Napelemes rendszer telepítése - az utolsó előtti pillanat, hogy éljünk a lehetőséggel
2021. július 30. írta: Wagner Solar

Napelemes rendszer telepítése - az utolsó előtti pillanat, hogy éljünk a lehetőséggel

Az Index 201.07.21-i cikkében tárgyalta, mekkora drágulás várható 2022-ben a villamosenergia-beszerzési árakban. A cikk értelmében 30–60 százalékos emelkedésre számíthatunk, amiről a vállalkozások már kaptak is értesítést a 2022-re kapott villamosenergia-beszerzési árajánlataikban.

aremelkedes_kep.jpg

A szolgáltatók a beszerzési árak emelkedését a fogyasztói árak emelésével tudnák kigazdálkodni, azonban a lakosság esetében maximalizálva van 2013 óta a szolgáltatói áram ára kilowattóránként 13 Forinton. A szolgáltatók ezért már évek óta a versenyszféra vállalatai és az önkormányzatok számára elérhető szabadpiaci áram árában érvényesítik minden költségüket.

A napelemes rendszerek növekvő népszerűsége, a szaldó elszámolás és a rezsicsökkentés mellett azonban így egyre nagyobb teher hárul a vállalkozásokra, önkormányzatokra. Az emelkedő villanyszámlák és az egyéb területeken történő áremelkedések miatt a vállalkozások és önkormányzatok kénytelenek áthárítani a megnövekedett költségeket az ügyfeleikre és a lakosságra, ami a szolgáltatási áraik emelését jelenti.

A fentiek alapján is könnyen megállapítható, hogy ez a folyamat az infláció növekedéséhez vezet, amire az elmúlt időszakban az MNB is reagált a jegybanki alapkamatok emelésével.

 

hibrid-uzemu-napelemes-rendszer-1-1024x583.jpgA napelemes piacon hogyan lehet erre reagálni?

 

A kérdést 2 oldalról kell vizsgálni. Lakossági és üzleti (vállalkozások, intézmények és önkormányzatok) vonatkozásban.

 

Lakossági oldalon:

Ilyen körülmények között érthető a nyomás a szolgáltatók irányából a szaldó elszámolás megszüntetésére és a bruttó elszámolás bevezetésére, hiszen a vételezési és visszavételezési árakból eredő különbözeten kompenzálni tudják az emelkedő beszerzési árakat.

Mindeközben a napelemes rendszerek árai is emelkednek, hiszen a megnövekedett hazai és nemzetközi igények mellett végesek a gyártók kapacitásai, drágul az alapanyag, nőnek a szállítási költségek.

Szaldó elszámolású szerződések megkötésére 2023. december 31-ig van lehetőség, de a pályázatok és támogatások igénybe vétele mellett telepített napelemes rendszerek esetében már az idei évben is igyekeztek a bruttó elszámolást bevezetni. Az Otthonfelújítási Program esetében 2021 június 30. volt, amikortól bevezették volna a bruttó elszámolást a program nyújtotta támogatás mellett telepített rendszereknél. Az ehhez a dátumhoz tartozó feltételeken ráadásul menet közben még szigorítottak is, de végül eltörölték a módosításokat.

question.jpg

 A nagy kérdés azonban, meddig marad ez így? Mikor áll rendelkezésre olyan jogszabályi környezet, amely lehetővé teszi, hogy újra bruttó elszámolásra való kötelezettség mellett lehessen támogatással napelemes rendszert telepíteni?

 

 

Vállalkozói, intézményi, önkormányzati oldalon:

 

Az emelkedő rendszerárak emelkedése természetesen ezen az oldalon is jelentkezik. Ami viszont szerencsés az esetükben, hogy egymást érik a különböző energetikai fejlesztéseket támogató pályázatok, amelyek jelentős vissza nem térítendő támogatásokat tartalmaznak.

Ha figyelembe vesszük a várható szolgáltatói áremelkedéseket, a napelemes rendszerek árának emelkedését, még bruttó elszámolás bevezetése mellett is érdemes minél hamarabb napelemes rendszert telepíteni, hiszen a vállalkozások energiafelhasználása jelentősen eltér a lakossági piacon tapasztaltaktól. A napközben, napelemes rendszerekkel megtermelt energia felhasználásra is kerül, így nem okoz „veszteséget” a vételezett és visszavételezett áram árának eltérése.

 

Fentiek alapján mind a lakossági, mind pedig a vállalati, intézményi és önkormányzati vonatkozásban is elmondható, hogy a körülmények hatására minél hamarabb kerül napelemes rendszer telepítésre, annál rövidebb lesz a rendszer megtérülési ideje, mivel minden jövőben várható áremelkedés növelni fogja a rendszer által megtakarított költségeket.

 

Amennyiben szeretne ajánlatot kérni, hogy jelenlegi villamos áram fogyasztására mekkora napelemes rendszert, milyen technológia megoldásokkal, milyen áron lehetne telepíteni, kérjen ajánlatot az ajanlat@wagnersolar.hu email címen, vagy töltse ki ajánlatkérő űrlapunkat.

 

Szerző: Wagner Solar

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr8716643224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása