Túlfeszültség a hálózatban – mi lesz a napelemes rendszerünkkel?
2021. augusztus 16. írta: Wagner Solar

Túlfeszültség a hálózatban – mi lesz a napelemes rendszerünkkel?

A különböző napelemes fórumokon, Facebook csoportokban sorra teszik fel a napelemes rendszerrel szerelt ingatlanok tulajdonosai a kérdést, miért áll le többször is az inverter a nap folyamán. A modern monitoring alkalmazásoknak köszönhetően grafikonokkal szemléltetve próbálnak választ találni a közösségben hasonló problémákkal szembesült tulajdonosoktól, szakemberektől.

cikk.png

A monitorozott rendszereknek kinyerhetőek az adatai - mint például inverter által érzékelt áramszolgáltatói feszültség alakulása- távolról is. A fentiekhez hasonló problémák esetén a hibakódok között gyakran tapasztalható, hogy feszültség problémák miatt áll le a rendszer. Ilyenkor az látható, hogy a leggyakrabban előforduló probléma ilyen esetekben a túl magas AC oldali feszültség az ingatlan szolgáltatói áramellátásában.

 

Túlfeszültség elleni védelem

Magyarországon azokat az invertereket lehet telepíteni, amelyeket a gyártó, illetve a forgalmazó engedélyeztetett a szolgáltatóknál az elosztói szabályzatban és annak mellékleteiben szereplő műszaki paraméterek alapján.

Ennek értelmében:

„Saját és más felhasználói berendezések védelmére olyan készülékeket kell alkalmazni, melyek beállíthatósági tartománya a következő:

− Feszültségcsökkenési védelem 1,00-tól 0,70 Un-ig beállítandó érték: 0,8 Un/5 min

− Feszültségnövekedési védelem 1,00-tól 1,15 Un-ig beállítandó érték: 1,1 Un/1 min”

Túlfeszültség esetében ez annyit jelent, amennyiben akár rövid ideig is 253V (230V + 10%) fölé megy az AC feszültség, az a rendszer leállásához vezet.

A legtöbb inverter műszakilag képes akár a 264,5V feszültségig dolgozni, viszont ennek beállítása több okból sem ajánlott.

  • Gyenge hálózati infrastruktúra miatt a termelés növekedésével az magával húzza a feszültség értékeket is még magasabbra.
  • A már így is magas feszültségen gyorsabban öregednek a műszaki készülékek.
  • A feszültség emelkedése nem csak a napelemes rendszerrel felszerelt ingatlan esetében keletkezik, hanem az összes egy trafóra kötött épületben is. Így több napelemes rendszer esetén, ha mindenki feljebb engedi a határértéket, akkor az emelkedés is tovább gyűrűzik.

 

Mi erre a megoldás?

Az áramszolgáltató feladata és kötelessége a vállalt (230V +/-10%) feszültséget biztosítani, és amennyiben ez nem garantált, akkor a környéken megfelelő karbantartást, hálózatbővítést, beállításokat stb. kell alkalmazni.

A fenti probléma esetén az ügyfélnek kell bejelentést tennie. Ekkor a szolgáltató kiküldi egy szakemberét, hogy ellenőrizze a feszültséget otthonában. Érdemes itt kiemelni, hogy az AC-feszültség késő délelőttől a kora délutáni időszakban, vagyis a napsütéses csúcsidőben, nagy teljesítmény leadás közben a legmagasabb, így a szerelőt is ilyenkor kellene fogadni. Továbbá a feszültség értéke hullámzik, így előfordulhat, hogy a mérés alatti pár percben pont megfelelő, de utána ismét nem. Ha ez előfordulva nem intézkedne a szolgáltató, akkor kérvényezni kell, hogy tegyenek fel hosszabb időre egy hálózati analizáló és mérő készüléket.

Az áramszolgáltató értesítése mellett, amíg megteszik a szükséges lépéseket érdemes pár lehetőséget megpróbálni:

  • coaching.pngszakemberrel ellenőriztessük, hogy az inverter és az elosztó szekrény között megfelelő-e a használt kábel keresztmetszete, illetve minden kötés megfelelően van-e meghúzva
  • egyfázisú inverter használata esetén, amennyiben az ingatlanban 3 fázis áll rendelkezésre, és az L1-re van az inverter rákötve, szakember segítségével az L2-L3 fázisokra csatlakoztatással ellenőriztethetjük, a többi rendelkezésre álló fázis esetében is fennáll-e a probléma
  • napközben, csúcsidőszakban üzemeltessük a nagyobb teljesítményű háztartási berendezéseinket, ezáltal csökkentve a visszatáplálás mértékét

 

Mi várható a jövőre nézve?

A napelemes rendszerek terjedésével ez a jelenség egyre gyakoribb lesz, hiszen minden napelemes rendszer kicsit növelheti a hálózati feszültséget. Megtörtént, hogy egy tulajdonos invertere évek óta tökéletesen működött megszakítások nélkül, azonban mivel az utcában telepítettek egy nagyobb rendszert, annak a feszültségnövelő hatása után már jelentkezett ez a probléma és a készülék gyakran lekapcsolt.

Ha beigazolódik, hogy a probléma a hálózaton van, a szolgáltató kötbért köteles fizetni addig, amíg nem javítja ki a hibát.

 

Szerző: Wagner Solar

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr616661702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása