Egy új szabályozás drágíthatja a napelemes beruházásokat
2021. január 28. írta: Wagner Solar

Egy új szabályozás drágíthatja a napelemes beruházásokat

Sok dátumot szükséges fejben tartania annak, aki napelemet szeretne telepíteni 2021-ben. Egy biztos, nem érdemes késlekedni.

A felújítási programban részt vevők június 30-ig le kell zárják napelemes beruházásukat, ugyanis ezt követően már csak bruttó elszámolásban köthetnek szerződést a szolgáltatóval. A bruttó elszámolás részleteit még nem tették publikussá, de az már biztos, hogy hátrányosabb lesz, mint a jelenlegi szaldós elszámolás.

napelem-kivitelezes1.jpg

Módosult az elosztói szabályzat


A határidők közé most egy újabb időpontot is feljegyezhetünk, ugyanis módosult az elosztói szabályzat, ami igencsak negatívan érinti azokat, akik napelemes rendszerükhöz egyfázisú invertert telepítenének.

A szabályozás az alábbi módosítást írja elő: “Egyfázisú termelőegység 2,5 kVA-ig csatlakoztatható a kisfeszültségű hálózatra, 2,5 kVA felett csak 3 fázisú csatlakoztatás a megengedett. Több inverterből kialakított háromfázisú HMKE esetén a fázisaszimmetria maximum 2,5 kVA lehet.

Mit jelent ez és mikortól él az új elosztói szabályozás?


2021 április 30 után beadott csatlakozási igények esetén a rendelet szerint egy fázisú inverter 2,5 kVA-ig csatlakoztatható a kisfeszültségű hálózatra. Tehát április 30 után ha valaki példának okáért szeretne egy 3 kW-os napelemes rendszert családi házára, CSAK 3 fázisú inverter alkalmazása engedélyezett.

Hogyan érinti ez azokat, akik napelemes rendszert szeretnének telepíteni?


Mindezidáig az 1 fázisú invertereket maximum 5 kW-os napelemes rendszerekhez volt megengedett telepíteni. Most viszont 2,5 kW fölött már kötelező lesz a 3 fázisú inverterek használata, ami megdrágítja a napelemes beruházást.

Minimum 100.000 Ft-al többet kell majd fizetnie annak, aki késlekedik és elmulasztja az április 30.-ai időpontot.

ajanlatkeres.png

Mik a negatívumok és mi a teendő?

  1. Mielőbbi megvalósítás

Az első és legfontosabb, hogy amennyiben teheti, valósítsa meg napelemes rendszerét az új szabályozás életbelépése előtt amennyiben 1 fázisú napelemes rendszert szeretne.

  1. Fázisok bővítése

Amennyiben szüksége van például egy 5 kW-os napelemes rendszerre, de otthonában csak 1 fázis van bekötve, a teljesítményt bővíteni szükséges, vagyis igényelni kell a 3 fázist.

Rövid kitekintés: Mindenkinek alanyi jogon jár díjmentesen 32 Amper. Ezt általában 1 fázison adja a szolgáltató. Amennyiben többre van szükség az ingatlanban, teljesítmény bővítést kell igényelni, ennek díja 3600 Ft + Áfa Amperenként. Ez az úgynevezett hálózat fejlesztési hozzájárulás (HFH).

Példa, 3 x 16 A-re van szükségünk, az összesen 48 A. 32 A-t megkapok alanyi jogon és 16-ot ki kell fizetnem.

A teljesítménybővítés ügyintézése több hónapot is igénybe vehet, ennek következtében kifuthatunk a június 30-as szaldós elszámolásos határidőből, ami az otthonfelújítási támogatás egyik vízválasztója.

FONTOS: Egyszerre nem igényelhető a szolgáltatónál a teljesítmény bővítés és a napelemes rendszer engedélyeztetése, mert az teljes mértékben megállítja mindkét folyamatot. Tapasztalatunk szerint egyszerre csak egy folyamatot lehet az áramszolgáltatónál igényelni.

Az ügyintézés kálváriájáról Magyarósi Csaba is készített 1 videót.

  1. Teljesítmény szabályzás

Egy másik lehetőség lehet a teljesítmény szabályozás. Például telepítünk egy 4 kW-os invertert, de a kivitelező 2,5 kW-ra leszabályozza az invertert szoftveresen. Ennek köszönhetően hiába tud leadni a rendszer 4 kW-ot, az inverter maximum 2,5 kW-ot ad le. Ennek célja az, hogy az éves össztermelés nagyobb legyen. Sajnos ebben az esetben sok lesz az elveszett energia, főleg a nyári időszakban. Arra még nincs állásfoglalás, hogy ezt a megoldást elfogadja-e a szolgáltató.

  1. Export limitálás

Hasonló megoldás, mint visz-vat védelem. Egy külön mérővel szabályozzuk, hogy soha ne menjen ki a házból több, mint 2,5 kW. Ez akár akkumulátorral is kiegészíthető, így a többlettermelés eltárolható. Ez már egy nagyobb beruházást igényel, így mindenkinek el kell döntenie mi a preferenciája.

Erre még szintén nincs állásfoglalás, hogy ezt a megoldást elfogadja-e a szolgáltató.

  1. Több inverter használata

Egy másik megoldás lehet, ha több invertert használunk. Például van 3 fázis az ingatlanban, de csak 1 fázisú invertert szeretnénk telepíteni. Ebben az esetben megoldható, hogy két fázisra felteszünk egy-egy 2,5-kW-os invertert, amihez 2 inverter szükséges és végeredményben kapunk egy 5 kW-os napelemes rendszert.

Miért szükséges a szabályozás?


Az egyre inkább elterjedőben lévő napelemes rendszerek leterhelik a már korszerűsítésre szoruló hálózatot. Az ingadozás miatt hosszú távon nem fenntartható az állapot, így a külföldi példákat követve Magyarországon is változik ez a limit. Bár Németországban a 2,5 kVA helyett 3,68 kVA van meghatározva, ami egy barátibb érték. Illetve az említett 3. és 4. pontban leírt inverter limitálás szintén bevált módszer.

FONTOS!

Nézd meg összefoglaló videónkat a fontosabb támogatási, megvalósítási és új elosztói szabályozási határidőkről. Videónkban a megtérülési időkre is kitérünk.

 

Összefoglalva


Mi vár a napelemes beruházókra?

Még több nehezen betartható határidő, hosszabb ügyintézési folyamatok és drágább napelemes rendszerek.

kalkulator_gomb.png

 

Szerző: Beleznai Orsolya

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr6816406962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása