá a használatbavételi engedélyt. Ennek a szintnek az eléréshez annak a speciális feltételnek is meg kell felelni, hogy az összes energiafogyasztás legalább 25%-ának fedezésére megújuló energiaforrásokat kell alkalmazni. Ez lehet például napkollektor, napelem, hőszivattyú. Ha ez a feltétel nem teljesül, akkor legjobb esetben is csak CC, azaz korszerű besorolást kaphat a házunk.

A már meglévő ingatlanokra nem kötelező érvényű egyik energetikai szint elérése sem, ugyanakkor átgondolandó a havi rezsi költségek csökkentése, vagy az ingatlanunk értékének növelése érdekében.

Új ház építésénél azonnal az jut eszünkbe, hogy ez több milliós többletköltséggel jár, amit az építkezés kezdetekor nem kalkuláltunk be. A helyzet azonban nem annyira tragikus, mint elsőre tűnik, ugyanis van megoldás. A hagyományos gáz üzemű fűtés kivitelezése sem olcsó mulatság (a gázbekötés, a kémény építés, a kazán, a cirkó, ezek engedélyeztetése, stb.), no meg persze hűteni is szeretnénk, tehát megvesszük a klímaberendezést is. Mindezeket kiválthatjuk egy hőszivattyúval, amely fűtésre, meleg víz ellátásra és hűtésre szintúgy alkalmas. Egyszerre helyettesíti a kazánt, a cirkót, vagy bojlert, illetve a klímát is, nincs szükség kéményre, hiszen nincs károsanyag kibocsájtás. Ezzel a biztonságos és gazdaságos megoldással már ki is váltottuk a gázszámlánkat.

Az elektromos fűtésünk, vagy akár az egész házunk áramellátását biztosíthatjuk napelemek segítségével. Egy megfelelően kiépített napelemes rendszer támogatja az egész éves meleg víz ellátást, képes ellátni, részben vagy teljes egészében az elektromos fűtés, a világítás és a kisebb-nagyobb háztartási elektromos berendezések energiaigényét is. Így jelentősen lecsökkenthetjük, vagy akár nullára redukálhatjuk a villanyszámlánkat.

Egy korábbi cikkünkben már összefoglaltuk, hogy hogyan tervezzük és készítsük elő házunkat a napelemes rendszer kiépítéséhez. A cikk ide kattintva látható : elolvasom

Miből fedezzük a megújuló energiaforrásainkat?

Létezik egy kamatmentes hitelprogram, amit a Magyar Fejlesztési Bank folyósít családi házak, társasházak energetikai korszerűsítésére és a megújuló energiaforrások kiépítésére, azaz 0% kamatozású hitel vehető igénybe magánszemélyeknek!

Mire vehető igénybe ez a hitel?

  • hőszigetelésre
  • nyílászárók cseréjére, korszerűsítésére
  • árnyékoló vagy árnyékvető szerkezetek beépítése
  • fűtési és/vagy használatimelegvíz-rendszerek korszerűsítése
  • bel- és kültéri világítási rendszerek energiatakarékos átalakítása
  • megújuló energiafelhasználásra, például, napelemes, napkollektoros rendszer kiépítésére, hőszivattyú rendszerek alkalmazása fűtésre, melegvíz termelésre.

Bővebb információt az alábbi linkre kattintva tudhat meg:

Megújuló energia 0%-os hitelből

Készüljünk együtt a közel 0 energiaigényű építkezésre, mi segítünk!

Kérje napelemes ajánlatunkat most!

ajanlatkeres.png

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr6514832110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása