Mi a teendő a tönkrement napelemekkel?
2021. március 25. írta: Wagner Solar

Mi a teendő a tönkrement napelemekkel?

A minőségi napelemek és fotovoltaikus panelek kifejezetten jól bírják az időjárás viszontagságait, és akár 15-20 évig is termelik az áramot, mielőtt tönkremennének.

Ez természetesen egy iparági átlag élettartam, mert a gépkocsikhoz hasonlóan, a napelemek között is találni olyat, amelyik már 30 vagy 40 éve üzemel. Csak míg az autók esetében pontosan tudni, mi történik velük az életciklusuk végén, hogyan hasznosítják újra, addig a napelemek esetében sok a kérdőjel.

A legelső kérdés az, hogy mennyire minősülnek környezetbarátnak a tönkrement napelemek, a másik pedig, hogy mi a teendő velük.

Mennyire terheli a környezetet a tönkrement napelem?

 

blog_hu.jpegMint minden elektronikai hulladék, az életciklusuk végére ért napelemek is veszélyes hulladéknak minősülnek, ezért különleges eljárást igényelnek. Csakhogy az eddig telepített rendszerek túlnyomó többsége része még használatban van, így mindössze minimális mennyiségű e-hulladék keletkezett fotovoltaikus panelekből.

 

Amik – szemben például az akkumulátorokkal – könnyedén újrahasznosíthatók, hiszen a napelem panelek csökkentett vastartalmú üveget tartalmaznak a legnagyobb mértékben, emellett alumíniumot, szilíciumot, rezet és ónt.

A nem, vagy minimálisan újrahasznosítható műanyag egészen apró mértékben van jelent, így egy tönkrement napelem, megfelelő eljárással, gyakorlatilag nem fogja károsítani a környezetet!

Mit tegyünk a tönkrement napelemekkel Magyarországon?

 

Természetesen az elmélet és a gyakorlat nem mindig fedi egymást. Magyarországon például annak dacára, hogy 95-99 %-ban újra feldolgozható, 114 Ft/kg környezetvédelmi termékdíjat vetettek ki a napelemekre 2015-ben.

A hivatalosan “jelentős szennyezést okozó terméket” sújtó díjat aztán 2018-ban a felére, 57 Ft/kg-ra csökkentették, bár ez még mindig érthetetlen környezetvédelmi szempontból – főként úgy, hogy külföldön kifejezetten támogatják a napelemek telepítését, mert mindenestül sokkal kevésbé terhelik a környezetet, mint a szén vagy olaj elégetése.

 

Napelemek újrahasznosítása: lehetséges és megéri?

blog_hu_1.jpeg

A fotovoltaikus panelek újrahasznosítása – bár ténylegesen kevés jutott még erre a sorsra – általában úgy zajlik, mint minden elektromos hulladéké, azaz igyekeznek kinyerni az értékes nyersanyagot belőle.

 

Legalábbis nyugaton, mert Magyarországon még mindig sokszor hulladéklerakóban várakoznak arra a tönkrement napelemek, hogy valamit kezdjenek velük. Eközben pedig máshol folyamatosan dolgoznak azon, hogy az újrahasznosítás mind hatékonyabb legyen.

Az olasz La Mia Energia konzorcium például egy egészen másféle megközelítést alkalmazó megoldással rukkolt elő, így átlagosan kevesebb mint egy percbe telik egy panel újrahasznosítása, és óránként 1,2 tonnányi hulladék-napelemmel képesek megbirkózni.

Keleten is egyre fontosabb a hulladékkezelés: kínai kutatók ultraszónikus besugárzást használnak a napelemek hátlapjának szelektív újrahasznosításához.

Mit tegyünk a tönkrement napelemünkkel?

 

Abban az esetben, ha egy napelem panel vagy rendszer tönkremegy, mivel elektronikai hulladéknak minősül, ma Magyarországon az alábbiak közül lehet választani:

  1. vagy új napelem rendszert vásárolunk és telepíttetünk, és ekkor a kereskedőnek kötelessége elszállítani a régi rendszert,
  2. vagy térítésmentesen lehet leadni az erre a célra kijelölt hulladékgyűjtő udvarokban.

A jó hír azonban az, hogy mennyiben minőségi napelemes rendszert választunk, az újrahasznosítás kérdésével még legalább 15-20 évig nem kell majd törődnünk!

 

 Szerző: Wagner Solar

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr1216478808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása