6 + 1 felmerülő kérdés napelem rendszer tervezésekor
2020. június 10. írta: Wagner Solar

6 + 1 felmerülő kérdés napelem rendszer tervezésekor

Összegyűjtöttünk néhány műszaki kérdést, amelyet ügyfeleink majdnem minden alkalommal feltesznek a napelem rendszer megvalósítása előtt. Cikkünkben egyszerűen és érthetően összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

nevtelen-terv-_13_optimized.jpg


1. Milyen invertert válasszak a napelemes rendszerhez?

A napelem rendszer lelke, az inverter. Mondhatni még fontosabb alkotóeleme a rendszernek, mint a napelem. Hosszú távon a solar rendszer egyetlen tartozéka, amely a 30 éves használat során cserére fog szorulni. Természetesen nem mindegy, hogy ez mikor következik be. 2002-es indulásunk óta rengeteg gyártó inverterét leteszteltük és a sok év tapasztalatát összegyűjtve a SolarEdge inverterek bizonyultak a legideálisabbnak. 2014 óta mást nem is nagyon telepítünk. Pozitív tulajdonságait és működését mi és ügyfeleink is letesztelték már.

Bővebben a SolarEdge inverterekről ebben a cikkünkben olvashat.

2. Hova helyezzük az invertert?

Gyakran kérdezik tőlünk már a rendszer tervezésének korai szakaszában, hogy hova érdemes felhelyezni az invertert. Az elhelyezésnél két lényeges szempont játszik fő szerepet. Az esztétikum és a praktikum.  Praktikusság tekintetében célszerű a napelemekhez minél közelebb elhelyezni a berendezést mivel minél hosszabb az invertert és a napelemeket összekötő egyenáramú szakasz annál nagyobb veszteségeket kell elkönyvelnünk. Ezért az eszköz elhelyezését kollégáink a helyszíni felmérés során mindig a napelemeknek szánt tető alatti falfelületre javasolják. Minél közelebb a tetőhöz, vagyis az eresz alatt. Itt a berendezés árnyékos, védett hűvös helyen van a napelemekhez legközelebb.

SolarEdge inverterek esetén a wifis rendszerkövetésnek köszönhetően az ügyfélnek nem kell felmászni ellenőrizni a berendezést, minden adat kinyerhető egy telefonnal vagy számítógéppel a monitoring rendszeren keresztül. Az általunk forgalmazott összes invertertípus megfelelő IP védelemmel rendelkezik, tehát kültérre is elhelyezhető. Azonban ez a megoldás nem mindenhol alkalmazható, mivel a berendezés külső alkalmazása rontja az épület összképét és előfordulhat, hogy a tulajdonosok nem egyzenek bele ebbe a megoldásba. Ebben az esetben más helyiségben történő kivitelezésre is van lehetőség, pl. garázs, tároló, gépészeti helyiség. De itt álltalában a kábelek vezetése külső kábelcsatornák alkalmazásával oldható meg.

Az invertertől a váltóáramú kábel vezetését általában kábelcsatornák használatával oldjuk meg. Az invertertől az esetek nagy többségében elegendő a lakás elosztójáig vezetnünk a váltakozóáramú kábelt. Csak ritka esetben fordul elő, hogy az elosztóban nem megfelelő a kábelek keresztmetszete. Ebben az esetben váltóáramú kábelt a villanyóráig kell vezetni.

3. Mekkora mérete van az inverternek?

Az alkalmazott inverterek alakja, méretei gyakran eltérőek. A pontos méreteket csak az invertertípus kiválasztását követően lehet megmondani.

Nézzünk néhány példát:

SolaX X1-3.0-S 3 kW-os egyfázisú inverter 323*402*119 mm

SolaX X3-8.0-T 8 kW-os háromfázisú fázisú inverter 534*419*179 mm

SolarEdge SE 5000 HD-Wave 5 kW-os egy fázisú inverter 280*370*142

SolarEdge SE10k 10 kW három fázisú inverter    540*315*260

4. Miért van szükség tűzvédelmi kapcsolóra?

A tűzvédelmi kapcsoló beépítésének szabályozását az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által kiadott 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet és a villamos berendezésekre vonatkozó Tűzvédelmi Műszaki Irányelv (TvMI 7.2:2016.07.01) írja elő.

Az előírás célja a szerelt napelem rendszerek biztonságos DC oldali tűzeseti lekapcsolása annak érdekében, hogy tűz esetén rövid idő alatt csökkenthető legyen mind az épületben tartózkodókat, valamint a tűzesetnél eljáró tűzoltókat érő áramütés-, mind a vezetékeken esetleg kialakuló egyenáramú ív miatt bekövetkező esetleges újragyulladás kockázata.

5. Szükséges tűzvédelmi kapcsolót használni az épülő napelemes rendszeremnél?

A leválasztó gomb beépítésének szükségességét az inverter és napelemek közti nyomvonal hossza határozza meg, ami nagyban függ az épület adottságaitól. Attól függően, hogy külső, vagy belső falfelületen, esetleg lapos tetőn történik az egyenáramú kábel vezetése a rendelet összesen maximum 5-10 méter kábelvezetést engedélyez tűzvédelmi kapcsoló beépítése nélkül. Homlokzaton kívül vezetett egyenáramú kábel hossza minimum 2 méter lehet, ezt meghaladva szintén szükség van a leválasztó kapcsoló beépítésére.

 A tűzvédelmi kapcsolót az aktuális rendelet alapján a villanyóra vagy a főbejárat 1 méteres környezetében szükséges elhelyezni.

Bővebben a tűzvédelmi kapcsolókról ebben a cikkünkben írtunk.

6. Pala tetőre telepíthető-e napelemes rendszer?

Pala tetőre nem javasoljuk a napelem panelek telepítését, ugyanis a pala könnyen törik, ami beázáshoz vezethet. Az elmúlt évek során volt rá precedens, hogy palatetőre is vállaltuk a telepítést, ilyen esetekben a helyszíni felmérés elengedhetetlen.


6+1. Megoldható-e a fűtés napelemes rendszerrel?

Röviden és tömören a válasz, igen. Elektromos fűtéssel kiváltható a gáz vagy fatüzelés. Ezt a megoldást abban az esetben szoktuk javasolni, amennyiben az ingatlan jól szigetelt és kicsi a hővesztesége. Előnye, hogy például egy Nobo paneles elektromos fűtés viszonylag kis beruházásból megvalósítható és kiváló módon szabályozható helyiségenként is.

Jó megoldás lehet a hőszivattyús fűtés is, amelyet nyáron hűtésre is használhatunk. Energiatakarékos és környezetkímélő is egyben.

Több ilyen jellegű kivitelezésen is túl vagyunk már, ahol a fűtést és a teljes villanyszámlát kiváltottunk napelemes rendszerrel. Jó méretezéssel és tervezéssel ez könnyedén megvalósítható.

 

Összeségében látható, hogy egy napelemes beruházás rengeteg kérdést felvet. A jó hír viszont, hogy egy szakértő csapat minden problémára megtalálja a megoldást. Kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal az info@wagnersolar.hu címen!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr7715772196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Huuh 2021.09.23. 11:42:26

Remek és közérthető tájékoztató
süti beállítások módosítása