Hot-Spot jelenség a napelemek világában
2017. június 06. írta: Wagner Solar

Hot-Spot jelenség a napelemek világában

A hot-spotok még a legprofibb napelemeket is károsíthatják!

A napelemek telepítése után keletkezhetnek olyan előre nem látható, egyenetlen szennyeződések (koszolódás, madárpiszok), amelyek árnyékhatásával még a legprofibb napenergia-rendszer tervező-modellező rendszerek sem képesek számolni.

Hot-spotok észrevétlenül is kialakulhatnak

A napelemen ugyanis vizuálisan nem-, csak műszeres eszközzel felfedezhető, egyes cellatartományokat érintő hot-spotok (melegpontok) jöhetnek létre, esetenként a cellák maradandó károsodását okozva.

napelem-hokameras-vizsgalat.jpg

A napelem modulokat érintő árnyékhatások, amelyek főleg a környezeti tereptárgyak (oszlopok, fák lombja, kémény stb.) általi vetett árnyékokat jelentik, természetesen elsődlegesen figyelembe veendő tényezők minden napelem helyszíni telepítésénél.

A létrejött keresztárnyékolásokról pedig, a megfelelő műszeres vizsgálat híján, legtöbbször már csak akkor szerzünk tudomást, amikor amiatt a napelem károsodik. Mivel az árnyékhatásnak kitett cellaszegmens árnyékoláskor ellenállásként (fogyasztóként) viselkedik, az azon átfolyó áram hőt generál.

ByPass diódákkal a túlmelegedés ellen

A legtöbb napelemnél ugyan már a túlmelegedés elleni védelem érdekében ByPass diódákkal szabályozható az áram útja. Azonban így is előfordulhat az az eset, hogy a kosz, vagyis az érintett felület mérete annyira kicsi, hogy a ByPass diódája, amelynek célja a napelem melegedéskor keletkező káros hatás azonnali kiküszöbölése, nem kapcsolja le a szennyeződéssel érintett cellasort, ami ezáltal túlhevül.

Üzemszerű működés esetén, a cellák megvilágítás hatására áramot termelnek. Azonban az árnyékolásnak kitett cella nem termel, csak használja a többi, vele sorba kötött cella által megtermelt áramot, ami benne, hővé alakul.

Túlmelegedés esetén, a ByPass diódáknak be kellene avatkozniuk a folyamatba az áram „elterelésével”, azonban ha a működési küszöbértékük alatt történik mindez, vagy maguk is hibásak, nem reagálnak, és a napelemen celladefekt keletkezik.

Hőkamerával is felfedezhető a teljesítménycsökkenés

A modult érintő celladefektek pedig – főleg teljes cellák kiesésénél -- komoly teljesítménycsökkenést jelentenek. Amennyiben jelentkezik a teljesítménycsökkenés, nem árt azonnali hőkamerás bemérést kérni, ugyanis a napelem modul anyagán műszeres bevizsgáláskor egyértelműen beazonosítható árnyékhatások hőnyomai.

Az árnyékhatások által okozott napelem modul-meghibásodás esetén pedig garanciális cserére sajnos nem számíthatunk, hiszen a meghibásodás nem gyártói hiba következménye. Javasolt tehát egyrészt még a telepítéskor, megfelelő érzékenységű hőkamerával feltárni az esetleges árnyékjelenségeket, valamint évi rendszerességgel ellenőriztetni.

Amennyiben pedig az ellenőrzővizsgálat olyan napelem modulokat talál, melyeken „forró pontok” fedezhetők fel, elkerülendő a modul látható sérülését, érdemes kicseréltetni.

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr4712567969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása