Napelem tulajdonosok figyelem! Újra itt van a szaharai homok!
2019. április 29. írta: Wagner Solar

Napelem tulajdonosok figyelem! Újra itt van a szaharai homok!

solar-panel-cleaning.jpgA napokban Magyarországra érkező szaharai por kapcsán újra felmerült a kérdés, hogy hogyan tisztítsuk napelemeinket. Sajnos ez a por nem csak az autóinkat, de napelemeinket se kímélik.

Hogyan tisztítsuk meg napelemeinket?

Korábban már blogunkban írtunk a napelemek tisztításáról, ez itt olvasható: https://napelem.blog.hu/2017/08/11/napelemek_tisztitasa

Szeretnénk hangsúlyozni, hogy a napelemek tisztítására nem alkalmas sem a csapvíz, sem a kútvíz. Ugyanis ezek klórt, port és egyéb ásványi mikrorészecskéket tartalmaznak, amelyek szintén lerakódnak a napelem üvegfelületére vízkő formájában, ami legalább annyira nincs jó hatással a napelemek teljesítményére, mint a rászálló por, virágszirom, vagy falevél.

A legjobb, ha a tisztítást szakemberre bízzuk, főleg, ha nehezen megközelíthető helyen van a tetőn. De fontos megjegyezni, hogy ahogy a természet koszolja, úgy tisztítja is. Egy kiadós esőnek a “szaharai por” sem állhat ellen.

Ha, mégis úgy döntünk, hogy magunk végezzük el a takarítást, mert az elemekhez könnyen hozzáférünk és nem veszélyeztetjük testi épségünket, akkor azt végezzük speciálisan erre a célra kapható eszközökkel és tisztítószerekkel. Ezekről kérjük ki a gyártó javaslatát.

A tisztítást csak hűvösebb időben, például a reggeli órákban végezzük, mert, a már felhevült napelemeket, ha hideg vízzel mossuk, a hirtelen hőtágulástól a napelem üvegfelülete megrepedhet.

Amennyiben csak a portalanítani szeretnénk az elemeket, hogy termelésünket kevésbé befolyásolja, használhatunk háztartási méretű kompresszort is a por eltávolítására.

Gőz, vagy nagynyomású tisztító berendezéseket ne használjuk, mert ezekkel kárt tehetünk a panelekben. Kapargatni, dörzsölni is tilos, csak puha eszközöket használjunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr6014793466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása