Napelem rendszer méretezése és tervezése új építésű családi házba
2020. május 26. írta: Wagner Solar

Napelem rendszer méretezése és tervezése új építésű családi házba

Manapság egyre többen már a tervezés szakaszában elgondolkoznak a napelemes rendszerben. Ebben az esetben az építész tervező már az elején figyelembe tudja venni, hogy az ingatlan ideális tájolású legyen, és a tető méretével, dőlésszögével is optimálisan tud tervezni.

Amennyiben tervezője nem rendelkezik kellő tapasztalattal, kérje ki egy napelemes szaktanácsadó véleményét! A kezdeti szakaszban a legkönnyebb még változtatni.

Napelemes rendszer tervezésénél érdemes az alábbiakat figyelembe venni:

  • Minél kevésbé tagolt a tető, annál szebben és jobb helykihasználással helyezhetők fel a napelemek.
  • Legyen ferdetető vagy lapostető, az elhelyezéshez beszerelhető a megfelelő tartószerkezet. Az ideális dőlésszög: 25-350 és a déli tájolás. Lapos tetős épületnél pedig 150.
  • Amennyiben megoldható, válasszon pl. betoncserepet. A nagyobb gyártók (Tondach, Bramac, Creaton) szinte teljes palettája alkalmas a napelemes tartószerkezet kampóinak befogadására. A pala minden formája, még a modernebbek is kerülendők!
  • Vizsgáljuk meg, hogy van-e a közelben árnyékhatás, pl. fa, oszlop, szomszéd ház, stb. ami árnyékolná a napelemeket.
  • Szomszéd telek üres és beépítésre vár? Az oda épülő ingatlan kihatással lehet a napelemes rendszerünkre.
  • Kerttervezésnél szintén érdemes figyelni rá, hogy olyan növényeket válasszunk, amelyek nem nőnek olyan magasságba, ami már árnyékolná a paneleket.

cserna_peter_szerk.jpg

 

Napelemes rendszer méretezése

A pontos fogyasztás új építés esetén sajnos nehezen határozható meg. Ilyen esetben egy körülbelüli kalkulációt kell készíteni. A minél pontosabb számítás érdekében érdemes már előre átgondolni a fogyasztókat, pl. villany vagy gáztűzhely lesz, milyen típusú lesz a fűtés (gáz/ elektromos/ hőszivattyú, split klímák)?  Minden apróság számít, hiszen egy szárító gép is sokat változtathat a fogyasztáson. Tervezze meg pontosan a fogyasztókat és minden részletet osszon meg a szakemberekkel, hogy minél pontosabb kalkulációt kapjon!

Amennyiben elektromos autóval rendelkezünk vagy a jövőben tervezzük a beruházást, ezt is érdemes figyelembe venni a napelemes rendszer méretezésénél. Jó megoldás lehet újépítésű és meglévő házaknál a SolarEdge új invertere, amely inverter és autótöltő egyben. Erről már részletesen írtunk korábbi cikkünkben.

A ház ideális kialakításához a megfelelő méretű és minőségű ablakok is hozzátartoznak, hiszen nagy méretű nyílászárókkal kevesebb fényforrásra van szükség és a fűtésre is rásegíthet a természetesen beáramló napsugárzás. Érdemes energiatakarékos LED világítással, A+, AA+ jelzésű háztartási gépek használatával csökkenteni az energiaigényt.

A kalkuláció segít abban, hogy az ingatlan elektromos áram igényét meghatározzuk, így könnyedén kiszámolható, hogy mekkora napelemes rendszerre lesz szükségünk. Mindenképpen azt javasoljuk, hogy egy bővíthető napelemes rendszert válasszon. Így elindulhat egy alap napelemes rendszerrel és az első év után pontosan láthatja, hogy mennyivel több energiára van szüksége. A rendszer bármikor igény szerint bővíthető további panelekkel, inverter csere és engedélyeztetési procedúrák nélkül.

Napelem rendszer megvalósításának előkészületei és a kivitelezés

Az inverter helyét érdemes előre meghatározni és a kábeleket a falban elvezetni, így utólag nem kell külső kábelcsatornákban elrejteni a vezetékeket. Az inverter ideális elhelyezését bízza szakemberre!

Az építkezés folyamán már ajánlott elindítani az engedélyezést, így mire elkészül az ingatlan, kivitelezhető a napelemes rendszer is és a beköltözésre már termelhet is a rendszer. Az engedélyeztetés körülbelül 3 hónapot vesz igénybe. Fontos azzal is kalkulálni, hogy építkezésnél csak a végleges mérő óra megléte után tud indulni az engedélyeztetés, ideiglenes mérőnél még nem lehet elindítani a folyamatot.

Minden építkezésen felszerelnek egy hagyományos villanyórát. A napelemes rendszer készre jelentését követően pedig átszerelik ad-vesz mérőre. Sajnos nem lehet igényelni azonnal az ad-vesz mérőt, hiába jelzi az ember, hogy napelemes rendszer lesz a házon.

Egy átlagos családi ház napelemes rendszerének szerelése 1 napot vesz igénybe (20-25 db napelemig), nagyobb rendszerek esetén ez akár 2 nap is lehet (30-40 db napelem).

Az építkezés során egy helyszíni kooperáció során, könnyedén át lehet beszélni az épület villamossági szerelését elvégző szakemberrel, hogy a napelemes rendszer számára milyen védőcsövezés és kábelezés legyen előkészítve, ezzel sokkal esztétikusabbá téve a későbbi napelemes rendszer szerelését, eltüntetve az olyan nyomvonalakat, amiket egy már korábban felépített háznál a legtöbb esetben csak festhető, műanyag kábelcsatornák használatával lehet létrehozni.  Így esztétikus lesz a napelemes rendszer minden pontja.

Kérdése lenne? Forduljunk hozzánk bizalommal az ajanlat@wagnersolar.hu címen!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr2715716356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása