Lezárult a Napenergia Plusz Program regisztrációja: eddigi tapasztalatok és fontos tudnivalók
2024. július 11. írta: Wagner Solar

Lezárult a Napenergia Plusz Program regisztrációja: eddigi tapasztalatok és fontos tudnivalók

Az Energiaügyi Minisztérium 2024. július 8-án bejelentette, hogy a Napenergia Plusz Program előregisztrációi lezárultak. A jelentkezési határidő július 9-én 20 órakor járt le, így új előregisztrációs kérelmek benyújtására már nincs lehetőség. Azok számára, akik már regisztráltak, a hiánypótlásra és tisztázó kérdések megválaszolására továbbra is lehetőség nyílik.

microsoftteams-image-13-1.jpg

További támogatási keret

Jó hír a pályázók számára, hogy az eredetileg tervezett 75,8 milliárd forintos keretet további 30 milliárd forinttal megemelték. Ennek köszönhetően az előzetesen becsült 15 ezer család helyett akár 25-26 ezer család is részesülhet a támogatásban.

Regisztrációs adatok és támogatások

Az Energiaügyi Minisztérium jelentése szerint összesen 32 430 előregisztrációs kérelem érkezett be a programra. Az eddigi tapasztalatok alapján több mint 18 ezer projekt nyert támogatást. Az átlagos támogatási igény jelenleg 4,1 millió forint körül alakul, és ingatlanonként akár 5 millió forint támogatást is igényelhetnek a pályázók napelemes rendszerre és energiatárolóra.

Fontos tudnivalók

Az NNFKÜ közleménye szerint támogatásban részesülhetnek azok is, akiknek projektjeihez tartozó Műszaki Gazdasági Tájékoztatóban vagy csatlakozási szerződés tervezetben az szerepel, hogy a helyi hálózat nem tudja fogadni a HMKE betáplálási teljesítményt, és/vagy a hálózatba történő villamos energia betáplálás nem engedélyezett. Ilyen esetekben visszatáplálás korlátozást kell alkalmazni.

Tévhit az akkumulátorokkal kapcsolatban

Fontos megjegyezni, hogy a piacon elterjedt tévhittel ellentétben az akkumulátorok megvalósítása nem garantál automatikus energiaellátást áramszünet esetén. Csak bizonyos inverter típusok rendelkeznek back-up funkcióval, vagy kiegészítő eszköz beépítése szükséges. A Wagner Solar által használt Solax invertetek esetében a back-up funkció alapfelszereltség, amely gyors átkapcsolást biztosít vészárami ellátásra.

Tapasztalatok a kivitelezők részéről

A regisztrált pályázók 3-5 napon belül kapják meg az első visszajelzéseket a támogatótól. A Wagner Solar csapata már megkezdte a kivitelezési munkákat, de több cég még kivár. Pozitívum, hogy a kifizetések már elkezdődtek, így nem kell attól tartani, hogy a támogatók vagy kivitelezők úgy járnak, mint a korábbi 100%-os napelem támogatás esetén.

Ha még nincs kivitelezője, vagy váltana, a Wagner Solar készséggel áll rendelkezésére.

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr6518445009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása