A 100%-os napelemes lakossági támogatás tapasztalatai
2023. május 09. írta: Wagner Solar

A 100%-os napelemes lakossági támogatás tapasztalatai

A 100%-os napelemes lakossági támogatás alapjaiban változtatta meg több tízezer magyar háztartás mindennapjait az elmúlt időszakban. De mik voltak a 100%-os pályázat legfontosabb tapasztalatai?

Erről kérdeztük meg a Wagner Solar Hungária ügyfeleit, illetve végeztünk kutatást a nyilvánosan elérhető fórumokon és közösségi média csoportokban. A cikkben a tapasztalatokat összegezzük.

272074860_931241787393431_706210269581313388_cikk.jpg

A 100%-os napelem támogatás eredeti célja és lényege

Az első ütemben 2021 végén elérhetővé tett, Európai Uniós forrásokból finanszírozott támogatás fő célja a koronavírus gazdasági következményeinek enyhítése volt az országos átlag alatti jövedelemmel rendelkező családok számára.

A pályázat a tetőszerkezetre helyezett napelemes rendszer kiépítésére bruttó 2,9 millió forint igényelhető összeghatárt tett lehetővé. Amennyiben a napelem mellett hőszivattyús fűtéskorszerűsítés, villamosenergia tároló beépítése, valamint a nyílászárók cseréjére is a tervek között szerepelt, akkor az igényelhető összeg felső határa 11,3 millió forint volt.

A 100%-os napelem pályázat elbírálásának tapasztalatai

Az első szakaszban 43 ezernél is több háztartás nyújtotta be az igényét. A fokozott érdeklődés miatt a bírálati időszak jobban elhúzódott a vártnál. 2022 szeptemberében és októberében viszont minden nyertes pályázó kézhez kapta a győztes pályázatról szóló támogatói okiratot.

A pályázók ezután értesítést kaptak a 2. mérföldkő teljesítési kötelezettségéről. Gondot jelentett viszont, hogy az elbírálás késése miatt a mérföldövekre vonatkozó tevékenységekre nem került sor. Emiatt a pályázatkiíró a mérföldövek elérésének céldátumait általános érvényűen meghosszabbította.

A fajlagos költség fogalmával sok pályázó volt kénytelen megismerkedni

A vissza nem térítendő 100%-os napelemes lakossági pályázat 485.645 Ft/kWp összegben elszámolható költséghatárt rögzített. Ennek megfelelően a támogatás keretei között beszerezhető maximális rendszerméret 5kWp, aminek az elszámolható összege 5 x 485.645 Ft = 2.428.225 Ft.

Ennek a fő tapasztalata, hogy a pályázatban meghatározott fajlagos költség nem számol a külső hatásokkal. Ráadásul a napelem rendszer méretének csökkentésével arányosan az igényelhető támogatás összege is redukálódik.

Emiatt a támogatási összeg korlátai sok háztartásnál a gyengébb minőségű, olcsóbb napelem rendszerek telepítését generálták.

Az infláció ellenére még mindig megéri!

A devizaárfolyamok ingadozása és az infláció a 100%-os napelem támogatás költségvetésén is nyomot hagytak. Vagyis a pályázat kiíráskor készített kalkulációk hónapokkal később már nem fedezték a kivitelezői díjakat.

Akinek az anyagi lehetőségei engedik, a különbözetet önerőből kénytelen befizetni. Ami bár sokakat váratlanul ért, még mindig megéri:

  • mert napelemes rendszerrel nem kell az elszálló energiaárak költségei miatt aggódni;
  • a telepített napelem hónapokon belül kitermelheti a befizetett önerő összegét;
  • ráadásul az ingatlanra is értéknövelő hatással

Ami a támogatás és az önerő közötti eltérés mértékét illeti, egy átlagos háztartási napelemrendszernél 20-30% arányban, azaz néhány százezer forinttal kellett korrigálni a költségvetést a nyerteseknek.

A korrekt, hozzáértő napelemes kivitelező továbbra is aranyat ér

A 100% vissza nem térítendő napelem pályázat kihirdetését követő brutális érdeklődés eleinte komoly szakemberhiányt idézett elő. A korrekt, hozzáértő és professzionális szolgáltatók rendelkezésre állása pedig később, a kezdeti időszak lenyugvása után is értéket jelentett.

Azok a háztartások jártak jól, akik a nyertes napelemrendszer telepítéshez

  • stabilan működő céggel állapodtak meg;
  • aki gyorsan rendelkezésre áll;
  • és nagy biztonsággal tudja tartani a szerződésben vállalt határidőket és feltételeket.

Konklúzió

 A kutatásunk során öröm volt látni a családi házakra frissen felkerült napelemes rendszereket, amelyeket az elégedett tulajdonosaik tettek közzé. A 100%-os napelemes lakossági támogatás bár nem volt zökkenőmentes, összességében mégis előre mutató fejlemény.

Hogy miért?

  • Mert a napelemes rendszer telepítés még önerőből finanszírozva is megtérülő befektetés.
  • Mert a napelem kiszámíthatóságot, kényelmet, anyagi stabilitást jelenthet a háztartásoknak.
  • Mert a környezetbarát napelemek kulcsfontosságú innovációt jelentenek a fenntarthatósághoz.

 

Mi várható a jövőben?

Bár a visszatáplálás és szaldós elszámolás szabályozása körül sok a bizonytalanság, az biztos, hogy aki még idén telepít napelemes rendszert, az bekerülhet a szaldós elszámolása. Jövőre már garantáltan a bruttó elszámolás lesz porondon, melynek részletei még nem ismertek.

A 100%-os pályázatnak is még várható a folytatása, az előzetes kormány kommunikációk szerint ősszel jöhet a második kör kiírása, amit kíváncsian várunk mi is és a piac többi szereplője is. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr2118120174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása