Napelemes rendszer – szaldós vs. bruttó elszámolás
2020. november 24. írta: Wagner Solar

Napelemes rendszer – szaldós vs. bruttó elszámolás

A megújuló energiaforrások alkalmazása a lakosság körében, mint ahogy világszerte, hazánkban is jelentősen nőtt az elmúlt években. A napelemes rendszerek segítségével ugyanis, egy kifogyhatatlan forrás, a napsütés segítségével a napenergiát villamos energiává tudjuk átalakítani, mely elengedhetetlen háztartásaink üzemeléséhez. Ezt a termelést egy oda-vissza forgó mérőóra rögzíti.  Működését tekintve, a felhasználó áram fogyasztása alatt az egyik irányba, míg abban az időszakban, amikor termelődik a napelemek által előállított energia a másik irányba számlál.

napelem5.jpg

Az eddig megszokott rendszer a közeljövőben megváltozik, így érdemes megnézni, hogy pontosan mit is takarnak a különböző elszámolások és miben fognak különbözni.

Szaldós elszámolás

Az elszámolások szempontjából két fontos fogalmat érdemes említenünk. Az egyik a vételezési ár, amikor is a fogyasztó elhasználja a hálózatból a tárolt energiát áram szükségletei fedezésére, a másik a betáplálási ár, amikor is a fogyasztó napelemei által előállított plusz, adott pillanatban felhasználásra nem kerülő energiát termeli be a központi rendszerbe. Napjainkban a napelemeket használó háztartások a megtermelt energiát azonos egységárú vételezési és betáplálási áron tudják elszámolni. Jelenleg kilowattokkal kalkulál az elszámolási eljárás mindkét oldalon egységesen. Ez a momentán alkalmazott szaldós rendszer azt jelenti, hogy az éves szinten megtermelt és elfogyasztott energia különbségét kell csak rendezni az áramszolgáltató felé. Tehát, ha a napelemes rendszer termelése teljes mértékben lefedi a háztartás fogyasztását, abban az esetben számlát fizetni nem szükséges.

Bruttó elszámolás

Az bruttó elszámolási rendszer változtatna az eddigiekhez képest. A fogyasztó napeleme által megtermelt és számára felesleges, plusz energiát a szolgáltató eltérő áron számolná betápláláskor, mint amilyen áron vételezni tudná a használó fogyasztásakor. Ezek alapján, amennyiben például alacsonyabb díjon határozzák meg a betáplálási árat és magasabb díjon a vételezési árat a napelemes rendszert használókkal megtörténhet, hogy a különbözet miatt újra számlát kell majd fizetniük.

calculator-178127_1920.jpg

Összegezve, nem érdemes várni

A várakozás, a tervezett napelemes rendszerek kiépítésének eltolása nem célra vezetőek, hiszen aki 2023 december 31-ig a még életben lévő szaldós rendszerben telepít, a későbbiekben is ebben a kedvezőbb elszámolásban marad, amennyiben nem vesz igénybe a kiépítéshez vissza nem térítendő támogatást. A határidőket tekintve 2024 január 1-től az EU szeretné minden tagországban kivezetni a szaldóelszámolást, így ezt követően már nem lehet ebbe a rendszerbe újonnan becsatlakozni.

FONTOS!

Nézd meg összefoglaló videónkat a fontosabb támogatási, megvalósítási és új elosztói szabályozási határidőkről. Videónkban a megtérülési időkre is kitérünk.

 

Emellett a tervezett bruttó elszámolásnál a napelemek kiépítésének megtérülése nehezen meghatározható lesz a sok ismeretlen befolyásoló tényező miatt, így tapasztalati adatok, számok alapján lehet csak belőni a költségeket. A jelenlegi számítások ettől jóval pontosabbak, az stabil tapasztalatokon alapulnak. A már ismert mérőszámok útján, könnyebben meghatározható a megtérülési idő, ráadásul minél előbb építik ki a megújuló erőforrással működő rendszerüket, annál hamarabb élvezhetik előnyeit.

 

További részletek a felújítási támogatásról.

További részletek a 2021-es napelem pályázatról.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr6016299646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása