Napelemes piacelemzés - állandó a válság?
2022. április 08. írta: Wagner Solar

Napelemes piacelemzés - állandó a válság?

605432_v4.jpg

Mintha a közelgő klímaválság nem lenne elég kihívás, és nem lenne elég, hogy a Covid-19 válság továbbra is szilárdan a markában tart minket – most, hetek óta egy új ukrajnai globális válság van hatással mindennapjainkra és a nemzetközi világra.

 

Mindeközben szinte lehetetlenné vált még észszerűen megbízható előrejelzéseket is készíteni a napelem-panelek és a nyersanyagárak jövőbeli irányáról, a rendelkezésre állásról és az ellátási láncok életképességéről.

A rendelkezésre álló információk alapján csak feltételezhetjük, hogy az ellátási láncok tovább romlanak, és ezért az árak elkerülhetetlenül emelkedni fognak. Ennek ellenére egy dolog szinte biztos: megújuló energiaigényünk növekszik, így a kereslet nem csökken, hanem tovább fog növekedni. Azt azonban jelenleg senki sem tudja biztosan megmondani, hogy a jövőben mennyire tudjuk kielégíteni ezt a növekvő igényt.

  • A folyamatban lévő világjárvány és az orosz hadsereg ukrajnai inváziója miatt Európában akár 100 000 teherautó-sofőr hiánya tapasztalható, akik többsége Kelet-Európából érkezik.
  • Ráadásul a gázolaj ára jelenleg intenzíven emelkedik, ami azt jelenti, hogy a tengeri szállítás spirálisan emelkedő költségeihez hozzáadódik a szárazföldi fuvarozás is, amely nagyon drágává válik. A folyamatosan emelkedő szállítási és energiaárak legalább 2022 végéig továbbra is befolyásolják a fotovoltaikus rendszerek telepítésének költségeit.
  • Ráadásul a poliszilícium ára is ismét emelkedik, ami középtávon további negatív hatással lesz a napelemek árára.
  • Tovább rontja a helyzetet, hogy Ázsiában minden eddiginél gyorsabban nő a fertőzések aránya. A zéró covid stratégiájának megfelelően Kína ismét teljes nagyvárosokat és speciális gazdasági övezeteket zár le. Ha az országos korlátozásokról szóló pletykák igaznak bizonyulnak, ismét leáll számos technológiai termék globális ellátási áramlása.

 

Attention PNGHa ezek a borús előrejelzések beteljesülnek és az ukrajnai konfliktus nem ér gyorsan véget, akkor nem csak a cellákban és modulokban, hanem az inverterekben, tárolórendszerekben és szerelési rendszerekben is komoly szűk keresztmetszetek felé haladunk. Legkésőbb az év közepére valószínűleg a kereslet és kínálat viszonya lesz a fő árbefolyásoló tényező.

 

A Covid-19 és a kelet-európai válságok által okozott jelenlegi bizonytalanságok miatt az általános előrejelzések csak nagyon homályosak lehetnek. A jelenlegi állásunkról azonban lehetetlennek tűnik, hogy a helyzet egyhamar javuljon, vagy ennek következtében a napelemes rendszer kiépítéséhez szükséges szinte minden alkatrész áremelkedése megálljon. 

Hogyan készülhetünk fel a várható piaci helyzetre?

hibrid-uzemu-napelemes-rendszer-1-1024x583.jpgAz ellátási helyzet eddig elég jó volt, legalábbis a napelemeknél, de még csak március van és itt a tavasz. Mivel a rendelkezésre állás valószínűleg gyorsan csökken, minden résztvevőnek azt tanácsoljuk, hogy időben szerezze be a szükséges anyagokat.


solaredge-termekek.png

A helyzet bizonyos típusú inverterek és az energiatároló szegmens esetében már sokkal kritikusabbnak tűnik. Bizonyos termékek és tartozékok gyakran csak négy-hat hónapos átfutási idővel állnak rendelkezésre. Ilyen esetekben a telepítőknek mérlegelni kell, hogy válthatnak-e alternatív termékekre. A modulok elterjedt típusaival és méreteivel kapcsolatos gondolkodásunkat is meg kell változtatnunk, mivel sok gyártó takarékossági okokból már nem kínálja a kisebb, jobban kezelhető formátumokat.

 

Akinek régebbi megrendeléseket kell teljesítenie, és azokat kisebb formátumú modulokkal tervezte, annak komoly gondjai lesznek a megfelelő termékek megtalálásával, ezért érdemes megfontolni, hogy nem lenne-e észszerűbb alternatíva a teljes újratervezés a jelenleg elérhető formátumokkal és módosított elektromos értékekkel.

Meg kell azonban jegyezni, hogy a következő hetekben és hónapokban még sok szabványos termék esetében is jelentős szállítási késések léphetnek fel.

Amennyiben szeretne ajánlatot kérni, hogy jelenlegi villamos áram fogyasztására mekkora napelemes rendszert, milyen technológia megoldásokkal, milyen áron lehetne telepíteni, kérjen ajánlatot az ajanlat@wagnersolar.hu  email címen, vagy töltse ki ajánlatkérő űrlapunkat.

Szerző: Wagner Solar

Forrás: A cikket fordítottuk Dipl.-Ing. Martin Schachinger bejegyzsése alapján

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr7617800687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása