Az otthoni EV töltő, a napelemes rendszer és a hálózat együttműködése
2022. július 05. írta: Wagner Solar

Az otthoni EV töltő, a napelemes rendszer és a hálózat együttműködése

Hogyan viszonyul a cím három szereplője egymáshoz? Milyen elektromos autó töltő újdonságokkal jelentkezik a SolarEdge a piacon? Mik a kapcsolódó trendek és milyen jövőbeli perspektívát kínál a gyártó ezekre?

 

frank-ev-charger.jpg

A SolarEdge villamosmérnöke és intelligens energia ágazati termékmenedzsere, Frank Bakker válaszol a feltett kérdésekre.

 

Serkentően hat az otthoni töltők elterjedése az elektromos autó vásárlásra nézve?

 

Az emberek különböző okokból vásárolnak elektromos autót. Sokan szeretnének függetlenedni az emelkedő üzemanyagáraktól. Mások azért vásárolnak elektromos autót, hogy fenntarthatóbb életmódot folytathassanak, vagy talán csak azért, mert kényelmes, tiszta és kisebb a szervizigénye.

Az emberek felismerték, milyen hatalmas előnyökkel jár a napelemes rendszerükhöz csatlakoztatott otthoni elektromos autó töltő használata. Nem csak olcsóbb és "tisztább" az üzemanyag, de az autó mindig készen áll az indulásra, anélkül, hogy egy benzinkutat kellene útba ejteni a tankoláshoz. 

 

Hogyan befolyásolja az elektromos járművek töltése az otthoni villamosenergia-felhasználást?

 

Az energiafogyasztás a vezetési stílus és az autómodellek között változik, de átlagban elmondható, hogy az elektromos járművek töltése tetemes kiadást jelent. A tipikus 50-100 kWh-s elektromos járművek akkumulátorának átlagos fogyasztásra való feltöltése akár az otthoni energiafogyasztás 50%-át is kiteszi.

Az áramszolgáltatók a hálózati egyensúly érdekében a díjak emelésével próbálják visszafogni a fogyasztást a csúcsterhelés idején. Sok ország már eltávolodott a szaldó elszámolástól, ahol még nem, ott is várható a bruttó elszámolás bevezetése rövidesen. Ez és az ehhez hasonló szabályozások arra késztetik a lakástulajdonosokat, hogy keressenek módot energiafogyasztásuk optimalizálására. Vannak, akik megváltoztatják szokásaikat, és alacsonyabb tarifák mellett napközben többet töltenek fel autójukkal. Mások elkezdik tölteni az akkumulátort, előmelegíteni a vízmelegítőjüket vagy üzemeltetni a mosogatógépet nappal.

 

solaredge-new-ev-cable-1024x768.jpg 

 

Hogyan segít a SolarEdge EV töltő a megtakarításban?


Amikor az emberek a nap végén hazaérnek, általában éjszaka töltik az autójukat. A probléma az, hogy azokban a csúcsidőszakokban, amikor magas az energiafogyasztás, nincs napenergia termelés. Napközben azonban ennek az ellenkezője történik: magas a napenergia termelés, azonban nem sokan használnak háztartási gépeket vagy töltik fel az elektromos autóikat napközben, ezért sok a fel nem használt napenergia, aminek a nagy részét a lakástulajdonosok juttatják be a hálózatba.

A SolarEdge intelligens elektromos autós töltő lehetővé teszi az elektromos autók feltöltését napelem panelekről,  akkumulátorról, vagy ezekről együttesen. Azzal, hogy az eszközt a SolarEdge Home ökoszisztéma integrált részeként használják, a napelemes rendszerek tulajdonosai növelik otthonuk energiafogyasztásának hatékonyságát, és maximalizálják a megtakarításaikat.

Amikor a SolarEdge töltővel napközben használ napenergiát, a háztartás elsőbbséget élvez, és csak a többlet napenergia kerül az autóba kerül. Mivel a háztartási gépek nappali működésre vannak állítva, az esti csúcsidőben az elektromos járműveké a prioritás a többi készülékkel szemben. Beállítható fix időpont az autó töltésére vagy megadható, hogy akkor töltsön, amikor napenergia többlet áll rendelkezésre. Ezzel csökkenthetők az éves energia díjak. Az intuitív mySolarEdge mobilalkalmazás betekintést nyújt a termelési és fogyasztási statisztikákba és energiamenedzsmentet biztosít.

 

Hogyan hat az elektromos járművek elterjedése az elektromos hálózatokra?


Az elektromos infrastruktúra nagy része az 1950-es és az 1970-es évek között épült, amikor az emberek csak benzines autókat vezettek, és sokkal kevesebb áramot fogyasztottak. Ezeket az elektromos hálózatokat nem arra tervezték, hogy elbírják azt az óriási terhelést, amikor elektromos járművek milliói töltenek egyszerre. Ez pedig tovább fog romlani az elektromos járművek számának növekedésével, amely 2030-ra várhatóan eléri a 40 milliós darabszámot világszerte.

Az infrastruktúra jelentős bővítést igényel, melynek kiépítése rendkívüli időbeni és anyagi ráfordítást követel. Amíg ez nem valósul meg, az intelligens energiamenedzsment nyújtja a legfejlettebb megoldást a hálózat és az egyéni háztartások számára egyaránt.

 

Hogyan támogatja a SolarEdge EV töltő  a jövőbeli trendeket?


Az emberek ma már nagyméretű akkumulátorokat vásárolnak, hogy otthonukban tárolják a megújuló energiát. Az elektromos autókkal valójában szintén egy akkumulátort kapunk, kerekeken. A jövőben megvalósulhat, hogy áramszünet idején az autó akkumulátorával lássa el otthonát megújuló forrásból származó energiával.

Akár tartalék módban van, akár hálózatról tölt, az energiafogyasztást és a túlterhelést a rendszer automatikusan kezeli. Ezek a V2G (vehicle-to-grid) és V2H (vehicle-to-home) trendek olyan technológiákat tartalmaznak, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy az autónkból energiát fecskendezzünk be az otthonunkba és a hálózatba. Ez egyelőre csak egy koncepció jövőre nézve, de a SolarEdge most olyan termékeket fejleszt, amelyek segítenek csökkenteni az energiaszámláinkat, és életképes energiatartalékos megoldásokat kínálnak, ott ahol szükséges.

 

Cikkünk alapját a SolarEdge interjúja szolgáltatta: https://www.solaredge.com/solaredge-blog/electric-car-chargers

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr8817874887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása