9 buktató az Otthonfelújítási Programban, ha napelemes rendszert szeretnél!
2021. január 05. írta: Wagner Solar

9 buktató az Otthonfelújítási Programban, ha napelemes rendszert szeretnél!

Napról-napra újabb és újabb információk kerültek napvilágra a 2020. január 01-től induló Otthonfelújítási Programmal kapcsolatban. A támogatás keretében nagy az érdeklődés a megújuló energiás korszerűsítések iránt, hiszen így fele áron lehet például napelemes rendszert telepíttetni, amellyel akár kiváltható a villanyszámla is.

Az alábbi 9 pontban igyekeztünk összeszedni, melyek azok a mozzanatok, amelyekre mindenképpen vegyetek számításba, hogy a lehető legjobb megoldás születhessen számotokra.

napelem_1.jpg

1. Utófinanszírozás 

A támogatás napelemes rendszer telepítése, a lakáson végzett építési tevékenységek befejezését és a számlák kifizetését követően 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhető.  Több számla esetén az igénylési határidő számításánál a legutolsó kifizetési időpontot kell alapul venni.

A Kormányrendelet értelmében a támogatás iránti kérelmeket a Kincstár a hozzá történő beérkezés időpontját követően – a beérkezés sorrendjében – 30 napon belül bírálja el.

A Kincstár a támogatói okirat kiállítását követő 5 napon belül folyósítja a támogatást az igénylő belföldi fizetési számlájára.

Aki nem rendelkezik a szükséges összeggel, annak február 1-jétől elérhető, lakásfelújítási célú kamattámogatott jelzáloghitel is. 

2. Engedélyeztetések

Napelemes rendszerek telepítésénél a szolgáltatóknál történő engedélyeztetési procedúra akár 3 hónap is lehet. A felújítási támogatás, később a várható uniós pályázatok hatására még nagyobb adminisztrációs terheltség fog a szolgáltatók esetében jelentkezni, így várhatóan még inkább meg fog hosszabbodni ez a folyamat.

A hosszabb időintervallumú, például napelemes fejlesztéseket érdemes még 2021-ben elkezdeni, hogy nem bonyolódjunk adminisztrációs problémákba.

3. Projektek összehangolása 4. Számlák összehangolása

A tervezés kiemelt fontosságú az előttünk álló 2 évben. Amennyiben egymásra épülő feladatok állnak előttünk (például tetőfelújítás, majd napelem telepítés), már most állítsunk össze egy projekttervet:

  • milyen feladatok állnak előttünk
  • kérjünk be minden fázisra árajánlatokat, min 3-3 db-ot
  • egyeztessük le, ki-milyen feladatot-mikortól tud vállalni
  • állítsuk össze a folyamatot
  • szerződjünk le a kivitelezőkkel/szolgáltatókkal
  • igyekezzünk betartatni a vállalt határidőket
  • végső adminisztráció

Minél pontosabban össze tudjuk állítani az előttünk álló feladatokat, annál nagyobb valószínűséggel tudjuk a legnagyobb mértékben kihasználni a támogatási keretet.

4. Számlák összehangolása


A támogatás összege a számlával igazolt felújítási költségek 50%-a, de legfeljebb 3 000 000 forint. A támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50-50%-os arányban szerepelhet. A támogatás az 5%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla vonatkozásában nem vehető igénybe.

 A projekten belül tehát nem elég az egyes folyamatokat jól megszervezni, de arra is figyelmet kell szentelni, hogy a szerződött szolgáltatóval a számlázás is abban a formában történjen, ami számunkra megfelelő. Érdemes ezeket is a megállapodás előtt tisztázni, hol-mekkora rugalmasságra van lehetőség.

Továbbá a rendelet szerint a napelemes rendszer telepítését vagy cseréjét igazoló számla esetén az abban feltüntetett anyagköltség és kapcsolódó vállalkozói díj összesítve nem haladhatja meg a bruttó 450 000 Ft/kWp összeget. Tehát erre is figyelnie kell annak, aki napelemes rendszert telepítene. 

5. Túlterheltség minden területen.


A projekfolyamat felállításakor érdemes az egyes fázisok között kis szünetet is betervezni, ha bárhol csúszás történik, ne okozzon katasztrófát. Sok esetben még a kivitelezők sem feltétlenül látják, milyen leterheltség, munkaerőproblémákból adódó nehézségek állhatnak előttük.Ha elkezdődött a folyamat, rendszeresen kérdezzünk rá a későbbi munkafázisra leszerződött szolgáltatóval, minden rendben van-e a szerződéssel, továbbra is az előre meghatározott feltételekkel tudják-e vállalni a feladatot, ne az utolsó pillanatban érjen minket meglepetés.Napelemes rendszer kivitelezés esetében a legnagyobb buktató az engedélyezési folyamat lehet, amire sajnos nincs sok ráhatása a napelemes rendszereket telepítő vállalkozásoknak, így ebben az esetben a tervezésnél is konzultáljon azzal a vállalkozással, aki mellett letette a voksát.

6. Adminisztráció

A korábbi években előforduló Otthon Melege Programok (gázkazán csere támogatás) esetében már szembesülhettünk az adminisztrációs nehézségekkel. Rendkívül fontos, hogy a felújítási folyamat minden egyes szakasza érvényes szerződésekkel, számlákkal legyen alátámasztva, mivel utófinanszírozásról beszélünk.

Kincstár ellenőrzi a támogatás igénybevételi feltételeinek meglétét, és a feltételek fennállása esetén megállapítja a támogatás összegét. Hiánypótlásra mindösszesen egyszer van lehetőség. Ezt követően a rendelkezésre álló információk alapján születik döntés.

Fűzzünk le minden szerződést, számlát azonnal, hogy könnyen el lehessen közöttük igazodni.

 7. Szaldós / bruttó elszámolás?


Napelemes rendszerek telepítése esetében már jelezték, hogy a jövő éves pályázatok esetében, a támogatási összeg elnyerésének egyik velejárója, hogy a szolgáltatók a jelenlegi szaldós (vételezett-termelt energia mennyiség különbsége) elszámolás helyett bruttó (vételezett-termelt energia mennyiségének érték különbözete) elszámolást fognak bevezetni. Mivel a termelt energiát a szolgáltató alacsonyabb áron veszi át a fogyasztótól, ezért nagyobb befektetéssel valósítható meg a 0.-Ft-os villanyszámla, vagyis megnő a megtérülési idő.

A december végén kiadott frissítés szerint aki le tud szerződni június 30 előtt az áramszolgáltatóval az még szaldós elszámolással kaphat támogatást. Ezt követően pedig bruttó elszámolás lesz mindazoknak, akik igénybe veszik az 50% támogatást. Vagyis telepítve kell legyen a napelemes rendszer, készre kell jelenteni és meg kell kötni a szerződést a szolgáltatóval. Így várhatóan aki március vége előtt nem rendeli meg a napelemes rendszerét, annak esélye sem lesz hogy a szaldós elszámolásban valósítsa meg rendszerét. 

 8. Garanciaidő fontossága


A szaldós elszámolás lehetősége 2023 december 31-i hatállyal mindenképpen megszűnik az új szerződők esetében. Akik már korábban szerződtek a szolgáltatókkal, azokra továbbra is érvényben marad.

Azonban…

A napelemes rendszerek esetében a rendszer, elsősorban az inverter végleges meghibásodása, cseréjére magával vonhatja a szaldós elszámolásból való kizárást, amennyiben nem tudjuk megfelelő termékkel pótolni a hibás termék cseréjét.

A napelemes rendszer, a kivitelező kiválasztásakor ne csak az árat vegyük alapul, hanem azt is tartsuk szem előtt, milyen hosszú gyártó garanciát biztosítanak a termékre, milyen a piaci megítélése, olvassunk róluk véleményeket, kérje szakember segítségét a döntésben.

A SolarEdge inverterekre például 20 vagy 25 évre bővíthető a gyártói garancia.

 9. Körültekintő szakember/kivitelező választás


Jelen viszonyok között nincs könnyű dolga az embernek, ha kivitelezőt kell választani bármilyen területen. Sok a kontár kivitelező, gyors munka – gyors haszon elvén.

A napelemes piacon ugyanez a helyzet. A kereslet növekedésével egyre több ilyen profilú vállalkozás jelent meg a piacon, de az esetek többségében nem rendelkeznek kellő tapasztalattal.

Olyan kivitelező mellett döntsünk, aki régóta van a piacon, kellő ajánlásokkal, referenciákkal rendelkezik. Tájékozódjunk a weboldalukon, kérjünk tőlük ajánlatot, tegyünk fel kérdéseket, látva mennyire segítőkészek, mennyire értik a munkájukat.

Kíváncsi mekkora napelemes rendszerre lenne szüksége? Kalkuláljon 1 perc alatt napelem kalkulátorral!

Reméljük a fenti pontok segítenek mindenkinek abban, hogy a lehető legjobban ki tudja használni az Otthonfelújítási Program adta lehetőségeket, boldogan élvezhessük a otthonunkban végzett felújítások, korszerűsítések gyümölcsét.

FONTOS!

Nézd meg összefoglaló videónkat a fontosabb támogatási, megvalósítási és új elosztói szabályozási határidőkről. Videónkban a megtérülési időkre is kitérünk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr4116341320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása