A CIS technológiával készült napelemek előnyei
2016. november 15. írta: Wagner Solar

A CIS technológiával készült napelemek előnyei

Igazán modern napelem technológiának számít a CIS, azaz réz-indium-diszelenid. A vékonyrétegű technológiák legújabbja 2009-től került igazán tömeggyártásba. Sok cég fejleszt ilyen gyártási módokat, mivel jelenleg 13-15%-os hatásfokot lehet elérni a CIS technológiájú napelemekkel. Egyelőre azonban nem sikerült igazán olcsó gyártási módot találni (a legtöbb cég fizikai porlasztást, azaz sputtering-et használ), márpedig a Solar Frontier és a First Solar példája mutatja, hogy az alacsony gyártási költség a kulcs a piac megszerzéséhez.

A CIS technológia legnagyobb előnye

Először a német AVANCIS fejlesztette ki és mutatta be a gyakorlatban is a fotovoltaikus napelem panelek legújabb generációját, a CIS technológiával készülő vékony falú, nagy teljesítményű és szilíciummentes paneleket.

A CIS technológiás fotovoltaikus napelem panelek egyik legnagyobb előnye az, hogy képesek a látható fény spektrumánál nagyobb mértékben kihasználni a nap sugárzását. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az új technológia messze jobban képes hasznosítani, főként hajnalban és késő este, a diffúz fényt. A ködös időjárásban vagy árnyékban ugyancsak jobb a hatékonysága. Ráadásul jobb a hőtűrő képessége is, meleg hatására kevesebbet veszít a teljesítményéből, így sivatagi területeken is ezt a technológiát részesítik előnyben a beruházók.

A szélesebb időtávban és változatos időjárási körülmények között is magas és egyenletes energiatermelése miatt javul a fogyasztás kihasználhatósága.

solar-frontier-6421.jpg

ajanlatkeres.png

 

 

 

További előnyök a CIS technológia választása esetén

A fotovoltaikus panelek reggelente hamarabb „futnak fel” és este később állnak le az energiatermeléssel, viszont direkt fény esetén is kisebb az eltérés a teljesítményben, mint más technológiák esetében.

Mivel jelentősen kisebb a felizzásuk, például a polikristályos napelem panelekhez képest, általánosságban elmondható, hogy megbízhatóbb és nagyobb az éves össztermelésük. Mivel el lehet térni a déli tájolástól, jobban tervezhető az elhelyezésük, több, eltérő építésű háznál is sikerrel telepíthető, akár falakon és homlokzaton is.

A tervezés során gondoltak a telepítési költségek minimalizálására és a kompatibilitásra egyaránt, ezért a CIS napelem panelek az összes transzformátor nélküli váltóirányítóval kombinálhatóak, és a PID-hatásra és a földelésre sem kell megoldást találni. A végeredmény az egyszerűsített telepítés, a kompromisszumok nélküli költségcsökkenés és a nagyobb várható éves termelés.

Sorházak és hűvösebb éghajlat

A CIS technológiával készülő napelemeket, mindezen tulajdonságai által, ott érdemes elsősorban telepíteni, ahol építészeti jellemzők miatt a többi napelem típus kisebb teljesítményre képes: sűrűbben épített sorházak, hidegebb éghajlat, hegyvidék, északi területek. A keret nélküli paneleknél a hó lecsúszik a napelemekről, így télen is nagyobb hatásfok érhető el állandó takarítás nélkül.

A design is fontos

A gyártók gondoltak a külcsínre is. A vonzó ár mellé fekete keretes kialakítás, fekete szín, modern forma társul, így egyaránt telepíthető ipari létesítményekre és modern, igényes lakóépületekre.

Erre jó példa az alábbi bevásárlóközpont is.

12.png

A fenti képen a japánban gyártott Solar Frontier napelemek láthatók. Budapest, 150 kW, Kelet-Nyugati tájolás.

Az biztos, hogy Magyarországon számos térségben sokkal inkább érdemes CIS technológiás napelemet választani.

 Kérje napelemes ajánlatunkat most!

ajanlatkeres.png

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr1611962467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása