Napelemek aktuális teljesítménye
2017. augusztus 23. írta: Wagner Solar

Napelemek aktuális teljesítménye

Manapság könnyen elveszhetünk a napelemek világában. Gyártók sokasága kínálja termékeit és évről évre változnak a paraméterek, egyre magasabb teljesítményű panelek kerülnek a piacra.

Mint napelemes kis-és nagykereskedelem, napi szinten nyomon követjük az aktuális napelem gyártást. Ha ilyen jellegű beruházásban gondolkodik, akkor érdemes tisztában lenni a legfrissebb információkkal. Ezek az adatok 2017. augusztusára vonatkoznak. Néhány hónap múlva, lehet, hogy már nem lesznek aktuálisak.

Sokan értékesítik még a 250 – 265 Wp-os napelemeket, ezekről érdemes tudni, hogy 2015-2016-os gyártmányok, és nagy eséllyel elfekvő készletből származnak. A piac jelen állása szerint elavult termékek és a gyártó által biztosított garancia is ketyeg már egy ideje.

Míg tíz évvel ezelőtt még 160-180 Wattos modulokat szereltünk, most viszont a 2017 nyári trend szerint 270 – 280 - 290 Wp-os polikristályos napelemeket gyártanak a gyártók. Monokristályos napelemeken belül pedig 290-320 Wp-ig elérhetőek, de találkozhatunk 330-350 Wattos termékekkel is, azonban ezeknek még borsos az áruk.

cell_efficiency_chart_1975-2017.jpgforrás: https://energy.gov/

A magasabb teljesítménynek köszönhetően kevesebb napelemre van szükség, sőt így a tartószerkezeten is spórolhatunk. Mivel nagy ütemű a fejlődés, nem ajánlott elavult terméket vásárolni, érdemes a jobb minőségi termékekbe befektetni.

A tendencia azt mutatja, hogy éves szinten 10-20 Wattot is növekedhet a napelemek teljesítménye.

Ettől függetlenül nem javasolt hosszú időn keresztül várni a telepítéssel, hiszen a fejlődés soha nem áll meg és minél hamarabb telepítjük a rendszert, annál többet termel majd.

ajanlatkeres.png

 

 

Teljesítmény tolerancia

A teljesítmény növekedéssel párhuzamosan a teljesítmény tolerancia is javult az évek folyamán. Míg korábban +/- 5%-ot vállaltak a gyártók, addig manapság már mínuszba nem is megy át a tolerancia, a gyártók vállalása szerint. Ettől függetlenül két egyforma napelem nem lesz a tetőnkön, teljesítményben néhány százalékot eltérhetnek. Ezért is érdemes okos napelem rendszert telepíteni, SolarEdge inverterrel, hiszen így minden napelemből kinyerhetjük a maximumot a teljesítmény optimalizálásnak köszönhetően.

solaredge.jpg

Technológiai újítások

Természetesen a gyártók folyamatosan kutatják az újabbnál újabb technológiákat, amivel jobb hatásfokot és nagyobb teljesítményt érhetünk el. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően az elmúlt években megjelentek az üveg-üveg napelemek, melyek hőleadási tényezője kedvezőbb és ez által többlettermelést érhetünk el velük, sőt strapabíróbbak is, mint hagyományos társaik. A SolarWatt német gyártó 30 év gyártói garancia mellett 30 év teljesítmény garanciát is ad üveg-üveg paneljeire.

Megjelentek a félig áttetsző napelemek is, amelyek Magyarországon nincsenek annyira elterjedve, mint külföldön. Olyan helyen érdemes ezeket elhelyezni, ahol szeretnénk kihasználni a napelemek fényáteresztő képességét és fontos a dizájn. Verandákra például optimális megoldás lehet. Szintén üveg-üveg technológiával készül és a SolarWatt ennél a napelemnél is 30 év garanciát ad.

atlatszo_solarwatt_napelem.jpg

A fejlesztések folyamatosan zajlanak. Hogy ki milyen napelemet és mekkora teljesítményt választ, az már az igények és a helyszín függvényében dől el.

Sok sikert a választáshoz!

Kérje napelemes ajánlatunkat most!

ajanlatkeres.png

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr4412759802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balage28 2017.08.25. 21:51:57

"250 – 265 Wp-os napelemeket, ezekről érdemes tudni, hogy 2015-2016-os gyártmányok, és nagy eséllyel elfekvő készletből származnak." - nincs olyan gyártó, amelyik annyira hülye lenne, hogy 2 éves készleteket őrizget, főleg egy olyan pörgő piacon, mint a mostani.
250-es már valóban nincs, de azért a 265-ösök - még ha futnak is ki - de még aktív gyártása alatt vannak (btw. a 3BB-t kb két éve temetik, mégis futnak...)
süti beállítások módosítása