Hogyan tervezzük és készítsük elő házunkat a napelemes rendszerhez
2018. február 14. írta: Wagner Solar

Hogyan tervezzük és készítsük elő házunkat a napelemes rendszerhez

A napelemes rendszer telepítése egyaránt megoldható tervezés alatt lévő és már felépült házaknál. Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb szempontokat, amiket érdemes figyelembe venni, hogy milyen KWh teljesítmény-elvárást támasztunk a majdani kiépített napelemes rendszerünkkel szemben.

Az alábbi tényezőktől függ, hogy mennyire lesz a házunk energiatakarékos, mennyi lesz az éves energiaigénye.

img_0179.JPG

Műszaki megoldások alapjai, avagy hogyan tervezzük házunkat napelemes rendszerhez

Energetikai szempontból a telek kiválasztása valamint az épület azon történő elhelyezkedése és tájolása is épp annyira lényeges, mint a ház energiatakarékos, geometriai kialakítása. Ugyanis ezektől függ a természetes fény (még solar berendezések nélküli) hasznosíthatósága, vagyis a napsugárzás optimális felhasználásának lehetősége.

A külső határoló szerkezetek, hőszigetelők és épület-nyílászárók alacsony hővezető képességgel kell rendelkezzenek annak érdekében, hogy minél kisebb legyen a hőveszteség, ezáltal minél alacsonyabb maradjon az épület energiaigénye.

Egy alacsony energiaigényű, vagyis energiatakarékos megoldásokkal épülő otthon akár 60%-kal kedvezőbb, gazdaságosabb üzemeltetési költséget és ugyanakkor élhetőbb környezetet is jelent.

ajanlatkeres.png

 

 

Amikor a napelemes rendszer minden energiaigényt kielégít

Amennyiben házunkat eleve energiatakarékos üzemre tervezzük, vagyis a lehető legkevesebb energia felhasználásra, a telepítésre kerülő napelemes rendszer akár önmagában is képes lehet a szükséges alacsony energia igény kielégítésére.

Házunk általános áramellátásához szükséges energiamennyiséget tehát megtermelhetjük pusztán napelemekkel is, azonban még így is előfordulhat, hogy emellett az egész éves fűtési hőigény és a melegvíz-ellátás energiaigénye meghaladja a kiépíthető napelemes és napkollektoros rendszer által biztosított energiaigényt.

Ilyenkor a szükséges pluszt biztosíthatjuk akár a földhőt hasznosító hőszivattyú-rendszerrel is, a többletként megtermelt energia ugyanis nem vész el, hiszen azt egy inverter segítségével akár a hálózatba is visszatáplálhatjuk.

photovoltaic-1634595_1920.jpg

Meglevő ház előkészítése, napelemes rendszer kiépítéséhez

Amennyiben régebbi építésű lakóházban szeretnénk olyan megújuló energiát hasznosító gépészeti rendszert kiépíteni, mint például a solar rendszerek, szinte ugyanazokat a tényezőket kell figyelembe vennünk elsőként, mint az új ház tervezésénél.

Érdemes felmérni tehát a kész épület tájolását és a nyílászárók üvegfelületein keresztül hasznosuló fény energiahatékonyságát. A kritikus csomópontok szempontjából jó, ha feltárjuk az esetleges hőhidak meglétét és lehetőség szerint (utólagos szigeteléssel, nyílászárócserével) minimálisra csökkentjük az ingatlan hőveszteségét.

Egy statikussal meg kell vizsgáltatni a tető és a koszorú állapotát, teherbíró képességét, mivel a tető állapotától függ, hogy kiépíthető-e a napelemes rendszer a ház tetőfelületén, vagy csak a talajon történő elhelyezés jöhet szóba.

Figyelembe kell venni továbbá, hogy az épület áramvezetékei alkalmasak-e a napelemes rendszer működtetésére, vagyis amennyiben több energiát termelne, mint amennyit felhasználunk, annak hálózatra történő visszatáplálását meg tudjuk-e oldani minimális átépítéssel.

Úton az önfenntarthatóság és az öko-tudatosság felé

A tervezés utolsó lépéseként berendezési tárgyaink energiaigényének csökkentésével is növelhetjük a napelemes rendszer hatékonyságát.

Feltéve, ha az otthonunk a fentieknek megfelelően már kész arra, hogy az előzetes felmérések alapján megállapított energiaigényét részben vagy egészben napelemes rendszerrel fedezhessük.

Miként érhetjük el az optimális energiahatékonyságot? Átgondoltabb belső tér megvilágítással, energiatakarékos LED világítással, A+, AA+ jelzésű háztartási gépekkel, és takarékos csaptelepek használatával.

Kérje napelemes ajánlatunkat most!

ajanlatkeres.png

energy-1322810_1920.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr9513668970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása