Spóroljunk a napelemen! – amire senki nem gondol…
2021. október 21. írta: Wagner Solar

Spóroljunk a napelemen! – amire senki nem gondol…

Korábban is írtunk róla, napelemes projekt tervezésekor az árajánlatok mennyire sokrétűek, mi mindenre kell odafigyelni, amikor 1 rendszer, kivitelező mellett döntünk.

A rendszer tulajdonságai, garanciális jellemzői mellett azonban érdemes még egy dolgot figyelembe venni.

A nagy teljesítményű napelem előnye

napelem_wagner.jpgA szolgáltatók a napelemek kiajánlásánál 4 szempontot szoktak megemlíteni:

  • alkalmazott technológia
  • gyártó neve, megítélése
  • garanciális jellemzők
  • ár

Amikor a napelemek teljesítménye kerül szóba, általában ár/W alapon teszi meg mindenki az összehasonlítást, ami valóban egy helytálló megközelítés, amennyiben azonos teljesítményű napelemekről beszélünk.

Mi van akkor, ha például 350W-os, vagy 485W-os napelemek között kellene döntenünk.

Az alábbiakban végeztünk egy becslést (ideális elhelyezési körülményeket, ferde, cseréptetős elhelyezéssel kalkulálva), hogyan alakulnak a ráfordítások egy 5kW körüli rendszer esetében a napelemek és a telepítésük vonatkozásában.

hyundai_2.jpg

A nagyobb teljesítményű napelemeknek nagyobb a mérete, ugyanazon méretű rendszer esetében nem lehet helyet megtakarítani, ugyanakkor minden más vonatkozásában sokkal kedvezőbb feltételeket biztosít, mind napelemek és optimalizálók darabszámát, mind pedig a felszerelésükhöz szükséges sínek hosszát illetően.

Noha a telepítéseknél tapasztalatból mondhatjuk, hogy ritkán fordul elő ideális eset, a példa alapján mégis elmondható, a Hyundai 485Wp napelemeit - összehasonlítva egy jelenleg a napelemes piacon elérhető, átlagos teljesítményű 350Wp-es napelemekkel szemben - átlagosan 25%-kal kevesebb ráfordítással lehet telepíteni.

Van azonban ennek a táblázatnak egy másik olvasata is:

eph.jpgA kevesebb napelem következtében kisebb a meghibásodás kockázata, minél kevesebb panel, annál „kedvezményesebb” az esetleges javítás/karbantartás, kevesebb idő a szerelés, vagy esetleges áthelyezés.

Későbbi bővítésnél is, hogy pl. elérjük az inverter maximumát a kisebb teljesítményű panelből kell pl. 3 db modul, a nagyobból csak 2 db (ugyanahhoz a teljesítményhez), ami megint csak csökkent a költségeken.

Ha a fentiekhez még hozzávesszük, hogy a példában szereplő Hyundai 485Wp napelemekre 25év gyártói és teljesítménygarancia érvényes, nagyon nehéz nem mellettük dönteni.

Amennyiben szeretne ajánlatot kérni, hogy jelenlegi villamos áram fogyasztására mekkora napelemes rendszert, milyen technológia megoldásokkal, milyen áron lehetne telepíteni, kérjen ajánlatot az ajanlat@wagnersolar.hu email címen, vagy töltse ki ajánlatkérő űrlapunkat.

 

Szerző: Wagner Solar

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr2416730454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása