A napelemes inverterek áttekintése
2020. december 22. írta: Wagner Solar

A napelemes inverterek áttekintése

Az inverter olyan elektromos eszköz, mely az egyenáramot „hálózati” váltóárammá alakítja át. Napelemes rendszer esetén tehát a napelemek által előállított egyenáramot a háztartási gépeknek vagy berendezéseknek megfelelő feszültségű és frekvenciájú váltóárammá vagy a közműhálózatba táplálás esetén a hálózatnak megfelelően alakítja.

A napelemes üzletág fejlődésével a gyártók különböző technológiákat fejlesztettek ki. Ezekről a megoldásokról készítettünk egy rövid összefoglalót.

Inverter Típusok

1. Sztring inverter = hagyományos napelem rendszer

Több, sorosan kötött napelem mellé helyezett inverter. Ez a leggyakoribb inverter típus, sok gyártó modellje elérhető ebben a kategóriában. Közvetlenül a napelemből kapott energiát alakítja át. Akkumulátor mellé nem építhető be önállóan. Nagy hatásfokú, olcsó megoldás, megbízható rendszer. Távolról monitoringozható gyártótól függően, de a panelenkénti külön monitorozást nem támogatja. A rendszer akár életveszélyes is lehet a sorba kötött napelemek magas üzemi feszültsége miatt, mivel ez a magas feszültség a rendszer leállása után is megmarad az egyenáramú körön napsütéses időben.

Pl: Fronius, Solax

solax-hagyomanyosinverter.png

2. Micro inverter = elaprózott napelem rendszer

Míg az átlagos inverterek minimum teljesítménye közel 1-1,5kW addig a micro inverterek ettől sokkal kisebb, 200-300 W üzemi teljesítményre képesek.  Napelem panelenként 1-1 eszközt kötve működik rendszerben, így egymástól függetlenítve a modulok működését. Panelszintű monitorozás lehetséges ezáltal. Míg hagyományos sztring inverternél egy nagyobb eszközre van szükségünk, addig egy micro inverteres megoldásnál minden egyes napelemnek lesz egy saját invertere. Egy micro inverteres rendszer esetén nagyobb a meghibásodás lehetősége, magasabb a karbantartás költsége, bonyolultabb szerelni, viszont alacsonyabb a rendszer feszültsége és biztonságosabb.

3. SolarEdge inverter = okos napelem rendszer

Sztring inverterként működik, bekötése megegyezik azzal, viszont az inverterhez nem közvetlenül csatlakoznak a napelemek, hanem egy-egy optimalizáló közbeiktatásával, amely elkülöníti egymástól a napelemeket, így azok termelése nem függ a többiétől. Minden egyes modul maximális teljesítményt nyújt, teljesítményveszteség nélkül. Nyomon követhetjük a napelemrendszer működését akár panelenként.

Előnye, hogy a monitoring rendszernek köszönhetően a hibák könnyebben és gyorsabban kiküszöbölhetők, mint egy hagyományos rendszernél, az esetleges napelemes garanciális problémák időben kezelhetők. Hiba vagy leállás esetén a rendszer automatikus e-mail értesítést küld. A napelemes rendszer összességében többet fog termelni, sőt minimalizálható az árnyékolás, a napelemek teljesítménykülönbsége vagy bármi más miatt történő termeléskiesés. Különböző tájolással és dőlésszöggel is elhelyezhetőek a napelemek, ez lehetőséget biztosít a tetőfelület maximális kihasználására.. A rendszer flexibilisen bővíthető lesz a későbbiekben bármilyen gyártó eltérő teljesítményű paneljeivel is. Ezen felül biztonságos, hiszen leállás vagy hiba esetében alacsony feszültségre csökken automatikusan a sorba kötött napelemek által összeadódó feszültség, optimalizálónként 1 V-ra. Hosszú garanciaidővel rendelkezik.

A technológiát a SolarEdge fejlesztette ki, más gyártók is másolják már az optimalizálós megoldást.

solaredge-termekek.png

4. Battery inverter = szigetüzemű napelem rendszerhez

Akkumulátorokhoz kötött inverter, mely felelős az energia tárolóegységbe juttatásáért és onnan vételezéséért. Az akkumulátorok magas ára miatt költséges a rendszer kiépítése, így csak olyan esetben használatos, amikor a hagyományos rendszer kiépítése nem lehetséges, vagy irreális költségekkel járna. A rendszer előnye az áramszolgáltatótól való teljes függetlenség, de hátránya a bekerülési költségen túl az akkumulátorok alacsony várható élettartama, valamint az időjárásnak való kiszolgáltatottság. Az utóbbi leginkább télen érzékelhető, amikor kevés a napos órák száma vagy a hosszan tartó kedvezőtlen időjárás miatt akár napokig nem éri fény a napelemeket, így az akkumulátorok lemerülhetnek. Megbízható rendszer.

Pl: K.E.R.T., Victron Energy

sziget-uzem.jpg

5. Hybrid inverter = hálózatra visszatápláló napelemes rendszer, akkumulátorokkal

A hagyományos sztring inverter és a szigetüzemű inverter ötvözete. Képes mind a hálózati-, mind a sziget üzemű rendszer üzemmód ellátására, tehát, az akkumulátor töltéséért és abból való áramkivételért és az egyenáram váltóárammá alakításáért egyaránt felel.  Olcsóbb megoldást jelent, mint külön üzemeltetni egy hagyományos és egy szigetüzemű rendszert. Előnye, hogy a napelemek által megtermelt energiát eltárolhatjuk egy vagy több tárolóegységben. Használatával növelhető a saját fogyasztás, csökkenthető a hálózati áramvételezés. Kifejezetten hasznos a hibrid üzemű rendszerek alkalmazása olyan helyeken, ahol az esetleges hálózati kimaradások esetén is folyamatosnak kell lenni az áramellátásnak.

Pl: Solax hibrid inverter, Fronius hibrid inverter

fronius-hibrid_inverter.jpg

6. Centrál inverter = napelem parkokhoz

Ezeket az invertereket a több megawattos parkokba telepítik. Méretüket tekintve majdnem akkorák, mint egy trafóház és általában 500-5000 kW vagy akár annál nagyobb teljesítményben gyártják a gyártók.

+1 Újdonság – inverter és elektromos autó töltő egyben

A SolarEdge kifejlesztett egy új invertert, ami inverter és elektromos autó töltő is egyben. Ennek köszönhetően, nem kell külön töltőt telepíteni, gyorsabban tölthető az autó, mint a hagyományos konnektoros megoldással. A monitorring platformon keresztül szabályozható az autó töltése, amely akár közvetlenül a napelemmel megtermelt energiából is megoldható.

Pl: SolarEdge EV töltős inverter

solaredge-autotoltos-inverter.jpg

 

A megfelelő inverter kiválasztásához kérje szakember segítségét! Attól függően, hogy milyen igényei vannak, könnyedén kiválasztható, hogy napelemes rendszeréhez melyik a legoptimálisabb inverter típus.

Nézze meg, hogy Önnek hány napelemre lenne szüksége, kalkuláljon most!

Napelemes inverterek - videóban

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr6616340746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása