20 tévhit a napelemes rendszerekről
2015. szeptember 03. írta: WSH

20 tévhit a napelemes rendszerekről

1. A napelemek drágák

A napelemek ára az elmúlt években folyamatosan csökkent, ellenben egyre hatékonyabb lett a technológia. 

2. A napelemek soha nem térülnek meg

Ha figyelembe vesszük a háztartások áramfogyasztását, a napelem árát és a különböző plusz kiadásokat, akkor megállapíthatjuk, hogy a napelemes áramtermelés az egyik leggyorsabban megtérülő energetikai beruházás.

3. A megtermelt áramot a szolgáltató nem veszi vissza

Az állam 2007-ben törvénybe iktatta, hogy 50 kW teljesítményig kötelező az áram átvétele. Tehát a többletként megtermelt energiát minden esetben visszaveszi az áramszolgáltató.

4. A napelem telepítése a tetőszerkezet átalakítását kívánja meg

A napelemek felszerelése csupán néhány cserép elmozdításával, majd visszahelyezésével jár, ezért nincs szükség a tető átalakítására. 

4.PNG

5. A napelem nem elég hatékony

A napelem termelése minden esetben hatékony, a hatásfoka kellően magas a megfelelő működéshez.

6. A napelem csak napos időben termel

Tény, hogy a napelemek legjobban tiszta időben, a derékszögben érkező sugárzás esetében termelnek. Azonban felhős időben is 50-90 százalékos teljesítményt produkálnak.

shutterstock_110527172.jpg

7. A napelem csak déli tájolású ház esetében használható

Nagyon kevés esetben fordul elő kizárólag déli tájolású ház. A déli tájolástól való 10-15° eltérés csekély mértékben befolyásolja a termelés mértékét.

8. A napelem csak a tetőre szerelhető

Napelemet lehetséges talajra is telepíteni. Ezek előnye, hogy a pontos tájolás beállításával maximalizálható az energiatermelés.

9. A napelem telepítéséhez meg kell erősíteni a tetőt 

Egy napelem tábla össz-súlya 17 kg, a felülete 1,7 m2. Egy átlagos családi ház esetében 3 egészséges férfi tömege nagyobb, mint az egész rendszeré.

10. A napelem nem működik 30 évig

Bár Magyarországon még nincs ilyen hosszú élettartamú rendszer, a világ más pontjain több 25-30 éve működő napelem létezik. Bizonyos gyártók 30 év teljes körű termékgaranciát biztosítanak napelemeikre.

8_2.jpg

11. Sötétben használhatatlanok a háztartási berendezések

A hálózatra tápláló napelemes rendszer esetében folyamatosan kapcsolódunk a hálózatra, így ha éppen nem termel a rendszer, akkor is működnek a gépek.

12. A napelemes technológia nem elég fejlett

Sokan kifogásolják, hogy nem elég fejlett a technológia, azonban napjainkban egy rendszerről sem mondhatnánk el, hogy kifogástalanul működik és nincs szükség további fejlesztésre. 

13. A napelem nem versenyképes más energiaforrásokkal szemben

Hazánkban egyelőre nagyon erős a hagyományos energia ellátás és termelés berögződése, de a szakemberek szerint a következő évtizedekben ez folyamatos átalakuláson megy majd keresztül. 

14. A háztartási méretű napelemek építési engedély kötelesek

A napelemes rendszerek engedélyezési kötelezettségeit a Villamos Energia Törvény (VET) szabályozza. Ez kimondja, hogy az 50kW-ot meg nem haladó, háztartási méretű kiserőművek létesítéséhez nem kell építési engedély. (átlagos családi ház fogyasztása 2,5 – 5 kW)

15. A napelemek előállítása több energiával jár, mint amennyit megtermelnek

Ez az állítás csak az 1970-es években, a napelemgyártás kezdetekor lehetett igaz. Ma már azonban igen professzionálisan zajlik az előállítás, ezért már semmiképp nem helytálló ez a kijelentés.

16. A napelem károsítja a környezetet

A napelem a napenergiát hasznosítja, ami megújuló energiaforrás. Működése közben nem bocsát ki káros anyagot és egyáltalán nem károsítja a környezetet. 

8.jpg

17. Az energia tárolásához akkumulátorra van szükség

A mai modern napelem rendszerek esetében nincs szükség akkumulátorra. A hálózatra kapcsolt rendszer előnye, hogy a nyáron megtermelt energiát télen is felhasználhatjuk. 

18. Kötelező a villámhárító építése

A napelemes rendszer nem növeli a villámcsapás kockázatát. Ezért 10 kW teljesítmény alatt nem kötelező a villámhárító beépítése a családi házakra sem.

19. A napelemekben komoly kárt okoz a jégeső

A napelemek felületén biztonsági üveg van, ami 5400 Pa felületi nyomást bír ki. Ezek lényegében ellenállóbbak mint például egy tetőablak, de azért érdemes lehet biztosítást kötni, amelynek igen alacsony az ára, de mellette nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat. 

20. Nem lehetséges tetőfedésként használni a napelemet

Ma már léteznek olyan rendszerek, amelyek lehetővé teszik a csapadékok elvezetését, ezért lehetséges a napelemeket tetőfedésként használni. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr557758088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

haggyadaszt 2015.09.04. 09:46:36

Kettővel nem értek egyet:
"Ha figyelembe vesszük a háztartások áramfogyasztását, a napelem árát és a különböző plusz kiadásokat, akkor megállapíthatjuk, hogy a napelemes áramtermelés az egyik leggyorsabban megtérülő energetikai beruházás."

A megfelelő házszigetelés olcsóbb és rövidebb távon megtérül. A hőmegtartásnak kellene lennie az első lépésnek, ha napelemre szeretnénk bízni a fűtést télen vagy a hűtést nyáron.

"A napelem termelése minden esetben hatékony, a hatásfoka kellően magas a megfelelő működéshez."

Ez felesleges megállapítás, mert teljesen háztartástól, fogyasztástól és napelem felülettől függ, hogy kellően hatékony-e.

n3spr3ss0 2015.09.04. 11:03:17

Már van olyan tetőcserép is,amelyik napelemként működik.

n3spr3ss0 2015.09.04. 11:04:36

@flamer: Ezek szerint a németeknél mindenki hülye,mert a legtöbb vidéki házon és gazdasági épületen napelem van.

trollsalab 2015.09.04. 11:13:06

És a napelem inverter meddig bírja ?

Trisi · www.alphawing.hu 2015.09.04. 11:18:54

"Az állam 2007-ben törvénybe iktatta, hogy 50 kW teljesítményig kötelező az áram átvétele. Tehát a többletként megtermelt energiát minden esetben visszaveszi az áramszolgáltató."

Majd az így visszavett áram árára rakódó adókat be kell fizetni a NAV-hoz mert ugye bevételed származott. Ezt pedig csak úgy tudod megtenni, ha vállalkozásod van, akkor pedig többlet kiadásod is keletkezik. Ha nem fizeted, akkor adócsaló vagy és mivel mindennek nyoma van, konkrétan kiszámítható a bírság is.

"Ha figyelembe vesszük a háztartások áramfogyasztását, a napelem árát és a különböző plusz kiadásokat, akkor megállapíthatjuk, hogy a napelemes áramtermelés az egyik leggyorsabban megtérülő energetikai beruházás."

Amennyiben feltételezzük, hogy nem kell a rendszer elemeit x időnként cserélni. Például egy invertert, ami egymagában 4-700 ezer közötti / darab áron már igencsak nem olcsó elem. Ezt lecserélni 10 évente pedig már nem éri meg.

A németeknél az állam elég erősen beszállt a költségekbe, mert arrafelé az volt a mondás, hogy ha sziget tipusú energiatermelésre állnak át, akkor kiegyensúlyozottabban működik a hálózat, mintha építenek 1-1 nagy erőművet. Az ár viszont ugyanannyi, tehát odaadták a beruházóknak az erőmű árát és így épültek a napelemek.
Gondolom ott az ELMÜ sem 3-6 hónapig kotlik az engedélyezésen ha ilyen rendszert szeretnék építeni..

janoszeged 2015.09.04. 11:20:04

Németországban jelentős támogatás volt a napelemekre.

Izo 2015.09.04. 11:21:43

"A mai modern napelem rendszerek esetében nincs szükség akkumulátorra. A hálózatra kapcsolt rendszer előnye, hogy a nyáron megtermelt energiát télen is felhasználhatjuk."
Lehet, hogy ez helyileg így néz ki, de globálisan korántsem ilyen egyszerű a helyzet. Az állítással ellentétben télen nem azt az energiát kapod vissza, amit nyáron megtermeltél.
Szóval egyrészt akár szükség is lehet tárolásra, ami persze a szolgáltató vagy az állam nyakába van varrva, másrészt télen valamilyen hagyományos erőmű által termelt áramot fogyasztod. Ezekkel az előbbi, teljesen szennyezésmentes működés is megdől.
Mindent összevetve persze nagyon szuper a napelem, csak ilyen csúsztatásokkal nem kéne lejáratni.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2015.09.04. 11:25:57

@nespresso: A németknél olyan átvételi árat és támogatásot határoztak meg, hogy megérte letenni, mert a veszteségedet kifizeti az állambácsi. Az eredmény ismert. A teljes termelt részaránya a nap és szélenergiának 10% tája és a német áram ára majdnem kétszerese a magyarnak.

15 évre fix áras garantált átvétel. Ezt államilag támogatott lopásnak lehetne hívni... Ennyi erővel az én hobbimat is finanszírozhatnák...

BTW mióta átszabták a támogatást a német "zöld" erőm telepítése szitne leállt. No comment...

Izo 2015.09.04. 11:27:22

A napelemek soha nem térülnek meg.
A tapasztalat nem pont ezt mutatja. index.hu/tudomany/2015/07/21/napelem/
"A megtérülést kétféleképpen számolják az emberek: 12-18 év közé, illetve a soha környékére.
...
A soha meg nem térülést említő levélírók amúgy főleg abban különböztek az optimista társaiktól, hogy a 300-400 ezer forintos inverter tízévenkénti cseréjét, illetve napelemek teljesítményromlását is beleszámolták a dologba."

De mivel környezetbarát a dolog, érdemes lehet vállalni a plusz költségeket, ha nem túl önző az ember.

rolika 2015.09.04. 11:29:57

@nespresso: A németeknél nagyon egyszerű a képlet: ott befektetésnek számít a napelem, mert az átvevő szolgáltató több pénzt fizet érte, mint amennyiért te veszed tőle az áramot. Itthon ugyebár pont a felét kapod, de abból adóznod is kell... Magyarországon akkor éri meg, ha van csak úgy két millió forintod, amivel végképp nem tudsz mit csinálni, és beinvesztálod áramot termelni.

Izo 2015.09.04. 11:31:12

@halaloszto: Nemrég láttam egy ismerősömnél, hogy a névlegesen néhány kW-os (nem emlékszem pontosan) rendszer napközben, de borult időben, és szemerkélő esőben konkrétan 50 W-ot termelt.

Izo 2015.09.04. 11:32:21

@rolika: "Magyarországon akkor éri meg..." Meg akkor, ha úgy döntesz, hogy ennyit ráköltesz a környezeted védelmére.

énisfélek 2015.09.04. 11:50:39

@Izo: "Meg akkor, ha úgy döntesz, hogy ennyit ráköltesz a környezeted védelmére. "

A napelemet úgy számold ki, hogy NEKED megérje anyagilag.
A környezetet védelme meg annak politikusnak a feladata, akire szavaztál.
Persze a politikusok szeretik behülyíteni az embereket, hogy az adózáson felül saját pénzükből költsenek még állami feladatokra is...ne segíts nekik.

Punxsutawney Mormota 2015.09.04. 12:12:20

@nespresso: Ez így van! Néhány hete döngettem haza Franciaországból jövet Belgiumon át Németországon és brutális mennyiségű napelemet, napelem farmokat láttam. De igen! A németek tök hülyék. Meg az osztrákok is a gyökér szélkerekeikkel. Ahelyett, hogy 100 évre eladósítanák magukat az oroszoknak, hogy olyan atomreaktort építsenek, amire éppen semmi szükség nincs.

Ezzel együtt azért erre a blogra is ki lehet tenni a nagy X-et, mivel a hátrányokat nem írja le. Illetve nem szolgálja azt, hogy emberek teljesen tudatában legyenek annak, hogy mit is vesznek és a számok pontosan mit jelentenek.

Pl. a napelemes cégek arról szemérmesen hallgatnak, hogy a napsütéses idő nagy részeben is csak 1 - 1,5 óra van, amikor a nap pályája olyan, hogy a táblák a legmagasabb hatásfokon működnek. A előtte és utána, növekvő iletve csökkenő tendenciát mutat. Erről korrketül kellene a népet tájékoztatni, hogy a vásárló tudja, ha teljes energiafüggetlenséget akar, akkor az online kalkulátorok adataihoz képest 30-40%-al több napelemet kell vennie, Máskülönben jön a csodálkozás, amikor megkapják az első villanyszámlát.

Punxsutawney Mormota 2015.09.04. 12:15:32

@Izo: Nem véletlen, hogy a Tesla a hetekben dobott piacra újgenerációs akskat. Ha jól emlékszem, akkor egy 5kW-os háztartásba való kb 3000 dollárba kerül Persze, lesz ez olcsóbb is.

Medgar 2015.09.04. 12:19:04

@nespresso: Talán nézz utána mennyibe kerül a németeknek a zöld energia.

különvélemény2 2015.09.04. 12:19:43

@Punxsutawney Mormota:
7kWh és 10kWh
3000 és 3500

Sokkal olcsóbb nem nagyon lesz, ez is annyi, amennyiért te nem tudnád összerakni. Talán, ha optimalizálni tudnak az új aksigyárukkal.

Medgar 2015.09.04. 12:32:53

@Punxsutawney Mormota: Azért óvatosan a Tesla akksival. Kb. 25%-os megtakarítás érhető el a Tesla akksiva ( a kisebb 7kW-os akksival),
money.cnn.com/2015/04/29/investing/tesla-musk-battery/index.html?iid=HP_LN

Ez alapján Magyarországon kb. 25-30 000 forintot lehet évente megtakarítani vele, az ára pedig ~ 800 000 Ft. Kb. 26 év alatt hozza be az árát, ha valamilyen csoda folytán a felére esne az ára akkor 13 év.

nick066 2015.09.04. 12:47:33

Németországban (anélkül hogy külön vállalkozást alapítanál rá) automatikusan adószámot kap minden napelemes háztartás, ez azt jelenti, hogy a beruházás áfáját, ami itt 19%, minimális bürokráciával (egy nyomtatványt kell kitölteni) azonnal visszaigényelheted. Ezzel gyakorlatilag 0% áfássá tették a napelemet, az invertert, az egész telepítést.
Ez azzal jár, hogy elvileg majd az eladott áram ÁFÁ-ját ezután be kellene fizetni, viszont ha a 'vállalkozás' éves árbevétele nem haladja meg az 50000 EUR-t, akkor az ún. Kleinunternehmerregelung alapján áfamentességet kap.

Punxsutawney Mormota 2015.09.04. 12:54:31

@molnibalage: Comment sponsored by RossAtom!

Úgy idén, mint tavaly nyáron is több nap volt Németországban, amikor a háztartási napelemek illetve a megújúló energiaforrásból származó energiatermelés meghaladta az 50%-ot. Ilyen az, amikor a németek nekifeszülnek valaminek.

2014-ben 25% volt a megújúló energiaforrásból származó energiatermelés Németországban és - kapaszkodj meg! - nem csökken a beruházások mértéke, mivel a mindenkori német kormányokat egy törvény kötelezi a megújúló energiaforrások folyamatos növelésére.

Punxsutawney Mormota 2015.09.04. 13:04:44

@Medgar: Nem is írtam, hogy rohanjon és mindenki vásároljon. Csak én végigjátszottam az ELMÜ-vel a játékot és senkinek nem kívánom, hogy része legyen abban a szemétkedésben, amit akkor csináltak. Ez 2011elején volt, most lehet, hogy jobb a helyzet, bár a fórumokat olvasva nem hiszem.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2015.09.04. 13:09:53

@Punxsutawney Mormota: Tipikus komment attól, akinek 0 tudása van a témában...

1. A német támogatási rendszer visszáságait már írtam. Az eredménye a francia áramár kétszerese és 180%-a a magyarnak. Erre vágysz? Az ipar és mindenki szerinted erre vágyik itthon?

Mindezt úgy értéke el, 12% volt 2013-ban a szél és nap termelési részaránya együtt és minden mellékes beruházást elszabotáltak. Paraziták a szomszédos országok hálózatain (basztak É-D-i új gerincet megépíteni euro tízmilliárdkért) és a balanszolás olcsó francia atomárammal megy, 0 tározós erőmű létesítése és a legolcsóbb import árammal érték el ezt.

2. Ausztria Európa egyik legszelesebb tengerpart nélküli országa és 12GWe beépített vízerőmű kapacitása van. Ha mégsem fúj a szél, akkor azokt pillanatok alatt fel lehet pörgetni. Így könnyű. Viszont a világos szerinted hány ilyen szerencsés természeti adottságú ÉS kőgazdag ország van? Hm..?

Kérlek ezek után vázold fel, hogy Mo. stabil, olcsó, tisza alaperőművi termelése Paks 2 nélkül hogyan valósulna meg. Kíváncsian várom. Paks 2 nem bővítés, kiváltás, mert 2035 után az összes régi blokk leáll. Az, hogy 400 MWe-vel nagyobb a beépített kapacitás az az elmúlt 20 év alapfogyasztásának változásait és mást is tükrözi.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2015.09.04. 13:12:24

@Punxsutawney Mormota: És ez ki a faszt érdekel, amikor éves szinen a kettő együtt 13% körül van? A többi időben szerinted mi termel, mi balnszolt? Az előző kommenteben még azt hagytam ki, hogy az EGÉSZ HÁLÓZAT lefekszik nekik és piaci alapon működnek és az élettartamra való káros hatásokat is a többi erőmű viseli csak azért, hogy ezek a viccerőművek termelhessenek.

A szél és napenergia az egyik legnagyobb államilag támogatott lenyúlás. Semmiféle környezetvédelmi funciójuk nincs, mert hiszen drágák. Tehát sok erőforást (szennyező termelés során) baszolt bele úgy, hogy keveset ad vissza.

Punxsutawney Mormota 2015.09.04. 13:19:54

@molnibalage: Napelemem van, napkollektorom, geotermikus fűtésem, vízteres kandallóm - hiszed vagy nem, kissé körbejártam a témát.

Naki vagyok kerdojel 2015.09.04. 13:21:30

Nem akarok védeni senkit, de csak a pontosítás kedvéért megjegyzem, hogy:
1) Éves elszámolás van, tehát a nyáron megtermelt plussz energiát télen felhasználhatod (nyilván nem ugyanazok az elektronok jönnek be, mint amit elküldtél, de az pont tökmindegy), majd az így kialakuló egyenleg után vagy fizetsz a szolgáltatónak, vagy te kapsz tőle pénzt. (Az igaz, hogy kevesebbért veszik át, mint amennyiért adják, de ez van. Legalább kapsz valamit.)
2) Azon azért nem kéne olyan nagyon csodálkozni, hogy a bevételed után adózni kell. Ennek semmi köze a napenergiához, minden területen így van.

Punxsutawney Mormota 2015.09.04. 13:27:02

@molnibalage: 24,8% Nézz utána a hivatalos jelentésekben. Én megértelek, neked is élned kell valamiből, ráadásul ez a cikk tele van veretes faszságokkal.

Magyarország geofizikai adottságai kivételesen jók. Persze nem olyan jók, mint Izlandé, de európai viszonylatban nagyon jók vagyunk.

Az vékony földköpenyre alapozva sokkal olcsóbban lehetne geotermikus erőműveket építeni, mint ha mondjuk ugyanezt az osztrákok szeretnék megtenni.

Ismétlem, nyílván az osztrákok és és a németek a tök hülyék, hogy nem adósítják el magukat azzal, hogy az oroszokkal építtetnek atomerőművet, nade mi vagyunk nagyon okosak és majd jót röhögünk rajtuk.

Nyílván az atomerőműnek is megvannak a maga előnyei, hiszen fajlagosan rohadt olcsó az általa megtermelt áram, viszont a bekerülési költsége, ohlalala!
Ha már atomerőmű, akkor baromi kíváncsi vagyok, hogy mi lesz az indiaiak tapasztalata a tóriumos erőművel, elvileg jövőre adják át.

Punxsutawney Mormota 2015.09.04. 13:29:19

@Csatos náci: Persze, ez egy fizetett hirdetés. Itt minden szép és jó. Egyébként nem rossz a napelem, tényleg nem rossz, csak a népek nem kapnak korrekt tájékoztatást a vásárláskor, hogy mire számíthatnak.

Nekem a napkollektor a szívem csücske az tényleg nagyon korrekt módon működik.

Naki vagyok kerdojel 2015.09.04. 13:29:28

Nekem amúgy az utóbbi 8-10 hónap során a villanyszámlám érthetetlen módon és drasztikusan lecsökkent. havi 20e körül volt mindig, amit nagyon sokalltam. Most 8e, pedig bejöttek új fogyasztók is (pl. szárítógép). A néphülyítő rezsicsökkentésen kívül az egyetlen változás, hogy kb. 15 energiatakarékos izzót lecseréltem LED-esre (igen, drága volt). Csak a rezsicsöki 16e-re vitte volna le...
Ja és mielőtt valaki megkérdezné: nem lopom az áramot természetesen.

Naki vagyok kerdojel 2015.09.04. 13:36:56

@Naki vagyok kerdojel: Na, az előző kommentemnél csak a lényeget hagytam ki. Tehát ha napelemmel megspórolom a teljes áramdíjat, akkor ezzel a csökkentéssel lényegesen kitolódik a megtérülés időpontja. Havi 8e az évi 100e forint, mondjuk egy 2 milliós beruházás 20 év alatt lesz nullszaldós (ha nincs addig karbantartási költség). Azt meg ugye nem tudom előre megmondani, mennyi bevételem lesz az esetleges túltermelésből.
Havi 20e esetén ugyanez 8 év lenne, azt már erősen meg lehetne gondolni.

Punxsutawney Mormota 2015.09.04. 13:38:51

@Naki vagyok kerdojel: 5 évvel ezelőtt még nem volt akkora a verseny, hogy önként ajánlgatták volna ezt a szolgáltatást a cégek. A cég, aki szerelte kb. 150,000 forintot kért. Fillérbaszó természetem felülkerekedett, különben is nálunk tél végén a fű sem nő, így belekezdtem. Néhány héttel később már keservesen bántam.

Naki vagyok kerdojel 2015.09.04. 13:45:53

@Punxsutawney Mormota: nyilván, ha nincs rá pénz, akkor nincs. És igen, 5 év alatt tényleg sokat változott ez is.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2015.09.04. 13:48:49

@Punxsutawney Mormota: Abból van az adat, azért írtam, mert csak a 2013-ast találtam meg. A 2014-es részletes ahol találtam több évre visszamenőleg adatot nem volt fent...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2015.09.04. 13:49:57

@Punxsutawney Mormota: A geotermikus sipákolással is tele van a faszom. A MOL próbálkozott egy kísérleti erőművel és a tervezett hőkapacitás cirka 1/10-ét sikeült realizálni. Még, ha a hőmennyiség meg is lenne a 300 fok alatti gőzciklus hatásfoka a béke segge alatt van.

Netuddki. 2015.09.04. 13:55:40

Az áram nem lesz olcsóbb. Főleg ha az orbán megépítteti a pénzünkön a Paks2-őt...

Pécsi bölcsész 2015.09.04. 14:28:40

@molnibalage: miért villany? a melegvizet télen fűtésre. pár hőcserélő és kész.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2015.09.04. 15:05:51

@Pécsi bölcsész: Kisváros méret alatt értelmetlen ilyen rendszert építeni, mert gazdaságtalan. Az emberek egy részének megy komoly ellenérzete van a központi fűtéssel kapcsolatban történelmi okokból. Egyébként meg talál első körbe szigeteljenek le minden háztaz, minthogy alternatív fűtési módban gondolkozz. Viszont nem értem, hogy a fűtésnek mi köze a vill. áram termeléshez, mert hazánkban 2% a villanyfűtés aránya kb.

David Bowman 2015.09.04. 15:21:58

@Naki vagyok kerdojel: Az enyém meg emiatt fog nőni. Nekem kell fizetni azt az erőművet, amit azért tartanak fenn, hogy ha eláll a szél, vagy netán éjszaka van, te se fagyjál meg.
Ha vettél akutelepet is, és nincs a hálózatra kötve, akkor bocs. Mondjuk úgy tudom, már kötelező a hálózatra kötni.
Ha a beruházásra szánt pénzt betetted volna valami befektetésbe, és a kamatokból fizetnéd a villanyszámlát, előrébb lennél.

David Bowman 2015.09.04. 15:24:54

A geoterm sem működik. A világ legnagyobb CO kibocsájtója lenne, mivel a föld alatt jobbára szódavíz van. Aztán meg a vízkő mindent tönkretesz. A geoterm erőmű teljesítménye még a napelemeknél is gyorsabban csökken.

Naki vagyok kerdojel 2015.09.04. 21:08:06

@David Bowman: Lehet, hogy félreérthetően fogalmaztam. Nem a tarifám csökkent, hanem a fogyasztásom. Akármilyen forrásból is van áramom, emiatt a te számlád nem lesz magasabb.
Egyébként nincs napelemes rendszerem, csak a havi 20 ezres számla mellett erősen elgondolkodtam rajta. De most, havi 8e mellett, nem hiszem, hogy megérné. Persze ki kéne számolni pontosan.

Amúgy meg az általános aggodalmadra (a többiek fizetik a napelemesek miatt megemelkedő költségeket): azt gondolom, hogy van egy kritikus mennyiség, ami alatt ez nem okoz rendszerszintű problémákat. Aztán ha a telepített (és hálózatra kötött) napelemek száma eléri a kritikus mennyiséget, akkor majd nem fognak több engedélyt kiadni és kész. Onnantól kezdve marad a sziget üzemmód, mint egyetlen opció. (De ezt csak én gondolom, a tényleges helyzetet e tekintetben nem ismerem.)

telkoe 2015.09.04. 22:37:45

@Punxsutawney Mormota:
A koltseg temaban a nemetek egyszeruen hulyere tamogatjak a napelemet csakis ezert eri meg naluk felszereltetni. Az egyszeru polgar sziv az aremelkedes miatt (EEG - Umlage) : www.welt.de/wirtschaft/energie/article127681766/So-viel-kostet-die-Energiewende-jeden-von-uns.html

Ismétlem, nyílván az osztrákok és és a németek a tök hülyék, hogy nem adósítják el magukat azzal, hogy az oroszokkal építtetnek atomerőművet, nade mi vagyunk nagyon okosak és majd jót röhögünk rajtuk.
A nemetek regen nullara leirt szeneromuveket hajtanak + nemi atomot.
de.wikipedia.org/wiki/Erneuerbare-Energien-Gesetz
Kivetelesen par nap, amikor jo ido volt es a szeneromuveket leszabalyoztak es kotelezoen atvettek minden zold energiat, azota is minden zold ezzel peldalozik de ez messze van a mefizetheto, stabil energiaellatastol (lasd a fenti cikket)

trollsalab 2015.09.05. 23:38:24

@seahawks: Egy 100 150 nm családi ház "teljes napelemessé tétele" nagyjából 3, 4 millió ft-os beruházás. A napelemek elvben valóban 30 évig is húzhatják, viszont az inverterek túlnyomó részét 10 évente, esetleg 15 évente kell cserélni, ami újabb 4-500.000 ft-os kiadás. Nekem most havi 15-17.000 ,-Ft a villanyszámlám a 150 nm-es házam után.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2015.09.07. 08:24:55

@trollsalab: Hát ez az. Ha 100%-ban kiváltaná valami az én fogyasztásomat és egyáltalán lehetne telepíteni ahol lakom (nem lehet, nincs rá hely és mód), akkor is a soha meg nem térülő lenne. A havi villanyszámlám 4000 HUF körül van, a fogyasztásom 90-100 kWh télen/nyáron is. (Ha lesz légkondi, akkor nagyon picit több.) Ha több ember él egy fedél alatt akkor sem egyenesen arányosan nő a fogyasztás, mert van megosztás...

seahawks 2015.09.07. 08:52:07

@trollsalab: havi 15-17 ezer-ben benne van a fűtés is? vagy azt mással oldod meg?

anima_trix 2015.09.10. 20:23:45

Már elérhetőbb áron van, mint gondolnánk, és megéri ezzel a kalkulátorral utána számolni. bit.ly/naposreszlet. Már önerő nélkül is hozzájuthatunk, részletfizetéssel 0%THM-el. szerintem nagyon megéri ad.adverticum.net/C/3423286/3423267/342328000

solarsza 2015.09.28. 09:55:47

@Bambano:

Önmagától egyik inverter sem fog adatokat küldeni. Ehhez a funkcióhoz általában kell egy külön interfész, kommunikációs eszköz, amit be is kell állítani, hogy hová és mit küldjön!

"ezzel az oldallal önmagában kilőheted a marketing bullshitet."
Mi a baj a Alföld Szakképző rendszerével?

Az a rendszer több részből tevődik össze. Igazából bemutató rendszer, oktatási célja is van.

3db 12kW-os inverter polikristályos napelemekkel,
1db 4kW-os inverter polikristályos,
1db 4kW-os inverter monokristályos,
1db 2kW-os rendszer amorf napelemekkel.

Ha megnézed alaposabban, akkor az egész rendszer
2013-ban 46.810 kWh
2014-ben 48.080 kWh
2015-ben ( eddig) 43.670 kWh-t termelt.

Éves szinten ennyivel csökkent a fogyasztás.
Igaz, többet kellett volna termelnie, de tájolása nem ideális, a panelek állítva vannak és a sorok közel vannak egymáshoz.

"még a legnagyobb nyárban is este 6 óra körül leállnak az inverterek, miközben az esti csúcs akkor kezd elindulni. a csúcs este 10-ig minimum eltart, amikor pedig már bőven sötét van. ilyenkor hagyományos csúcserőművi kapacitásból van áram, aminek jól betesz a napelem. "

Így van, este nem süt a Nap!
Nincs is ezzel semmi probléma. A nappal hálózatba betáplált energiát - egyszerűen szólva - este visszaveheted ingyen. Mintha ott tárolnád.
Nagyban: a nyáron betáplált energiát, télen visszaveheted.
Remélem tisztában vagy a szaldó elszámolással!

Török Ferencc 2017.03.01. 08:10:38

@haggyadaszt: Ártunk és Ormányunk és Orbán g. Viktor megerősített néhány tévhitet, mivel bevezette a Napelem Adót.. ( nincs egyedül s manifeszt hülyeséggel, a spanyol kormány is hasonló baromsággal állt elő...A § Ft-os adó, bármikor lehet 1 10 100 1000 10 000 Ft-os adó, nem kell hozzá törvény. Ha nem terveznék a napelem adót, nem hoztak volna ilyen adót... A szélenergia felhasználását már betiltották, Tovaris PUTYIN elképeszt PAKS II. -je érdekében...

fepe 2019.06.14. 17:10:22

@n3spr3ss0: Nm hülyék a németek, csak ott 4-szer annyiba kerül a villamosenergia, mint nálunk. Ha nálunk is annyian terhelnének rá a hálózatra napelemmel, mint ott, akkor nálunk is így lenne.

Péterr Nagyy 2022.02.28. 17:05:54

@Izo: Neked se kellene csúsztatásokkal hamis képet festeni a dologról.

"télen valamilyen hagyományos erőmű által termelt áramot fogyasztod. Ezekkel az előbbi, teljesen szennyezésmentes működés is megdől."
Ez egy butaság (hogy finoman fogalmazzak), ugyanis télen akkor is a hagyományos erőmű áramát fogyasztanád ha nem lenne napelemed.
Ez tehát kiejthető a dologból. Sőt, mivel azért télen is termel a napelem, kevesebbet használsz a hagyományos erőműéből, tehát még ekkor is csökkented a szennyezést.

Péterr Nagyy 2022.02.28. 17:08:56

@fepe: szóval azért kerül 4* annyiba a németeknél, mert túl sokan termelnek (nem terhelnek !) rá a hálózatra? Aztán ez miért is növeli az áram árát a 4*-esére?? Ez rettentő nagy marhaság !!

fepe 2022.03.01. 11:11:02

@Péterr Nagyy: Azért mert nem egyenletesen termelnek rá és nem akkor, amikor kell. Tudod ez olyan, mint ha kap hirtelen egy bolt 100 tonna almát és hogy ne rohadjon rá, muszáj messze áron alul eladnia (a németeknél volt, amikor negatív volt az áram ára), viszont ahhoz, hogy az alkalmazottaknak bért tudjon adni, meg ki tudja fizetni a rezsit, amikor épp nincs felesleg, akkor sokszoros áron kell, hogy árulja. A kettő átlagából jön ki a 4-szeres ár. A rendszer kiegyenlítése földgázzal vagy importtal rettenetesen drága. És minél többen termelnek rá a hálózatra, annyival nagyobb lesz a kilengés.

Egy kiváló oldal, ahol látszik, hogy melyik állam mennyire "zöld" éppen:
app.electricitymap.org/map
süti beállítások módosítása