Az Európai Unió Új Lépése: Kötelező Napelemek az Épületeken
2024. május 02. írta: Wagner Solar

Az Európai Unió Új Lépése: Kötelező Napelemek az Épületeken

Az Európai Parlament új döntése értelmében hamarosan minden új és felújított épület tetőjén napelemeket kell elhelyezni, előmozdítva ezzel az energiahatékonyságot és a zöld átmenetet az Unióban.

safe.jpg

 

Az Európai Parlament egy jelentős döntést hozott az energiahatékonyság és a környezetbarát átállás támogatása érdekében, melynek eredményeként mostantól kötelező lesz napelemeket telepíteni az új és felújított épületekre az EU-ban. A PV Magazine információi szerint az uniós napenergia-szabvány, mely a decemberben megkötött ideiglenes egyezmény része, az Európai Parlament által 370 igen, 199 nem, és 46 tartózkodó szavazattal elfogadásra került. Ezt követően a Miniszterek Tanácsának is hivatalosan jóvá kell hagynia, hogy érvényessé váljon.

Ez az új szabályozás megköveteli, hogy minden új kereskedelmi és középületbe, valamint a felújítás alatt álló hasonló épületekbe 2027-ig, az új lakóépületekbe 2029-ig, és a meglévő középületekbe 2030-ig integrálják a napelemes rendszereket. A mezőgazdasági és a műemlék jellegű épületek mentesülhetnek ezen előírás alól, és az uniós tagállamok egyedi döntése alapján bizonyos kivételes esetekben eltérhetnek ettől a követelménytől.

A szabályozás célja, hogy elősegítse az energiafogyasztás csökkentését és az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklését az európai építőiparban, mely az EU klímasemlegességi céljait 2050-ig kívánja elérni. A statisztikák szerint az épületek felelősek az EU energiafogyasztásának körülbelül 40%-áért és a kibocsátott üvegházhatású gázok 36%-áért.

Jan Osenberg, a SolarPower Europe vezető politikai tanácsadója szerint ez a lépés lehetővé teszi, hogy a polgárok közvetlenül részt vegyenek az energetikai átmenetben, és előmozdítja az energiafelhasználás optimalizálását. Több európai ország, mint például Ausztria, Franciaország, Belgium és Németország már hasonló intézkedéseket hoztak, melyek példaként szolgálhatnak a továbbiakban. Az Európai Unió a tavalyi adatok szerint 56 GW új napenergiát telepített 2023-ban, ami 27%-os növekedést jelent, és a következő években is jelentős kapacitásbővítés várható.

Pályázati dömping cégek számára

Magyarország a tervezetthez képest felülmúlta a napenergia telepítést és a most elérhető újabb pályázati konstrukciók is ezt a növekedést támogatják. Míg a mezőgazdasági szektorban júniusban lesznek elérhetők olyan pályázatok, amely keretein belül napelemre, energiatárolóra, hőszivattyúra és napkollektorra is lehet pályázni, a KKV szektorban már igényelhető a 0% kamatozású hitelkonstrukció, amely keretein belül szintén lehet pályázni megújuló energiás beruházásokra. 

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr6318395195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása