A napelem rendszereknél is legyen fő szempont a biztonság
2021. június 21. írta: Wagner Solar

A napelem rendszereknél is legyen fő szempont a biztonság

Miként általában az elektronikai eszközök és az elektromos rendszerek, a napelemes rendszer is lehet bizonyos esetekben tűzveszélyes, azonban ennek kockázata rendkívül alacsony.

Napelemes rendszerek esetében az elektromos ívkisülés jelenthet potenciális veszélyforrást, amelyet okozhat a nem megfelelően csatlakoztatott kábel, a megjelenő korrózió vagy egy sérült vezeték.

A DC izolátor meghibásodása és a napelemes rendszer egyes komponenseinek túlmelegedése bár előfordulhat, ám az előfordulási esélye szinte teljesen minimalizálható.

A biztonságos üzemeltetés könnyedén megvalósítható

Egy a rendszerbe beépített SolarEdge inverterrel vagy, ha a rendszer már telepítve van, akkor a SolarEdge Safety felügyelőrendszer monitoring technológiája által is lehetőség van a teljes rendszer biztonságos üzemeltetésére.

solar-install.jpg

Milyen előnyökkel jár a SolarEdge modulszintű felügyelete?


Azon túl, hogy lehetővé teszi a teljesítmény folyamatos, felhő-alapú távfelügyeleti rendszerrel történő nyomon követését a folyamatos momitoring által bármikor átfogó elemzés készíthető a rendszer aktuális állapotáról:

  • alkalmazásával helytől függetlenül ellenőrizhető és akár növelhető is a telepített rendszer termelése,
  • az adatok mind számítógépről, mind okostelefonról vagy tabletről igény szerint lehívhatóak,
  • továbbá lehetővé teszi a távoli karbantartás elvégzését és a hibamentes működést,
  • automatikus értesítéseket küld az esetleges problémákról modulszinttől rendszerszintig,
  • képes felismerni a probléma eredeti okát és automatikusan értesítik a telepítőket/kezelőket a teljesítményvesztésről vagy a biztonsági kockázatokról, ezzel is megakadályozva a potenciális biztonsági kockázatokat,
  • maximalizálja a rendszerbiztonságot.

A rendszer monitoring nem csak a vezetékek és az inverter teljesítmény leadásáról és felvételéről nyújt aktuális információkat, de az egyes napelemekre, modulokra (PV) kiterjedő részletességgel készít értékelést így azokon bármely esetlegesen megjelenő rendszerhiba azonnal észlelhető.

Az azonnali feszültségmérés adatainak rendszer-elemzése által pedig bármilyen, a napelemrendszer hálózatán valós időben észlelt veszélyről a SolarEdge Safety felügyelőrendszere figyelmeztetést is küld.

Sőt, ha szükséges elhárítja a vészhelyzetet azáltal, hogy a napelemekből bejövő, egyenként 30-40V feszültséget 1-1V kimenő feszültségre mérsékli.

A SolarEdge biztonsági csomagja megfelel a legszigorúbb nemzetközi biztonsági szabványoknak is

Mit tartalmaz a SolarEdge biztonsági csomagja?

Bekapcsolt inverter esetén például (adott inverter-modell és firmware verzió mellett) tartalmazhatja

  • a beépített hőmérsékletfigyelő funkciót, amely során a hő-érzékelők valós időben érzékelik a potenciálisan veszélyes túlmelegedéseket, valamint vezeték meghibásodásokat,
  • a vagyon- és életvédelmi gyorsleállás funkciót, ami akár 30 másodpercen belül képes a problémás áramvezetőkön a feszültségszintet biztonságos szintre csökkenteni,
  • és az ívkisülés-érzékelő funkciót, ami nem csak észlelni, de megszüntetni is képes az ívkisüléseket egy gyors, automatikus inverteres rendszerleállítással.

A SolarEdge Power Optimizier Inverter és a SolarEdge SafeDCTM csomagja tehát amellett, hogy egyenáramú leválasztóként funkcionál, maximalizálva a napelemes rendszer biztonságát képes az élet és vagyonvédelmi szempontból potenciális veszélyforrásokat is valós időben kiszűrni és megakadályozni.

Szerző: Wagner Solar

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr4316600120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása