Újabb kedvező hírek a napelem után érdeklődőknek
2024. február 02. írta: Wagner Solar

Újabb kedvező hírek a napelem után érdeklődőknek

Az erkélyen elhelyezett napelemek hazai tilalma feloldódhat, és a magyar szabályozás lehetővé teheti ezek szélesebb körű alkalmazását. Erre utal a magyar kormány által az Európai Bizottságnak benyújtott helyreállítási terv, amelyet a REPowerEU fejezettel egészítettek ki az energetikai vállalások terén. Ez a kezdeményezés jelentős változást hozhat az ország energiatermelésében, miközben az EU más országaiban már elterjedt gyakorlatnak számít.

napelem-erkely-korlaton2-we-do-solar-fb-768x471.jpgnapelem-erkely-korlaton2-we-do-solar-fb-768x471.jpg

Az erkély napelemek működése hasonló a hagyományos tetőre szerelt napelemekéhez: fotovoltaikus cellákból álló panelek a Nap felé fordulnak, hogy megfogják a napfényt, és átalakítsák azt egyenáramú (DC) elektromossággá. Ezt az egyenáramot egy hordozható áramfejlesztőben tárolják, vagy mikroinverter segítségével váltják váltóárammá (AC). Ezt az elektromosságot aztán közvetlenül felhasználhatjuk különböző eszközeink működtetéséhez, vagy akár vissza is táplálhatjuk a hálózatba.

erkelynapelem-2-768x432.jpg

Az erkély napelemek széles körben alkalmazhatók olyan városi területeken, ahol a tetőterület korlátozott, vagy már zöldtetőkkel van beépítve. Németország például az egyik vezető ország a napenergia hasznosítás területén, és már engedélyezte az erkélyeken való napelemek telepítését.

a7db9dfb1ba1a6ab77d4e646c0ff0265_db727253a24a7cb8f567ed66a5283287-768x432.jpg
A magyar kormány intézkedése a háztartási méretű naperőművek esetében, melyek csatlakozási teljesítménye nem haladja meg az 50 kVA-t, előírja, hogy legkésőbb 2024 végéig megszüntetik az újonnan telepített naperőművekre vonatkozó átmeneti hálózati betáplálási stopot. Ennek értelmében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) félévente felülvizsgálja a korlátozást a Mavirral és az elosztórendszer-üzemeltetőkkel együttműködve. Amennyiben a hálózat képes a megtermelt villamos energia integrálására, a korlátozást feloldják, akár regionális szinten is. Az energiaügyi miniszter korábbi bejelentése alapján már 2024 januárjában megtörtént a betáplálási stop feloldása az áramkörök 93%-ában, ami az érintett háztartások 84%-át pozitívan érinti.napelem-erkely-korlaton2-we-do-solar-fb-768x471.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr6718119890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása