Közel 0 energiás ingatlanszabályozás – Az új jogszabály 2022 július 1-ig ad haladékot
2021. június 29. írta: Wagner Solar

Közel 0 energiás ingatlanszabályozás – Az új jogszabály 2022 július 1-ig ad haladékot

Magyarországon energetikai állapotot vizsgáló tanúsítás nélkül ma már nem lehet ingatlant vagy házat eladni, venni, ám ennek ellenére a közel 4,5 millió lakóépületnek és ingatlannak állapottól függetlenül még mindig csupán csak nagyjából negyede rendelkezik ilyen tanúsítvánnyal.

Az új jogszabály azonban az új építésű ingatlanok esetében 2022 július 1-től kötelezően előírja a minimum BB energetikai besorolásnak való megfelelést. E nélkül nem lehet majd a használatba vételi engedélyt kiadni.

Mit jelent ez a gyakorlatban a BB energetikai besorolás?

Egyrészt azt, hogy az adott ingatlan összes energiafogyasztásának minimum egynegyedét (25%-át) megújuló energiaforrásokból kell majd fedezni.

hogyan_epitsunk_0_energias_hazat.jpg

Olyan megújuló energiaforrásokból, amelyek az adott épületen vagy ingatlanban keletkeznek, onnan származnak, vagy annak közelében állítják elő.

Mik számítanak megújuló erőforrásnak?

Megújuló energiaforrások lehetnek:

  1. a tűzifa, a fapellet, az agripellet,
  2. a biomassza, vagy abból közvetlenül előállított energia, biogázok,
  3. nap-, szél- víz-, geotermikus-, geotermális, és hidrotermikus energia,
  4. továbbá 10%-ig a felhasznált hálózati elektromos áram és a távhő is bizonyos esetekben megújuló energiaforrásként beszámítható.

Mindez azt is jelenti, hogy ha a „közel nulla energiaigény” elvárás nem teljesül, vagyis, ha megújuló energiaforrásból származó energia nincs felhasználva az átadásra váró új építésű ingatlanban, a BB minősítés nem adható ki így a használtba vétel nem jöhet létre.

Az ingatlant ugyanakkor abban az esetben is az eggyel gyengébb, CC kategóriába sorolhatják, ha bár a többi mutatószám szerint jobbat érdemelne, de nincs meg a 25% megújuló energia részarány.

Hogyan teljesíthetők az elvárások?

Az elvárások az alábbi, megújuló energiák hasznosítására alkalmas épületgépészeti megoldások előre tervezésével teljesíthetőek:

  • fafűtésú kazán, kályha és kandalló,
  • hőszivattyúként is üzemeltethető, hűtő-fűtő inverteres split-klímák,
  • hőszivattyús fűtési rendszerek (víz-víz, levegő-levegő, levegő-víz, geotermális, geotermikus),
  • használati meleg víz előállítására alkalmas napkollektorok,
  • és áramtermelő napelemek.

Az olyan megújuló energiaforrás alkalmazásával azonban, mint pl. a napenergia könnyen és viszonylag kis ráfordítással megfelelhet ingatlanunk a szigorú energiahatékonysági előírásoknak. Egy 120 m2 alapterülettel rendelkező családi ház esetében például, ha 4 fős háztartás általános energiaigényével (pl. gázkazános fűtés, 200l használati melegvíz, hűtő-fűtő klíma használata) számolunk, a 25%-os megújuló energia-részarány eléréséhez egy 2,6 kW-os napelemes rendszer is elég lehet.

Ha nem tervezett előre, az sem feltétlen probléma

Abban az esetben sem kell elkeserednie, ha az ingatlan tervezésekor még nem volt szempont a napelemes rendszer kiépítése, vagyis hogy az ingatlan tájolása, a tető dőlésszöge és az árnyékhatás kiküszöbölése megfeleljen a napelemes rendszer telepítési elvárásainak.

A SolarEdge okos napelemes rendszer ugyanis azáltal, hogy az egyes napelemeinek termelése külön-külön is nyomonkövethető, szabályozható (csökkentve a pl. árnyékolás vagy a nem megfelelő dőlésszög okozta termeléskiesést), akár 5-25%-kal több energiát képes termelni, mint hagyományos társai.

Smart kompatibilis rendszere ráadásul a felmerülő plusz kapacitási igénynek megfelelően, bármikor igény szerint bővíthető.

 Szerző: Wagner Solar

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr4516600140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása