5 tévhit az okos napelemes rendszerekről
2020. október 06. írta: Wagner Solar

5 tévhit az okos napelemes rendszerekről

Az okos napelemes rendszerek az utóbbi pár évben jelentek meg a piacon, és ahogy lenni szokott az új technológiák esetében, egyaránt hamar akadtak támogatói és ellenzői.

Az okos napelemes rendszerek, vagy angol terminológiával élve Smart PV rendszerek esetében azonban az ellentábor gyakorlatilag félreértéseket kifogásol.

Mi az az okos napelemes rendszer?

Az elnevezés kis félreértésre adhat okot az okoseszközök korában. Jelen esetben olyan napelemes rendszerről beszélünk, amely folyamatosan, magától egyensúlyozza ki a teljesítményt, így a felületi szennyeződés vagy egy panel sérülése, teljesítménycsökkenése miatt jóval kevésbé esik vissza a rendszer teljesítménye.

Emellett folyamatosan nyomon követhető a rendszer működése, hogy maximalizálhassuk az áramtermelést. Ahhoz, hogy eloszlassuk a félreértéseket, következzen most 5 tévhit és azok cáfolata.

1.  tévhit: „Hagyományos inverterekkel is megoldható szakszerűen és magas hatásfokkal a napelemek telepítése”

Féligazság. A valóság az, hogy 3 tájolást már nem tud a hagyományos inverter, ahhoz már okos rendszer szükséges. Az azonos hatásfok elérése ezért sokkal több pénzbe kerül hagyományos rendszer kiépítésénél, mert több panelre lesz szükség hozzá.

2.  tévhit: „Hagyományos string invertereknél is megoldható a rendszer monitorozása”

Nem igaz. Az okos rendszer lényege a panel szintű, valós idejű monitorozás, ami a hagyományos, string invertereknél nem megoldható.

16-00.png

Ott csupán a teljes rendszer látható, így az egyes panelek hibája, eltérő teljesítménye, hatásfoka stb. nem látható, nem ellenőrizhető. Ráadásul a datamanager beszerelése és telepítése plusz költség, nem jár a hagyományos napelemes rendszerhez!

kalkulator_gomb.png

3.  tévhit: „Az okos napelemes rendszerek tele vannak hibalehetőséggel”

Megtévesztés. Minden elektronikai rendszer, sőt minden mechanikus rendszer magában hordozza a hibalehetőséget. Még egy kalapács is tönkremehet!

Az okos napelemes rendszerekben az optimalizálókra 25 év garancia szokott lenni, ahogy a napelem panelekre is elég hosszú a garanciális időszak. Ebből következően ha a folyamatos használattól mondjuk tíz év után elromlik az optimalizáló, garanciálisan történik a cseréje.

4.  tévhit: „Az okos rendszereknél az összes panel árnyékolódik”

Tévedés. Minden napelemes rendszernél előfordulhat, hogy egyik-másik táblára extra piszok kerül. Például ősz során több falevelet fúj rá a szél, vagy néhány madár azt a panelt pécézi ki magának.

A fő különbség az, hogy míg a hagyományos rendszernél a teljesítmény csökkenése az egész rendszert érinti, addig okos rendszernél a teljesítmény csökkenése csak azt az egy panelt – és ráadásul a rendszer rögtön jelzi is, hogy gond van.

Ennek köszönhetően az okos napelemes rendszernél az áramveszteség kisebb és gyorsabban is orvosolható.

solaredge_inverter_1.jpg

5.  tévhit: „Nettó hazugság, hogy többet termel az okos rendszer”

Megtévesztés. Még azonosan optimális tájolás esetén is átlag 1,5%-kal több áramot termel egy okos rendszer az első évben, az idő előre haladtával azonban a modulok különböző degradációja miatt nagyjából 10% többlet lesz tapasztalható15. – 20. évben! [1] Ha pedig olyan tényezők lépnek fel, mint például az árnyékhatás, akkor a hagyományos rendszereknél sokkal jelentősebb a teljesítménycsökkenés. [2]

Vegyünk egy példát: egy sztringben legyen 10 napelem, amiből egy napelem alját 30%-ban beárnyékoljuk, így annak a teljesítménye visszaesik 70%-ra. A hagyományos rendszerben az inverternek ekkor két lehetősége van.

  1. 1. eset: ha lekapcsolja az árnyékolt panelt, akkor a rendszer teljesítménye 10%-ot esik, mert csak 9 modul műkö Teljesítmény: 90%;
  2. 2. eset: ha nem kapcsolja le az árnyékolt panelt, akkor az összes modul teljesítménye 70%-os lesz, így az összteljesítmény is 70%-ra esik vissza.

A SolarEdge okos napelemes rendszerben viszont megkapjuk a 9 modul 100%-os teljesítményét és az árnyékolt modul 70%-át is, ami összesen 97%-os teljesítményt jelent. Bárki beláthatja, hogy a 97% messze több, mint 90%, pláne 70%! [3]

[1] Photon October 11 – SolarEdge test results
[2] PV Evolutions Lab SolarEdge study
[3] Technical Note Bypass Diode Effects in Shaded Conditions

solaredge_logo2.png

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr4216229030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apro_marosan_petergabor 2020.10.08. 01:55:21

SolarEdge nélkül nem élet az élet.
A többi naperőműveknek annyi.

]{udarauszkasz 2020.10.08. 09:15:56

Kerdes, hogy mennyivel dragabb, megeri-e az idoszakosan 20 szazalekkal nagyobb teljesitmeny, vagy nem-e olcsobb esetleg plusz 1-2 cellaval kipotolni a rendszert.
Ha pedig odebb megy a Nap, kisebb szogbol sut, akkor mar az egesz rendszer kevesebbet dolgozik, es ezen mar a szuperokos rendszer se segit.
süti beállítások módosítása