Hogyan építsünk nullenergiás házat? (3.rész)
2017. június 13. írta: Wagner Solar

Hogyan építsünk nullenergiás házat? (3.rész)

Előzőleg arról ejtettünk szót, hogyan legyen minél kisebb a kivitelezendő épület építése során felhasznált anyagok energiavesztesége, most lássuk, hogy az ideális végeredmény érdekében milyen extra megoldásokat érdemes még fontolóra venni, amikor épp merünk nagyot álmodni a tervezőasztalon!

A gépészeti elemek optimális hatásfoka


Mint ahogyan a felhasznált anyagok energiaveszteségi tényezőjét-, vagy épp a szerkezetkész épület energiahatékonyságát befolyásolja, épp úgy függ a gépészet optimális hatásfokú működése is az épület megfelelő tájolásától.

Ugyanis az összes szoláris nyereség mértékén áll vagy bukik értelemszerűen a napkollektorok, az elektromos áramot termelő napelemek, sőt, még az integrált szellőztetőrendszer és a hőcserélő készülékek magasabb hővisszanyerési hatásfoka is.

20160204_153555.jpgNapelemes & napkollektoros rendszer

Szellőztetőrendszerek


Az épületek hatékony szellőztetése a beruházók és tervezők részéről egyaránt sarkalatos elvárás, kiváltképp az, a jelenleg érvényben levő, energia-megtakarításra és a levegőminőség javítására vonatkozó szabályozások tükrében.

A piacon ezért egyre több, jövőbemutató szellőztető-rendszerek jelennek meg, amelyek már nem csak az ingatlan lakókomfortjának növelésével képesek szolgálni.

Hőcserélős, hővisszanyerős (rekuperátoros), kontrollált szellőztetés


A hőcserélős szellőztetőrendszerek a választható szűrőbetétekkel ablaknyitás (vagyis nagy hőveszteség) nélkül, mindig egészséges, por és pollenmentes friss levegőt és megfelelő páratartalmat biztosítanak, valamint alacsonyabb fűtési és hűtési költségeket, vagyis jelentős energia-megtakarítást eredményeznek.

hr204_kozponti.jpgKözponti szellőztető gép


Ablakba integrált szellőztetőrendszerek


Az ablakba integrált, hővisszanyerős, szenzoros vezérlésű szellőztető rendszerek ma már igen jelentős mértékű hővisszanyerő kapacitással rendelkeznek és a szellőztetéssel járó hőveszteséget is képesek akár 35-40%-kal is csökkenteni.

A megfelelő energiahatékonysági mutatókról azonban olyankor sem kell lemondanunk, amennyiben utólagosan már nincs lehetőség szellőzőrendszert beépíteni. Például egy nagy hatékonyságú hőcserélővel rendelkező, integrált I-tec szellőzővel ellátott ablak, folyamatos friss, tiszta levegővel láthatja el az épületet, — a rendszeres szellőztetéssel szemben — nagy energiaveszteség nélkül.

Az I-tec szellőzővel elérhető akár 86%-os hővisszanyerés is, így szinte minimálisra csökkenthető az energiaveszteség.

Lamellás árnyékolók


Akár szigorúan vett 0-energiás vagy passzívházról, akár alacsony energiájú házról van szó, az energiahatékonyság növelésére egy, egyben optikai védelmet is nyújtó külső lamellás árnyékoló (raffstore, vagy zsaluzia) kiépítése is kiváló megoldás lehet, amely ugyan a külső fényt beengedi, de mérsékli a beláthatóságot. A lamella-rendszerbe akár szélerősség-érzékelő beszerelésére is lehetőség van.

Korábbi cikkeinket ide kattintva olvashatja:

 Cikk folytatása hamarosan.

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr7312590707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

igazi hős 2017.06.14. 09:19:09

"Az I-tec szellőzővel elérhető akár 86%-os hővisszanyerés is" Azért ez nagyon érdekelne. Ha bent 22 fok van és kint 2, akkor nehezen tudom elképzelni azt a passzív hőcserélős rendszert, ami 12 foknál hidegebb levegőt enged ki és 12 foknál melegebb a bejövő levegő. Aktív hőcserélővel persze igen, de akkor már klimatizálásról beszélünk. Az meg messze van a 0 energiafelhasználástól.

Bedi 2017.06.14. 10:16:57

@igazi hős: ellenáramú hőcserélő

bbalintus 2017.06.14. 10:55:06

@Bedi: Akkor is max 12 fokos lesz a kimenő és a bejövő.

bbalintus 2017.06.14. 11:07:52

@bbalintus: Természetesen nem... bocs.

dukeekud 2017.06.14. 11:46:43

@igazi hős: Fogalmam nincs hogy mukodnek ezek a hocserelok, de amit mondasz, az csak akkor igaz, ha a hideg es meleg levego mennyisege ugyan annyi. Akkor nyilvan egy atlag homeseklet alakul ki.
De ha az aranyok eltolodnak, akkor mas egyensulyi homersekletek alakulnak ki. Peldaul otszor annyi meleg levego nyilvan jobban feltudja melegiteni a bejovo hideget. Vagy a peldaul 10 kobmeter hideg, nyilvan jobban lehuti az 1 kobmeter meleget, vagyis tobb energiat vesz ki belole.
Persze itt gondolom nem tortenik valodi keveredes, de valahogy biztos megoldottak az energia atadast.

gaszton42 2017.06.14. 13:05:41

@dukeekud: nem így van, azonos tömeg mellett is lehet 86%-os, az ellenáramű hőcserélő, ajánlom tanulmányozd át hogyan működnek , kétfokozatú keresztáramű hőcserélő hatásfoka lehet 90% felett is. Nem átlag hőmérséklet alakul ki. Ezt ajánlom kezdetnek.

kiserlet2.uw.hu/hocs.pdf

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.14. 13:11:21

@igazi hős: "Ha bent 22 fok van és kint 2"

Azt mondja, hogy a kimenő 22 fokos levegő melegének (energiájának) 86%-át visszanyeri úgy, hogy a bejövő 2 fokos levegőt valamennyire felmelegíti vele. Arról ez nem beszél, mennyi energiába kerül a 22 fokra való további felmelegítés.

apro_marosan_petergabor 2017.06.14. 14:24:33

Maradjunk abban, hogy "nullenergiás" ház nincs. Kis fogyasztású van, sőt, olyan is, amely energiát termel, de a kérdés nem ez, hanem az, hogy mindezt mennyiért teszi? A napelem, az inverterek, a napkollektor, a hozzátartozó gépészet, a speciális szigetelés, szellőző rendszer, mind-mind pénzbe kerül, kérdés, pl., hogy 10 éven belül megtérül-e? Milyen sűrűn, s mennyit kell fordítani a karbantartására? Ha nem, nem szabad belevágni, mert addigra ez a technológia már a felébe fog kerülni, vagy kevesebbe.
Ha sok, kidobni való pénzünk van, s az ÁFÁ-t is visszakapjuk, meg van némi állami támogatás, más a helyzet, mindjárt jobban néz ki a projekt...
Ha nincsen elegendő pénzünk, sőt hitelt kell felvenni, alaposan nézzünk át egy megtérülési számítást, s csak azt realizáljuk, amely kényelmesen megtérül (várhatóan) 6-7 év alatt, s nem kell újra építeni 5-6 év múlva...

Nand 2017.06.14. 15:57:04

@igazi hős: Nekem még a házilag elkészített rekuperátorommal is sikerült bőven meghaladni az 50%-ot, azonos légtömegek mellett.
Ellenáramú hőcserélő vs keresztáramú hőcserélő

Nand 2017.06.14. 16:00:56

@apro_marosan_petergabor: Az olcsó árammal most kb 10 év a napelem rendszer megtérülése. Hőszivattyús fűtésre használni napelemből származó energiát a H-tarifa elérhetősége miatt nem túl gazdaságos, 15-20 éves megtérülés. Persze, ha mond egy millás összeget a gázszolgáltató a gáz bekötésére, mindjárt más a lányzó fekvése

Elek Heck 2017.06.14. 16:04:00

Kérdés, hogy hány év alatt jön be a plusz gépészet (elég jelentős) ára ... meg karbantartási ktsg is van, nem Jucika fogja csereberélni a szűrőket.

Nand 2017.06.14. 16:07:24

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
A benti levegőnek télen rendszeritn nagyobb az energiatartalma, mivel jóval több az abszolút páratartalma, mint a kintinek. Ha harmatpont alá hűl, ebből vissza is lehet nyerni valamennyit (ala kondenzációs kazán) Tehát nem elérhetetetlen egy ilyen adatsor: elhasznált levegő 25-> 0, friss levegő -5-> 22 fok

Nand 2017.06.14. 16:09:04

@Elek Heck: 1500HUf-ba kerül a szűrő. Nekem. Nem olyan bonyolultak ezek a cuccok, mint azt hiszik. Nekem zusammen a szellőztetőm 150e forintba került, saját munkát nem költségelve.

Kopasz Szuzukis 2017.06.14. 18:36:06

@Nand: ne a házilag készült rekuperátorodat hasonlítsd a "gyári" berendezésekhez. A cégemnél is volt egy "házigyártmányú légszűrő, meg sok-sok Alfa Laval. A Lavalos szűrőbetét 10x annyiba került, mint a hasonló méretű barkács. De a szabályozók miatt kötelező volt az Alfa Laval szűrők beszerelése.
Egy rekuperátoros légszűrő berendezést évente kétszer KELL tisztítani, szűrőjét cserélni. Különben sok-sok gondot okoz. Ezzel viszont nem a háztulajdonos használja fel az energiát, hanem a gyártók, akik az alkatrészeket, berendezéseket forgalmazzák.
Vagyis a nulla energia felhasználás csak látszólagos. A berendezések, hőszigetelések előállítása biza sok-sok energiát igényel.

Lucifer Morningstar 2017.06.14. 19:06:54

"A berendezések, hőszigetelések előállítása biza sok-sok energiát igényel. "

No ez az amit az egységagyú alapállampolgár és a belőlük nyerészkedő telepítők nem is értenek.

Láttam olyan napkollektort ahol két nyugdíjasra 2700 literes tartályt telepítettek. Nagy melegben jó, mert nem szűrik és tisztítják a felfújhatós medencét, hanem meleg vízzel töltik akár naponta. (Vízdíjról még nem kérdeztem őket, valószínűleg nagy kuss lenne)

Brix 2017.06.14. 19:07:11

Annyi csak a probléma , hogy ezek a 10+ milliós beruhàzàsok soha nem térülnek meg... Az àllam is csak kamatmentes hitelt biztosít hozzà, nem visszanemtérítendőt...Az is kérdésem lenne, hogy az elmúlt években miért emelkedett az épületgépészet àra 30-40%-al..(pl.:kazànok...) ?

Nand 2017.06.15. 08:07:06

@Brix: Nincs 10+ milláról szó. Szigetelés, ahhoz h a most előírt fölé menj AE szintre +1 milla,
fűtés: levegő-levegő hőszivattyú már most olcsóbb üzemeltetni/kiépíteni, mint a gázt új építés esetén, levegő-víz hsz esetén, attól függ hol van a gázcsonk vége, mennyibe kerül behozni a kerítésen belülre.
Egyébként új építés esetén már sok helyre kerül levegő- víz hsz gáz helyett és nem úri huncutságból, hanem mert úgy jön ki matek, hogy olcsóbb mint a gáz.
Napelem: nappali áram kiváltására, kiépítés 1,5 milla, 10 év alatt térül, fűtésre hőszivattyúhoz H tarifa miatt nem nagyon térül 20 év alatt, nem éri meg.
süti beállítások módosítása