Mikor jön a pénz a napelemes pályázatokra? Most minden a döntéshozókon múlik.
2023. február 07. írta: Wagner Solar

Mikor jön a pénz a napelemes pályázatokra? Most minden a döntéshozókon múlik.

A napelemes pályázatokban az Európai Unió Tanácsa hozhat segítséget. Jelenleg a kifizetések legfőbb gátja a helyreállítási pénzek körüli vita Magyarország és az Európai Unió között. Ha sikerül megállapodniuk a feleknek, akkor a napelemes fejlesztések is hatalmas lendületet kaphatnak.

A napelemes pályázatok körül kialakult bizonytalanság, a pályázati pénzek kifizetésének csúszása, az összes anomália megszűnhet, amennyiben a kormány elfogadja és végrehajtja az Európai Unió Tanácsának döntéseit.

20210312_144342_s.jpg

Miért annyira fontos dokumentum „A Tanács végrehajtási határozata”?


Az Európai Unió Tanácsa, a lényeget tekintve, arról döntött, hogy Magyarország milyen feltételekkel juthat hozzá a helyreállítási pénzekhez, amik kirántanák a gazdaságunkat a kátyúból.

Az Európai Unió Tanácsa 2022. november 30-án tette közzé a határozatát, amit Magyarország helyreállítási és rezilienciaépítési terve értékelésének jóváhagyásáról hozott. Minderre a Covid-járvány miatt volt szükség, mert súlyos csapásokat mért az egyes országok, így Magyarország gazdaságára is.

A reziliencia azt jelenti, hogy valaki ellenálló képessége mennyire rugalmas, például mennyire „válságálló” egy gazdaság. A helyreállítási alapot tehát azért hozták létre, hogy felvértezzék az Európai Unió országainak gazdaságát a szükséges rugalmassággal, hogy jobban bírják a világgazdaságot sújtó csapásokat.

Csakhogy Magyarország ehhez még nem juthat hozzá.

Miért nem kaptunk eddig helyreállítási támogatást?  

Teljesen függetlenül az egyes emberek politikai nézeteitől vagy attól, ki hogyan értékeli a helyzetet, Brüsszel és Budapest másként lát bizonyos dolgokat, és amíg a pénzcsap felett az Unió rendelkezik, addig ők is dönthetik el, milyen feltételekkel adnak pénzt.

Magyarország benyújtotta a Magyarország Helyreállítási és Alkalmazkodási Tervét az Uniónak, ami 2026-ig összesen 2 300 milliárd forintnyi stratégiai fejlesztési projektet foglal össze. Az Európai Tanács ezt átnézve döntött úgy, hogy számos ponton változtatást kér.

A Tanács határozata végül ebben a több mint kétszáz oldalas dokumentumban öltött testet, ami részletekbe menően tárgyalja a vitás kérdéseket és tesz javaslatot Magyarország kormányának, miként változtassanak.

Miként érinti a napelemeket és a napelemes pályázatokat a Határozat?

Mivel a teljes dokumentum túlságosan hatalmas az ismertetéshez, ezért kifejezetten csak a napelemes rendszerekkel és napelemes pályázatokkal kapcsolatos részeket emeljük ki.

2023 márciusa végéig három reform végrehajtása esedékes.

Az első (C6.R1. számú) egy elkülönített elszámolási rendszer megvalósítása, ami a betáplált és fogyasztott energiára vonatkozik azon termelő-fogyasztók esetében, akik 2023. január 1-jétől kezdve állami pénzügyi támogatásban részesülnek fotovoltaikus rendszereik telepítéséhez.

A második (C6.R3.) a hatóságok döntéshozatalát gyorsítja azzal, hogy az engedélyezési eljárásokat könnyíti meg a 0,5 MW-t meghaladó beépített kapacitású nap- és szélerőművek környezetvédelmi engedélyére és építési engedélyére vonatkozóan.

A reform végrehajtását követően

  1. ha a hatóság 75 napon belül nem ad választ, az engedélyt megadottnak kell tekinteni,
  2. egyablakos ügyintézési pontot kell megvalósítani a beruházók számára integrált engedélyeik kezelése és kiadása tekintetében,
  3. a kis kapacitású (0,8 kW alatti) fotovoltaikus rendszerek hálózatra való csatlakozásának eljárásait is egyszerűsíti,
  4. a kiserőmű hálózatra való csatlakozásának határideje nem haladhatja meg a két hónapot.
  5. 12.31-től ismét betáplálhatnak áramot a lakossági, legfeljebb 50 kVA kapacitású napelemes rendszerek. A hálózat feülvizsgálatának folyamatossá kell válnia és akár regionálisan előbb is fel kell oldani a korlátozásokat.

A harmadik (C6.R5.) minimumkövetelményeket vezet be (az energiafogyasztás legalább 30 %-os csökkentése) az uniós finanszírozásban részesülő épület felújítási támogatási programok esetében. Azaz minden épület felújítás esetében, ha EU-s pénzből történik legalább részben, kötelező lesz a minimum 30%-os energiafogyasztás megvalósítása.

Tennivalók 2025. 06. 30-ig

Még bő két és fél éve van a Kormánynak két másik, kapcsolódó reform végrehajtására.

Az első, C6.I3. számmal, energiatárolók telepítéséről rendelkezik az átvitelirendszer-üzemeltető és elosztórendszer üzemeltető társaságoknál. Ezen rövid távú energiatárolókat kizárólag a hálózat biztonságos megbízható működésének garantálása céljából használják majd, hogy támogassák a megújulóenergia-termelési kapacitásból eredő további energiatermelés biztonságos integrálását.

Az átvitelirendszer-üzemeltetők és az elosztórendszer-üzemeltetők néhány kivételt leszámítva támogatást kapnak majd az energiatároló létesítményeik telepítéséhez, amelyek teljes mértékben integrált hálózati elemek lesznek.

A második (C6.I4.) a hálózati energiatárolók telepítéséről rendelkezik az energiapiaci szereplőknél, azért, hogy hozzáférést biztosítson a szennyezésmentes rugalmassági szolgáltatást nyújtó technológiákhoz mindazoknak, akik már jelen vannak a kiegyenlítő piacon, vagy be akarnak lépni erre a piacra. Mindezt pályázati formában, támogatott tevékenységként.

2026 június 30-ig is akad tennivaló

A Tanács a C6.R4. pontban (A hálózati csatlakozási folyamat átláthatóságának, kiszámíthatóságának és elérhetőségének javítása) az átláthatóság és kiszámíthatóság növelését írja elő az időjárásfüggő megújulóenergia-beruházások összehangolt hálózati csatlakozási eljárásának tekintetében.

Ez magyarul annyit tesz, hogy rendszeresen közzé kell tenni az elfogadott és elutasított kérelmeket, a hálózati csatlakozási kapacitásokra vonatkozó frissített előrejelzéseket, valamint a különböző csatlakozási típusokra vonatkozó egyszerűsített példákat, továbbá a piaci szereplők számára tájékoztatási fórumokat kell szervezni. 

A C6.I1-es pont az átvitelirendszer-üzemeltetők és az elosztórendszer-üzemeltetők klasszikus és intelligens hálózatfejlesztéseit irányozza elő. Mindezt azért, hogy biztosított legyen a megújuló energiaforrások által létrehozandó további kapacitások biztonságos integrálása, és hogy rugalmasabbá váljon a rendszer. A beruházás különösen olyan fejlesztési elemeket tartalmaz, mint a nagy- /közép-/kisfeszültségű hálózatok építése és korszerűsítése, új alállomások telepítése, alállomási transzformátorok cseréje és kapacitásbővítése, ellenőrzési rendszerek kiépítése és cseréje, valamint informatikai fejlesztések.

A C6.I5. pont az okosmérők elterjesztését irányozza elő. Az intézkedés célja okosmérők telepítésének támogatása, mert ezek kulcsszerepet játszanak a fogyasztói profilok pontos meghatározásának és a villamosenergia-igény optimalizálásának folyamatában.

A tervek szerint az okosmérőknek távvezérelhetőnek kell lenniük, közvetlen mérés esetén alkalmasnak kell lenniük a mérő névleges teljesítményének be- és kikapcsolására, biztosítaniuk kell a vezérelhetőséget, és rendelkezniük kell kommunikációs modullal.

Az okosmérők és a rájuk épülő rugalmas tarifák bevezetése hosszú távon a keresletoldali válaszlépések lehetőségeinek alapját adják. Az intézkedés eredményeként az újonnan telepített okosmérők teljes számának el kell érnie a 290 680-at.

A lakosság számára a C6.I2-es pont a leginkább elérhető

Külön fontos kiemelnünk egy, a lakosságot célzó intézkedést, mert ez több tízezer háztartást fog érinteni!

A C6.I2-es pontban rendelkeznek a lakossági fotovoltaikus rendszerek támogatásáról és fűtéskorszerűsítéséről. Ez kiváltképp sokaknak lesz fontos, mert az intézkedés célja a lakossági megújulóenergia-termelési kapacitások bővítése, az energiahatékonyság növelése, valamint a korszerűtlen fűtési megoldásokból eredő légszennyezés csökkentése.

Ezt két módon is támogatni akarják:

  1. a tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás fedezését célzó fotovoltaikus rendszer telepítése által,
  2. a tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás fedezését célzó fotovoltaikus rendszer telepítése, nyílászárók cseréje, tárolókapacitás létesítése (legfeljebb 14 kW) és elektromos fűtési rendszer kiépítése (hőszivattyúk, szükség esetén elektromos fűtőpanelekkel kiegészítve, a támogatásban részesülő épület műszaki körülményeitől függően).

Az intézkedésből a tervek szerint 34 920 háztartás részesülhet majd, amelyek közül legalább 11 600 háztartásnak a második tevékenységtípusba tartozó beruházást kell végrehajtania.

Bízunk benne, hogy a kormány minél hamarabb végrehajtja ezeket a napelemeket és megújuló energiatermelési technológiákat érintő változtatásokat!

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr7818043242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása