Túlfeszültség, itt is?!
2019. augusztus 02. írta: Wagner Solar

Túlfeszültség, itt is?!

 000002.jpg

Legtöbben nem gondolnak bele, de a túlfeszültség számos irányból károsíthatja otthonunkban a műszaki cikkeinket, eszközeinket.

Közvetlen villámcsapást leszámítva egy hagyományos ingatlan esetében többnyire úgy gondoljuk, hogy csak a hálózati (AC-váltóáram) részen okozhat gondot a feszültség ingadozása miatt fellépő túlfeszültség. Ez a napelemes rendszerrel szerelt házaknál kiegészül a panelektől érkező (DC-egyenárami) oldallal. Ez a két sebezhetőségi pont szerencsére majdnem mindig kellő védelemmel van ellátva.

Kérje napelemes ajánlatunkat most!

ajanlatkeres.png

 

 

Hatalmas hiba viszont, ha itt megállunk és biztonságban érezzük magunkat! Van egy harmadik, kevésbé átgondolt, de legalább annyira sérülékeny pontja ingatlanunknak. Ez pedig nem más, mint a telekommunikációs oldal. Gondoljon csak bele, a túlfeszültség minden külső irányból, bármely vezetéken érkezhet, így a koax, a telefon vagy az UTP LAN-os vezetéke is veszélyeztetettek.
Érdemes tehát védelmet kiépíteni az összes ilyen irányba. Hiába vannak akár további túlfeszültségvédelemmel ellátva a konnektorba dugott legkényesebb és legféltettebb eszközeink, például a tv vagy a számítógép, ha a velük kábelesen csatlakozó routernek nincsen a bejövő UTP kábele is védelem alatt. A túlfeszültség át fog húzni rajta és erősségétől függően kiégeti a routert, valamint az összes vezetékesen hozzá csatlakozó eszközt. Nem kell több száz voltra gondolni, az RJ45-ös csatlakozón érkező pár tíz voltos feszültség is már tönkre teheti eszközünk teljes alaplapját és egyéb komponenseket.

feszultseg.jpg

Napelemes rendszer esetében is hasonló a helyzet. A legdrágább része, az inverter be van védve mind AC és DC irányból, ellenben, ha költségtakarékosság, vagy egyszerűség kedvéért LAN-os megoldással lett az internetre csatlakoztatva, akkor ugyan abba a hibába estünk. A túlfeszültség az inverter kommunikációs kártyájával kezdve teszi tönkre akár az egész készüléket. Lehet, hogy a routeren áthaladva már annyira csökken az ereje, hogy nem is tesz másban kárt, csak az inverter RJ45-ös csatlakozójában, de lehet, hogy az egész lapkát kiégeti a kijelzővel együtt, vagy akár teljesen tönkreteszi a készüléket.

Az inverterek márkájától és típusától függően részben javíthatók, amennyiben a sérülése a kommunikációs kártyánál befejeződik. De egy ilyen károsulásnál elveszíthetjük az inverter garanciáját is, és a gyártó teljes cserét írhat elő. Amennyiben rendelkezünk megfelelő biztosítással – ezt minden esetben ajánljuk –, akkor a biztosító akár teljes egészében megtérítheti az új inverter költségét. Megnyugodni és erre hagyatkozni mégis felelőtlenség lenne, hiszen például a kiszállási és munkadíjakat így is meg kell fizetnünk nem garanciális munkavégzés miatt. Továbbá ne feledkezzünk meg a rengeteg utánajárásról és kellemetlenségekről sem. Ennek értelmében érdemes a napelemes rendszer telepítésekor a régi biztosítást felülvizsgálni és módosítani, vagy erre is kiterjedően újat kötni. Soha nem fogunk tudni minden lehetséges káreseményre felkészülni, viszont amennyiben minimális plusz költséggel biztonságban tudhatjuk értékeinket, arra érdemes áldozni. Ilyen a LAN-os túlfeszültség védelem is, aminek beépítését a napelemes rendszer telepítésekor kérje kivitelezőjétől!

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr9414990454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása