Elrettentő napelemes kivitelezések
2017. július 13. írta: Wagner Solar

Elrettentő napelemes kivitelezések

Manapság a taxisofőrtől a fagylaltosig mindenki napelemet árul vagy rosszabb esetben szerel. Márpedig ez egy külön szakma, ami hozzáértést és tapasztalatot igényel. Nem csoda, hogy napi szinten jönnek a telefonok, e-mailek, hogy javítsuk ki a rendszert, tegyük rendbe vagy garanciális problémával keresnek bennünket, mert a kivitelező már nem elérhető. Erre szoktuk mondani, hogy olcsó húsnak híg a leve. Jobb esetben a rendszer nem működik, rosszabb esetben életveszélyes is lehet. 

Nézzünk meg néhány fotót, hogy hogyan is dolgoznak Mekk Mestereink, akik napeleMEKK-EL (e) Kelnek. Összegyűjtöttünk néhány képet, hogy jobban láttassuk a potenciális hibákat. 

Nézzük először a rögzítéstechnikai problémákat

20170601_153724_1.jpg

Egyedi tartószerkezet és a "do it yourself" rovat díjazottja.

20170601_153738_1.jpg

Nem csak a rögzítés mechanikai megfelelőssége a kérdés, de a "lefogató" ráárnyékol a panelre, ami HotSpot jelenség és celladefekt kialakulásához vezet.

2.jpg

Abszolút nem megfelelő tartószerkezet kiválasztás és telepítés. Cserép átfúrva tőcsavarral, cseréptetőre való szarufahorog helyett. A sínprofil speciális rögzítő helyett peremes anyával hozzáfogatva a tetőkampóként használt tőcsavarhoz.

1.jpg

A képeken láthatunk rozsdás, korrodált tartószerkezetet. Alumínium lefogató helyett valószínűleg sima vasból hajlított lefogató fül, ami több problémát is magában hordoz. A megfelelő tartószerkezet kiválasztásáról is írtunk már korábban itt.

Az se mindegy, hogy milyen hosszúra hagyja a kivitelező csapat a napelemet tartó sínt. Ne legyen túl hosszú se túl rövid és az esztétika sem elhanyagolható szempont.

5_1.jpg

Túl hosszú, ez a kisebb baj.

6.jpg

Ez viszont túl rövid! Sajnos csak a szentlélek tartja a panelt a helyén. A lefogató fül nem fekszik fel a napelemet tartó sínre és a hőtágulások közepette vagy nagyobb szélben könnyen letornázza magát a napelem.

Jó ha tudjuk, hogy milyen panel van a tetőn, hiszen az esetleges garanciális probléma csak így oldható meg. Az alábbi napelem panelnak például se gyártója, se neve nincs. Ettől függetlenül biztos hosszú garanciával adták el.

4.jpg

Anonim modul...

img_0372.JPG

Értékekkel nem rendelkező ismeretlen napelem, de sebaj, "legalább" made in EU :)

A napelemek árnyékolásával is lehetnek problémák. Ilyenkor sajnos komoly termeléskiesés várható. Jobb eset, amikor csak a vízmértékkel van a baj, ami esztétikailag szörnyű látvány. 

esocsatorna_arnyek_levelen.JPG

Nem tudjuk, hogy sírjunk vagy nevessünk, de inkább bele se gondolunk...

nincs_szintezve.JPG

A szintezéssel is megesik, hogy probléma van...

Végül pedig még ott van a kábelezés. Ha nem szakképzett villanyszerelő végzi a munkát ez lesz az eredménye.

wp_20160330_16_44_54_pro.jpg

A víz és az áram nem jó barátok és egy kültérre szerelhető dobozba nem szabadna víz kerüljön.

wp_20160330_16_45_09_pro.jpg

Ez aztán a szép bekötés. Szemmértékkel 16mm2 kábel 10-es érvéghüvellyel szerelve. Nem ez a megoldás!

img_0377_2.JPG

Hiába veszünk jó vagy rosszabb minőségű szolár csatlakozót ha nem megfelelően szerelik, nem fogja sokáig húzni...

Végül pedig egy nem kifejezetten napelemes szerelési hiba, de hát nem lehet mindenki tökéletes. Azért ha ilyennel találkozunk kivitelezőként, nem biztos hogy az ügyfél akkor jár jól ha napelemes rendszerre költi minden pénzét.

profi_kotes.jpg

Egy napelemes rendszer hosszú távú befektetés, hiszen évtizedekig fogja termelni számunkra ingyenesen a villamos energiát. Éppen ezért fontos, hogy a kivitelező cég kiválasztásakor körültekintően válasszunk. Ne dőljünk be a csillivilli honlapoknak és néhány referenciának. Nézzük jobban utána a megvásárolni kívánt termékek gyártóinak és a telepítő cég múltjának. Kerüljük el a kóklereket, mert nagyobb kárt okoznak, mint hasznot. Lehet, hogy van némi árkülönbség két cég árajánlatában, de annak általában oka is van, így érdemes ennek mindig utánajárni.

További érdekes cikkeink:

Hogyan termelhet többet egy napelemes rendszer? 

A napelemes rendszerek várható élettartama

Olcsó csatlakozónak „híg a leve”, vagyis a „legkisebb is számít”

Hot-Spot jelenség a napelemek világában

Tetőbe integrálható napelem 

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr5012661187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HgGina 2017.07.14. 13:55:00

A cég múltjának ellenőrzése nagyon is fontos. Egy viszonylag új technológia esetén milyen múltról beszéljünk? Sokévtizedes maszek villanyszerelői múlt a fontos, ami könnyedén takarhat egy öreg kóklert, vagy hihetünk egy alig 1-2 éves cégnek, ahol fiatal, de a modern technológiában képzett, bár nem 20 éves tapasztalatot szerzett agilis kis társaság dolgozik?
Nem a cég múltját kell ellenőrizni, hanem a szakemberek szakmai színvonalát. Autógyártásban sem egy 60 éves multú szovjet (orosz) gyár szakembereivel javíttatnám, szereltetném a Tesla autóját.

FayRodisz 2017.07.14. 14:56:37

Az első két képnél meg merném kockáztatni, hogy direkt az esti vagy reggeli Napnál van fényképezve, hogy a tartó mellett (ami végül is tartja, csak randa) az "árnyékot" is lehessen szidni.

A szakember kérdése is jó téma, miután rázott már meg a szaki által direkt a zöld-sárgába kötött fázis, azóta a "szakember" kifejezést máshogy értékelem. Ha felsorolnám, hány szaki akart már a gány munkájával kinyírni, akkor meglepődnél, nem egy után kellett kijavítani a szolgáltató által előírt, kötelezően csak megjelölt "szaremberrel" végeztethető, számlás munkát kijavítani az életveszély megszüntetése érdekében. Azóta utánajártam, hallgatólagosan tényleg a zöldsárgába kötik az agyhalott barmok a fázist, hogy spóroljanak úgy 60 forintot a félmillás munkán, de erről elfelejtették értesíteni a szabványhivatalt és azokat akik nem aktív villanyreszelők, de van olyan villamos szakmájuk, diplomájuk amivel egy konyhai mennyezeti lámpa festés utáni visszakötése nem okozhat problémát.

Összecsavart drót szintén kényes téma, szakfórumon mindenki habzó szájjal fröcsög erre a 70-es években közel húsz-harminc évig futó, és tanított technológiára, de hivatalos szabványt vagy tiltást még senki nem tudott felmutatni ami ellenezné ezt a megoldást. Ha nektek van ilyen, hajrá, szeretek tanulni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.14. 21:31:27

@FayRodisz:

"Azóta utánajártam, hallgatólagosan tényleg a zöldsárgába kötik az agyhalott barmok a fázist,"

Színenként kb. 3/4 tekercsnyi kábelt akartam venni a villanyboltban földnek, fázisnak és nullának, Az eladó arra próbált elég rámenősen rábeszélni, hogy vegyek kettő és egynegyed tekercsnyit egyazon színből, oszt majd a végeket jelöljem rátekert szigszalaggal. Mert a szakik is így csinálják, mondta.

Nyilván nem akarta az idejét a kábel lemérésével tölteni vagy talán nem akart egynegyed tekercsekkel szórakozni. Én természetesen ragaszkodtam a külön színekhez, így némi morgással bár, de lemérte.

Lehet, hogy igazat mondott és a szakik tényleg így dolgoznak? Rágondolni is rossz, ha ez igaz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.14. 21:36:18

"Manapság a taxisofőrtől a fagylaltosig mindenki napelemet árul vagy rosszabb esetben szerel. Márpedig ez egy külön szakma, ami hozzáértést és tapasztalatot igényel."

Ezt azért nem kis túlzásnak lrzem. Alapvető vilanyossági ismeretekkel és józan paraszti ésszel a képeken is látható hibák mind elkerülhetők lettek volna.

Ráadásul szerintem ezek a hibák nem a hozzá nem értésből, hanem a lelkiismeretlen trehányságból fakadtak. Vagyis a szerelő akár jól is el tudta volna végezni a munkát, ha nem szarik az egészbe.

]{udarauszkasz 2017.07.14. 22:22:17

Egy amator kerdese: deli fekvesu regi palatetonk van. Lehet ra napelemet szereltetni, vagy lehet elotte ujracserepeztetni az egeszet?

Bedi 2017.07.14. 23:50:54

@]{udarauszkasz:
Amatőr vélemény:

- Elvileg bármilyen tetőre lehet tenni

- Gyakorlatban a régi palatetők rosszul bírják a piszkálást. Ha a nem túl távoli jövőben le lesz cserélve, akkor addig nem tennék rá szolárt.

]{udarauszkasz 2017.07.15. 07:44:23

@Bedi: hat az meg eleg tavoli lesz...

prakp 2017.07.15. 07:59:16

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Ráadásul szerintem ezek a hibák nem a hozzá nem értésből, hanem a lelkiismeretlen trehányságból fakadtak. Vagyis a szerelő akár jól is el tudta volna végezni a munkát, ha nem szarik az egészbe."

Jól tetszik látni a dolgot. Nem az ötforintos érvéghüvely itt a probléma, hanem a trehány, pontleszarom "szaki"-nak nevezett emberi hulladékok.

@post: Reklámnak nagy volt. Grat.

boom2 2017.07.15. 13:03:20

@FayRodisz: "Összecsavart drót"
Persze, hogy nem tud, mert nincs. És semmi műszaki oka sincs, hogy ne lehessen használni, ugyanakkor nagy tételben nem akkora költség egy "késes vezeték összekötő", ami tisztább gyorsabb.

2017.07.17. 12:19:11

@Kovacs Nocraft Jozsefne: megnyugodhatsz, neked volt igazad, nem így dolgoznak. Legalábbis azok, akikre egy sánta csirkénél többet is rá lehet bízni :)
süti beállítások módosítása