Napelemes többletet termeltem, hogyan igényeljem vissza az áramszolgáltatótól?
2019. július 01. írta: Wagner Solar

Napelemes többletet termeltem, hogyan igényeljem vissza az áramszolgáltatótól?

0_ft-os_villanyszamla_napelemmel.jpg

Több ügyfelünk kérdezte és kért segítséget abban, ahogy a napelemes rendszere által visszatáplált és el nem fogyasztott áram díját hogyan tudják visszaigényelni áramszolgáltatójuktól és egyáltalán megéri-e?

Nos, a helyzet nem olyan bonyolult, mint elsőre látszik, ráadásul az a tévhit, miszerint nem is éri meg a visszaigénylés, nem feltétlenül igaz.

Az éves elszámoló számlán a szolgáltató feltünteti a visszatáplált energia mennyiségét. Amennyiben az meghaladja a felhasznált energia mennyiségét, a különbözet árát visszakérhetjük a szolgáltatótól. Fontos tudni, hogy addig, amíg a termelés mennyisége nem haladja meg fogyasztás mennyiségét, a szolgáltató az energia díjjal + a rendszerhasználati díjjal számol a visszatáplált energia esetében is, csak úgy, mint az elfogyasztott energiánál, azaz azon az áron veszi, mint amennyiért adja.

ajanlatkeres.png

elmu_szla_cikkhez2_jo.jpg

Amikor a visszatáplált energia meghaladja a fogyasztást, a különbözet árát a rendszerhasználati díj nélkül, tehát csak 100%-ban az energiadíjjal lehet elszámolni.

A számla legvégén látható „Számla végösszeg” pontban konkrétan meghatározott kWh különbözetet számlázhatjuk ki az áramszolgáltatónak, ahogy már említettük, a pillanatnyilag érvényes energiadíjakon a rendszerhasználati díj nélkül.

Hogyan történik ez a gyakorlatban?

Az ELMŰ esetében ez nem bonyolult, le kell tölteni a szolgáltató honlapjáról egy "Nyilatkozat és kifizetési kérelem" nevű dokumentumot, amelyen a személyes adataink kitöltése után be kell írni a szóban forgó kWh különbözetet, annak egységárát és nettó végösszegét.

Szükség van még egy adóelőleg nyilatkozat kitöltésére is, amelyet a munkáltatóval is alá kell írattatni, majd a fent említett kérelemmel együtt postai úton elküldeni az áramszolgáltatónak. Ha mindez megvan, már nincs más teendőnk, mint várni a számlánkra érkező pénzt.

A kitöltendő dokumentumok az ELMŰ dokumentumtárában találhatók ide kattintva.

Amennyiben nem akarunk ezzel a procedúrával a következő évben foglalkozni, érdemes elgondolkozni azon, hogy milyen fogyasztót tudunk beépíteni az ingatlanba, ami a pluszban megtermelt energiát elfogyasztja. Ilyen lehet például egy klíma berendezés, amennyiben arra szükség van.

Érdekesnek találta cikkünket? Ossza meg Facebook oldalán!

Kérje napelemes ajánlatunkat most!

ajanlatkeres.png

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr4714921048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jorgecosta 2019.07.19. 12:38:17

én csupán két dolgot nem értek: az adóelőleg nyilatkozaton kötelező mezőként szerepel az adószám. ez tehát opcionális? a másik: miféle munkáltatóról beszélünk magánszemélyként?!

Wagner Solar 2019.07.19. 14:41:07

Kedves Jorgecosta!
Egyszerű felhasználóként kérje a 10%-os költséghányad alkalmazását, ahogyan ez a nyilatkozat mellékletében olvasható. A munkáltató az cég, ahonnan a magánszemély a jövedelmét kapja. Azért kell aláírattatni a munkáltatóval ezt a nyilatkozatot, mert az adóbevallás elkészítésénél ennek az összegnek szerepelnie kell.
süti beállítások módosítása