A napelemes rendszerek várható élettartama
2017. május 03. írta: Wagner Solar

A napelemes rendszerek várható élettartama

A napelemeket az utóbbi évtizedben már 35-40 éves időtartamra tervezik, és többnyire olyan akár szélsőséges időjárást is jól tűrő anyagokból állnak, mint az akár jégesőnek is ellenálló, edzett üveg, a rozsdamentes acél, az alumínium vagy az UV sugárzás álló solar-kábelek.

Emellett nem tartalmaznak kopó, forgó alkatrészeket, így a napelemes rendszerek elvárható minimum élettartama 25 év. Ez a számadat azonban tulajdonképpen csak egy elméleti szám, vagyis ez az a teljesítménygarancia időtartam, amit a napelem-gyártók hivatalosan is vállalnak a paneljeikre.

solarwatt_napelem.jpg

Inverter csere: számoljunk vele

A kiépített napelemes rendszerünk élete során, legyen szó akár sziget üzemű-, hálózatra kapcsolt-, vagy hibrid inverterről, általában egy inverter cserével kell kalkulálni. Bár a napelem-rendszerekben használt inverterek ára a komplett rendszer összegének átlag 15-20%-át teszik ki, többnyire csak 5 év garanciát vállalnak rájuk a gyártók.

Megnyugtató azonban a tudat, hogy a jelenleg forgalomban levő napelem inverterek élettartama, a tapasztalatok alapján 10-15 év körül mozog, különösképp a magas minőséget képviselő gyártók inverterei.

A garanciát és minőséget tekintve a SolarEdge inveretert külön kiemelhetjük, hiszen erre a gyártó 12 év garanciát biztosít, amely akár 20- 25 évre is bővíthető, alacsony felár ellenében. 

ajanlatkeres.png

 

 

Folyamatos üzem okozza a legtöbb inverter meghibásodást

Mivel az inverterek alakítják át hálózatunknak megfelelő váltóárammá a napelem által előállított egyenfeszültségű villamos energiáját szinte folyamatos üzemben vannak. Éppen ezért bizonyos elektronikai alkatrészeik meghibásodása-, illetőleg elöregedése miatt várhatóan 10-15 év múltával cserére szorulnak.  

Azonban az inverterekkel szemben maguk a napelemek, illetőleg annak kábelei, rozsdamentes acél vagy alumínium rögzítése ki kell, hogy bírjanak akár 35-40 évet is. Sajnos a napelemek rögzítésénél sokan használnak még ma is olyan nem megfelelő minőségű, vagy horganyzott acél elemeket, amelyek idő előtt korrodálhatnak.

Ha biztosak akarunk lenni a hosszú távú használatban, a német gyártmányú Schletter tartószerkezetet ajánlott választani, amely minőségében kiváló és garantált a több évtizedes élettartam. Gyakorlatilag ez lesz a napelemes rendszer alapja, így éppolyan fontos, mint a napelem vagy az inverter.

Korábbi írásunkban már foglalkoztunk a megfelelő tartószerkezet kiválasztásával: http://napelem.blog.hu/2016/10/28/hogy_a_befektetesunket_ne_fujja_el_a_szel

Az üveg fényáteresztő képességének csökkenése természetes

A komplett napelemes rendszerben a solar üvegek fényáteresztő képessége természetesen minimális mértékben csökkenhet az idő múlásával és bár a napelemben található félvezető szilícium átalakító képessége is gyengülhet.

A jelenlegi teljesítmény-mutatókra és a 30 éve telepített rendszerek vizsgálataira támaszkodva a gyártók évtizedekkel előre is kiemelkedően magas működési értékeket jósolnak.

Európai tesztek alapján az alábbi eredmények állnak a rendelkezésünkre:panelaging_1.png

Húsz év alatt 10% teljesítménycsökkenés: kiváló!

Mivel az első napelemes rendszerek rendszervizsgálatai alapján már valós statisztikai adatok állnak rendelkezésünkre elmondható, hogy a ’90-es években (20-25 éve) telepített napelemek többsége mai napig hozamteljesítményük 90-95%-ára képesek.

Vagyis az első, korai technológiával készült napelemek becsült élettartama is jóval hosszabb, mint az előrevetítették. Ennek tükrében, az új napelem-rendszerekre vállalt teljesítménygarancia is inkább alábecsült időtartamnak tekinthető.

Míg 6 évvel ezelőtt a gyártók még csak 2-5 év garanciát adtak paneljeikre, addig ma minimum 10 évet biztosítanak. Manapság a teljesítmény garanciára minimum 80%-ot vállalnak, 25 évre. Persze ezt is felül lehet múlni. A német SolarWatt gyártó például üveg-üveg technológiával készült paneljeire 30 évre vállal 87%-os teljesítménygaranciát.

Konklúzió – érdemes jobb minőséget választani egy napelemes beruházásnál, hogy a rendszer 35-40 éven át úgy termelje ingyenesen az energiát, hogy semmi gondunk nincs vele.

Kérje napelemes ajánlatunkat most!

ajanlatkeres.png

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr3712477219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GyMasa 2017.05.04. 16:19:06

@eßemfaßom meg áll:
...De azért előtte számold ki, hogy megéri-e...
Megirta vilagosan, hogy a szamolgatas az nem erdekli...
"Nem vagyok illetékes fizikai számításokban, nem vagyok fizikus továbbá nem állnak rendelkezésemre a megfelelő adatok és változók, tehát ne akarj rám erőltetni olyan számítást amihez nincs meg a háttér."

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2017.05.04. 16:22:16

@vu2: "egy lényeges dologról"

Nem, az teljesen lényegtelen, hogy 5%-al többet vagy kevesebbet termel a rendszer valamilyen mechanikus forgatgatás hatására. Az a lényeges, hogy garantáltan semmit nem termel az élete 70%-ban, a maradék 30%-ban meg 0% és 95% között termel kiszámithatatlan mennyiséget

2017.05.04. 16:32:52

@eßemfaßom meg áll:
60% felett van a különbség ha jól áll rá a napelem.

GyMasa 2017.05.04. 16:40:48

@vu2:
A Wikipedia szerint 30%.
Compared to a fixed mount, a single axis tracker increases annual output by approximately 30%, and a dual axis tracker an additional 6%
en.wikipedia.org/wiki/Solar_tracker

telkoe 2017.05.04. 16:55:22

@vu2: A kettes számrendszerben működő (általánosan ma használatos számítógépek) elvét Neumann János nevéhez fűződik.

Neumann Janos nevehez a Neumann architektura fuzodik, ami nem a 2 szamrendsz hasznalatat jelenti, itt tudsz utana olvasni: en.wikipedia.org/wiki/Computer#Digital_computers

Hát itt pl. megy a vészvilágítás és süt a nap. Mehetne napelemről is. Amennyiben egy tanyához húzatnék ki az Eon-tól kábelt már nem biztos, hogy megérné. Lehet a napelem olcsóbbra jönne ki, csak azért hogy egy üvegházban vagy máshol legyen villany. Arról nem is beszélve, hogy a 230V csak a szállításhoz gazdaságos. Egy üvegház környékén nem feltétlenül kell 230V.
Ez árnyalt példa.

Olyannyira sikerult arnyalni, hogy sikerult kizarni belole a problemasabb fogyasztokat, tehat nincs vizszivattyu, mosogep, furogep, fejogep, termenydaralo ne adj isten egy hegesztotrafo. Abban a pillatban amikor szeretnel ilyet is hasznalni ne adj isten egy borongos deceberi heten is maris maskent latod a villanyvezetek koltsegeit.

hümhüm 2017.05.04. 17:06:35

A Wagner Solar Hungaria kft reklámját olvastátok....

Azoknak, akik a napelemk által fölöslegben termelt villamosenergiát vízszivattyúzással akarják tárolni, ajánlom a következőket végiggondolni:
1. Ha a Balaton vízmennyiségét (1.9 km3) felpumpálnánk 100 m-rel magasabbra, akkor annyi helyzeti energiát nyernénk (mert ugye csak ezt lehet vízerőművel ilyen módon visszanyerni), amennyi energiát a jelenlegi paksi atomerőmű 2 óra alatt termel (teljes terhelést feltételezve). Ez durva, mi? Hol a pokolban van kies szép hazánkban ennyi fölösleges víz, no meg tárolóhely?
2. A felpumpált víz energiájának visszanyeréséhez, sajnos, vízerőműve(ke)t kell építeni. Ami igen költséges dolog, és így máris nem olyan frankó a napelemes erőmű... aztán jönnek másféle zöldek, és tiltakoznak a vízerőmű ellen...

Az elektromos autókat ne is említsétek: az lenne csak az igazi katasztrófa, ha Magyarországon minden személyautó elektromos lenne. Egy újabb paksi erőművet kellene építeni csak nekik...
Ugyanis a napi átlagos futásteljesítményt alapul véve a 3.3 millió személyautó egy kb. 1 GW-os erőmű által megtermelt energiát igényelné elég szeszélyes terheléssel...

ze11 2017.05.04. 17:24:48

@igazi hős: Nagyságrend a probléma a tárolással... Egyébként a németeknek meg tán a franciáknak van némi tározós kapacitásuk, meg van némi nagy esésű folyó/magas hegy arrafelé, amikre, illetve ahol nagyobbacska völgyekben relative kis környezeti hatással igen sok villamos energiát lehet víz helyzeti energiájává (és vissza) konvertálni.
Nálunk a Prédikálószék oldalában meg Sima mellett, a Zemplénben van érdemben hasznosítható terület SZET építésére (jóval többet vizsgáltak meg anno).
Ugye lehetett volna vízerőművet is építeni, de a Duna-kanyart elrondítani nem... Majd a Prédi oldalába rakott tározóval megszépítik...

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2017.05.04. 17:26:52

@telkoe: mondjuk egy tanyára elvinni a hálózatot simán olyan összeg, hogy a jómunkásember vesz inkább áramfejlesztőt és tölti benzinnel. Ebben a viszonylatban viszont már nem olyan elvetendő gondolat feltenni napelmet is, hogy ne mindig a benzin fogyjon.

ze11 2017.05.04. 17:27:38

@vu2: És az elektromos utókat meg napelemmel lehetne tölteni, mi? LOL :-)

hümhüm 2017.05.04. 17:34:02

Bocsánat, elírtam: "a jelenlegi paksi atomerőmű 2 óra alatt termel " nem 2 óra, hanem 2 nap alatt termeli meg a paksi erőmű.

ze11 2017.05.04. 17:42:48

@hümhüm: Ott a pont. Anno 2007-ben(!) egy zempléni (Hidegvölgyi SZET) tervben úgy számoltak, hogy a tározótavak kapacitása 1200MW teljesítményt is kiszolgálna, amiből csak a felét (4x150 vagy 2x300MW) építenék be ténylegesen.
www.sze.hu/~tothp/Renexpo_eloadasok/Szeredi_Istvan.pdf

Albert Ejstejn 2017.05.04. 17:43:04

@hümhüm: " Ez durva, mi? Hol a pokolban van kies szép hazánkban ennyi fölösleges víz, no meg tárolóhely?"

Nem kell a duma, evtizedek ota ismert a technologia, csak alkalmazni kene.
Nem kellenek hegyek hozza. Egyszeruen csak le kell furni a foldbe par szaz meternyit es ott kell kialakitani a tarozos vizeromuvet.
Nemetorszagban a regi banyakat alakitjak at ilyen modon.
A melyben levo szivattyu felnyomja a vizet a felszinre, egy mesterseges toba, aztan ha kell az energia, akkor leeresztik a banyaba.
Viz pedig, KORLATLANUL van a talajban, tobb ezerszer annyi viz van a foldben, mint amennyi a felszinen. Nem hiszem, hogy mondanom kene, hogy a vizbetores allando problema a banyakban.

Quas! 2017.05.04. 18:07:17

@Albert Ejstejn: a 80-as években meg azt tanították az iskolákban, hogy az óceánok kimeríthetetlen élelemforrások, nem lett így...

Macropus Rufus 2017.05.04. 18:32:17

www.mnnsz.hu/tanulmany-akkumulatortarozos-napelemes-rendszer-felepitese/

érdemes átolvasni.
Feljebb említették, hogy 300€/kW... igen az ólom-savas aksi esetében de egy Li ion esetében már 900-1000€/kW

Macropus Rufus 2017.05.04. 18:35:34

@vu2: ő csak a tárolt program elvét dolgozta ki, ami a mai szgépek alapja. Ehhez nem kell semmi kütyü, csak elmélet és számolás.

Balint133 2017.05.04. 18:46:11

@Pirx: Szamomra valamiert az IGBT-k egyfajta MOSFET-ek voltak mindig is, hiszen u.ugy feszultsegvezereltek. Koszonom a pontositast!
Ettol fuggetlenul meg mindig tartom magam ahhoz, hogy 5 evente egy ilyen felujitas meg mindig jobban meger(het)i, mint kidobni es venni egy ujat.

2017.05.04. 19:03:02

@GyMasa: A Wikipedia szerint 30%.
Mások szerint meg több, mint 30%.

Ki kell mérni.

2017.05.04. 19:04:41

@telkoe: "Olyannyira sikerult arnyalni, hogy sikerult kizarni belole a problemasabb fogyasztokat, tehat nincs vizszivattyu, mosogep, furogep, fejogep, termenydaralo ne adj isten egy hegesztotrafo. Abban a pillatban amikor szeretnel ilyet is hasznalni ne adj isten egy borongos deceberi heten is maris maskent latod a villanyvezetek koltsegeit."

Mintha csak a 230 V -ra tervezett eszközök léteznének. Hogyne.

2017.05.04. 19:06:17

@telkoe: "Neumann Janos nevehez a Neumann architektura fuzodik, ami nem a 2 szamrendsz hasznalatat jelenti, itt tudsz utana olvasni: en.wikipedia.org/wiki/Computer#Digital_computers"

Sok minden fűződik a nevéhez. Olvass jobban utána.

2017.05.04. 19:07:24

@ze11: "És az elektromos utókat meg napelemmel lehetne tölteni, mi? LOL :-)"

A Tesla mintha ilyet csinálna.

2017.05.04. 19:09:07

Összességében kár a sok rugalmatlan gondolkodásért. Addig megcsinálja más, amíg itt a lehetetlen szó ismétlése megy.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2017.05.04. 19:16:35

@vu2: állj neki időgépet készíteni, szerintem lehetetlen tehát neked sikerülni fog

2017.05.04. 19:29:58

@eßemfaßom meg áll:
"állj neki időgépet készíteni, szerintem lehetetlen tehát neked sikerülni fog"

Személyeskedsz. Minek?
Ez itt egy írott beszélgetés. Ha élőben ez menne lelőnéd azt, aki annyit mond, hogy lehetőségeket kellene megnézni, akár újra?

Egész végig csak és kizárólag ennyit mondtam. Páran ráugrottatok a részletekre.

Ha meg az időt emlegeted : eddig egyik általunk ismert fizikai törvény sem gátolja

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.04. 20:04:43

@vu2:

"Szerintem érdemes lenne megkérdezni egy-két fizikust"

Gondolod, hogy senki nem kérdezte meg őket? Minden egyéb tárolási mód sokkal rosszabb hatásfokú.

2017.05.04. 20:19:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Gondolod, hogy senki nem kérdezte meg őket? Minden egyéb tárolási mód sokkal rosszabb hatásfokú."

Ez nem pontos idézet, de a lényeget takarja :
Kb. 4-5 éve az elektromos meghajtású autókról a nagy gyártók úgy nyilatkoztak nagyrészt, hogy olyan 50 év múlva talán lehetséges lesz előállítani a napi használatra.
A Tesla előretörése és más hatások eredményeképpen pedig hirtelen több gyártó is előgurított a hátsó garázsból egy kész példányt.

Amint megjelent a profitra leselkedő félelem, megjelent a megoldás.

Albert Ejstejn 2017.05.04. 23:18:13

@vu2: ja az elmult 5-10 evbol milliard szamra lehetne talalni az olyan blog, meg forum bejegyzeseket ahol kirohogik, gunyoljak, totalis keptelensegnek nevezik az elektromos autot. Kategorikusan kijelentik, hogy olyan aztan sosem lesz, mert az egy vicc. Es legtobbszor persze olyan muszaki tudasu emberek nevettek meg gunyolodtak, akik egy taviranyito elemcserehez is tv szerelot hivnak.
Es ezer fele keppen magyaraztak, hogy az aztan tuti lehetetlen, mert az akumlatorok sosem fognak fejlodni egy milimetert sem.
Aztan persze kiderul, hogy az ilyenek a 230 evvel ezelott kitalalt olomakumlatoron kivul semmilyen akumlatort tipust sem ismernek, meg nevrol sem. Es annak ellenere, hogy az iparban jelenleg is tobb mint 50 fele akkumlator tipust hasznalnak, magabiztossan kijelenti, hogy akkumlatorok mar semmilyen mertekben sem fejleszthetok ezert sosem lesznek elektromos autok.
Hat ugyan ez miatt a BUTA, KORLATOLT, OSTOBA hozzallas miatt nincsennek nagy szamban naperomuvek, mikozben ha annyi penzt es fejlesztest forditottak volna a nap es szel energiara, mint az atom, olaj, gaz , szen iparra, akkor mar 40 evvel ezelott teljessen atlehetett volna allitani az emberiseg energia termeleset nap es szel energiara.
Valojaban mar 120 evvel ezelott minden technologia rendelkezesre allt a napenergia felhasznalasara.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.05. 06:50:18

@Pirx:

"egy olyan rendszer, ahol ezernyi, pár kW-os rendszer ki- be kapcsol, visszatermel, használ... Hát azt - ahogy már mutatja a németországi példa - nem lehet kézben tartani."

Fizikus barátunknak annyi - sajnálatos módon nem sok - igazsága van, hogy éppen a sok ezer kis rendszer területi elszórtsága miatt a real time műholdas felhőadatoknak köszönhetően statisztikailag pár órával előre jelezhető ezek _együttes_ termelése - annak ellenére, hogy az egyes rendszerek termelése nem.

Ez persze túl kevés az üdvösséghez, mert ez egyrészt még nem szabályozhatóság, másrészt egy kva drága országos smart grid kellene hozzá.

A vicces amúgy épp az, hogy egy nagy napelemfarm termelése sokkal kevésbé jelezhető előre, mint a sok ezer elszórt kis egzségé.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.05. 06:58:05

@bigfater:

"Hidrogénfejlesztés napenergiával, tárolás, elektromos energia visszanyerés üzemanyagcellával."

Gyorsan szabadalmaztasd, mert eddig még senkinek nem jutott eszébe.

A vízbontás max. elméleti hatásfoka 60% körül van. A legjobb üzemanyagcelláké szintén ekörül. Ez eredőben 36 százalék, vagyis a szintén nem túl jó hatásfokkal termelő napelemek áramának csak a harmadát kapod vissza. De legalább jó drágán. Innentől az "ingyenenergia" nem is olyan ingyenes árát beszorozhatod hárommal.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2017.05.05. 07:01:04

@vu2: "Személyeskedsz. Minek? "

akció-reakció

tudod az is személyeskedés amiért lerugalmatlangondolozásozol mindenkit aki tud számolni.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2017.05.05. 07:02:52

@vu2: "Ha meg az időt emlegeted : eddig egyik általunk ismert fizikai törvény sem gátolja "

Upsz ezt most vettem észre. Ok, nincs több kérdésem :)

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2017.05.05. 07:07:31

@vu2: "A Tesla előretörése és más hatások eredményeképpen pedig hirtelen több gyártó is előgurított a hátsó garázsból egy kész példányt."

Ez egy egész jó példa. Igen meg lehet csinálni a villanyautót csak épp ha nem rohadtdrága csak simán nagyondrága akkor városi bevásárláson kivül másra nem jó, ha meg esetleg már majdnem autóként is használható akkor luxusautóárba kerül. És a villanyautónak pont ugyanaz a nyűgje mint a napelemnek, az energiatárolás. A Teslába huszonmilláért belepakolnak 6-8ezer laptopaksit oszt megy ameddig megy.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.05. 07:08:09

És akkor még egy szót sem szóltunk a hidrogén tárolásának nehézségéről. Persze lehet más vegyületben is tárolni, csak attól tovább romlik a hatásfok, de legalább a költségek nőnek.

Biztos idővel lesz e téren fejlődés, de ez ma még nem látható. Bizonyára nem is a közeljövőben lesz.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2017.05.05. 07:10:40

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "vagyis a szintén nem túl jó hatásfokkal termelő napelemek áramának csak a harmadát kapod vissza. De legalább jó "

És akkor még nincs benne a számításba a hidrogén legnagyobb baja, hogy a tárolása igencsak problémás.

Pirx 2017.05.05. 08:01:25

@Balint133: Az IGBT alkalmas arra, hogy nagy áramokat kapcsolgasson, nagy frekvenciával. AMi nem egyszerű dolog. (100A+) Erre a MOSFET nem alkalmas.
Az inverterek, legalábbis azok, amik szinusz kimenettel rendelkeznek, és alkalmasak induktív terhelés ellátására is (motorok, transzformátorok, stb. Nem is gondolnád hány embernek okoz gondot, hogy a fűtés szivattyúja működjön áramszünet esetén is. Pár száz wattos motorról van szó), úgynevezett PWM modulációval dolgozik, és általálba 14kHz-es négyszögjelet modulál. Ekkora frekvenciával kapcsolgat 100 amperek felett.

Pirx 2017.05.05. 08:04:43

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Persze. Műszakilag megoldható lenne. De nemrég hallottam a szertár podcastben, hogy a mérnöknek három ellensége van. A zaj, a torzítás és a főkönyvelő. Nos, a műholdas megoldásnál épp a főkönyvelő húzná be a féket. Valószínűleg olyan drága lenne, hogy senki nem tudná megfizetni.
De nagyon jó ötlet. Majd ha megépül az űrlift, és egy tonna pályára állítása 40-50 cent lesz, minden további nélkül működnin fog :) ;)

Pirx 2017.05.05. 08:11:21

@Balint133:
Ja. És nem olcsóak. Egy ilyenből egy háromfázisú iverterbe ugye három darab kell:
www.tme.eu/hu/details/ff100r12ks4/igbt-modulok/infineon-technologies/

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.05. 08:28:20

@Pirx:

Meteorológiai műholdak már régóta vannak. Nézd meg monjuk a felhőképeket az idokep.hu -n. Ingyen persze nem lenne az adatszolgáltatás, de egy országos rendszerirányítónak aprópénz lenne.

GyMasa 2017.05.05. 08:32:19

@vu2:
...Mások szerint meg több, mint 30%.

Ki kell mérni...
Minek kimerni? Nem hiszel a Wikipedianak?
Bar, nekem tokmindegy. Elmondtam mar, hogy mindig azt kell megnezni, hogy annak az illetonek (befekteto, kormany) mik a prioritasai, es azt a megoldast valasztani, ami a prioritasanak es az anyagi lehetosegienek megfelel.
Egy befekteto pl. azert fektet napelemparkba, hogy nyeresege legyen rajta. Es nem is akarmekkora, hanem a leheto legnagyobb nyereseget akarja elerni mert csak ugy jo befekteto.
Egy befekteto emiatt azt fogja latni, hogy egy fix napelempark hoz neki X EUR-t evente, es annyi dolga van, hogy egy kulsos ceggel 3 havonta lemosatja a napelemeket, havonta lenyiratja a fuvet, es evente tart egy muszaki szemlet a rendszeren. Valamint 30%-kal kevesebbet termel az eromu, mint a mozgathato.
Valtozo koltsege csak az esetleges meghibasodasok eseten van.
Ha mozgathato napelempark-ot telepit, akkor ugyan nyer 30% tobblettermelest, de bejon egy ujabb TMK feladat. Rendszeresen szemrevetelezni kell a parkot es kenni, meg igeny eseten javitani az elromlo modulokat.
Ezek utan a befekteto kiszamolja, hogy melyik megoldas hoz tobbet a konyhara, es azt fogja valasztani.
Es ez lehet akar a mozgathato rendszer is, ha annak jobbak a szamai.
(Ami eleg valoszinutlen, mert Nemetorszagban eleg sok napelemparkot latok, de meg egyet sem lattam napkoveto napelemekkel)

Egy kormany feladata ezzel szemben a neprol gondoskodni, tehat nekik nem szempont, hoyg a rendszer nyereseges legyen. Egy kormany feladata, hogy az iparnak, es a lakossagnak mindig legyen aram a konnektorban.
Ugyanis nagyon gyors, es nagyon pusztito hatasa van egy olyan villamosenergia rendszernek, ahol napi szinten van kiszamithatatlan aramszunet.
Tudomasul kell venni, hogy a villamosenergetikai rendszer egy orszag szintjen ugyanolyan kozszolgaltatas, mint az egeszsegugy, vagy a rendorseg/tuzoltosag.
Kepzelj csak el egy aluminium kohot:
Mekkora kar eri a gyarat, ha belekot 100 tonna felkesz aluminium a kohoba, mert elmegy az aram 3 orara?
Az nem csak siman 3 oras kieses, hanem utana ujra fel kell mindent futeni megint, ha egyaltalan a technologia azt lehetove teszi.
Szerinted mennyi ido alatt csodol be egy koho ilyen korulmenyek kozott?

GyMasa 2017.05.05. 08:34:09

@vu2:
...Mintha csak a 230 V -ra tervezett eszközök léteznének. Hogyne...
Ja, probalj csak meg 12V-ra meretezni egy 5 kW-os villanymotort.

KAMA3 2017.05.05. 08:37:04

@Medgar: De, megvan. Víz = Duna. Hegy = Prédikálószék. Áram is lesz, ha felépül paks kettő, és az napelemek ára is folyamatosan csökken. Még valami tervek is születtek, csak Bős-Nagymaros hirig kapcsán senki nem meri felvállalni.

Pirx 2017.05.05. 08:41:15

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Szerinted mennyiért adnának real time adatokat? Ráadásul a geoszinkron pályán keringő műholdak felbontása a távolság miat nem mindig lenne megfelelő erre a feladatra. Az alacsonyabban keringők meg nem mindig szolgáltatnak adatokat az adott területről

Pirx 2017.05.05. 08:42:56

@GyMasa: És akkor még nem beszéltünk az AC/DC problémáról. A kapcsolóüzemű tápoknak ugyan mindegy, de minden másnak nem.

GyMasa 2017.05.05. 08:56:49

@vu2:
...Amint megjelent a profitra leselkedő félelem, megjelent a megoldás...
Nezheted igy is.
Azonban azt vedd figyelembe, hogy egy VW Golf, belsoegesu motorral ma olyan 16000EUR, egy eGolf, full elektromosan pedig 27000EUR.
Egy dizel golf siman elmegy 6-800km-t egy tank gazolajjal, mig egy eGlof ritkan megy el 200 km-t egy toltettel.
Tehat, masfelszer annyiert kapsz egy 1/3 akkora hatotavolsagu autot.
Arrol mar nem is beszelve, hogy az akkuk elettartama igencsak korlatos, es nagyon sokba kerul(ne) oket cserelni. (Ugye, az megvan, hogy az akkupakk ara NEM aza 11000 EUR, amivel az eGolf tobbe kerul, hiszen a hagyomanyosban a motor ara az autoban kb a vegso ar 30-40%-a fuggoen a motortol)
Es, igazabol ez a Teslara is ugyanugy igaz.
Ar es meret alapjan a Tesla az 5-os BMW es a Mercedes E osztaly versenytarsa.
De meg igy is a Tesla ~600 km.es hatotavolsaga sokkal kevesebb, mint egy dizel E osztalye, ami siman elmegy 1000km-t egy tank gazolajjal.
Ezen kivul azt se feledd el, hogy a Tesla meg nem termelt nyereseget az eddigi uzeme soran. Mar kozel van hozza, de irtozatos mennyisegu penzt toltak bele.

Pirx 2017.05.05. 09:08:47

@GyMasa: Bocsi, hogy beleszólok, és még egy fontos dolog. Amíg egy belsőégésű motorral szerelt járművet megtankolsz 5 perc alatt, addig egy elektromos autót minimum 30 perc.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.05. 09:30:42

@Pirx:

Az idokep.hu valahonnan csak beszerzi a felhőtérképet, igaz, 10 perc késleltetéssel teszi ki az oldalára. Nem hinném, hogy egy országos rendszerirányítónak gondot jelentene a beszerzés költsége.

Mellesleg nincs is szükség real time adatokra, mivel úgyis csak statisztikai értékek kellenének. Az egységek eloszlása alapján elég pár zónát megrajzolni és azokról megtudni az átlagos felhőfedettséget. Még 10-20 perccel késleltetett adatok is megfelelnének, hiszen a felhők nem keletkeznek és tűnnek el percenként.

Hangsúlyozom, ez csak a rendszerirányítást segíthetné, backup ettől még kellene.

Pirx 2017.05.05. 09:39:37

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Amit az időképen látsz - most megnéztem - azok nem műholdképek, hanem radar képek. Ezek jellemzően azokat a felhőket mutatják, amelyeknek magas a nedvességtartalma, és eső, vihar lehetséges belőlük. Nem műholdképek. Ettől még nem fogod tudni azt, hogy olyan felhők, amelyek szimplán a napot takarják ki, merre járnak.
És fontos lenne a real time adat, mert ha egy terület - és feltételezzük, hogy a napelemes rendszerek egyenletesen oszlanak el - beborul, onnan hirtelen elég nagy energia hiányozhat, amit valahonna pótolni kell. És fordítva is igaz. Egy rendszerirányítás, percenként változó mennyiségekkel nem nagyon tud mit kezdeni. Legfeljebb korlátoz egyes fogyasztókat. Ami - legalábbis mosatni felfogásunkkal - nem elfogdható, visszalépés.
El tudok képzleni egy ilyen rendszert, de mindenképpen kontinensnyi méretűt, ahol a változásokat lehet pufferelni, az energia ide-oda küldésével. Vagyis egy komplett európai energetiaki renszer, közös irányítással. Szerinted a politikai helyzet ezt most lehetővé tenné?
Többször írtam már, nem ellene vagyok, csak az álmodozás valóságnak feltüntetése, és annak megoldásként történő aposztrofálása zavar.
A te ötleted nem elvetendő, de akárhogy is nézzük, csak megújulóval nem tudjuk az energiaigényünket fedezni. És hidd el, lázadás törne ki (lásd internetadó) ha naponta csak egy órát facebookozhatnának az emberek.

Pirx 2017.05.05. 09:41:02

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ránéztem arra a helyre ahol vagyok. Felhőmentesnek jelzi az időkép, de kb két órája nem láttam a napot.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.05. 10:00:09

@Pirx:

Nekem nem radarképnek tűnik, de van olyan is. Lehet, hogy nem geostacionárius műhold, mert elég részletes.

"Ránéztem arra a helyre ahol vagyok. Felhőmentesnek jelzi az időkép, de kb két órája nem láttam a napot"

Van ilyen, ezek szerintem olyan területek, amelyekről nincs adat.

Medgar 2017.05.05. 10:00:42

@KAMA3: Természetvédelmi területekre nem fogsz szetet építeni, ez a zöldek szemében rosszabb a pedofíliánál. Pedig a Prédikálószék ideális lenne ebből a szempontból mivel alsó tározó helyett ott lenne a Duna. Más helyszín viszont nem nagyon van ahol nem kéne alsó tározót építeni. Mondjuk volt volt valami terv a recski bányák hasznosítására is.

Pirx 2017.05.05. 10:03:03

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Itt ülök a radartól 1 kilométerre. :)
Ha erre gondolsz, ez radar:
www.idokep.hu/radar

Ha erre, ez meg vicc, nem alkalmas arra a feladatra:
www.idokep.hu/felhokep/budapest

GyMasa 2017.05.05. 10:11:02

@Albert Ejstejn:
...Hat ugyan ez miatt a BUTA, KORLATOLT, OSTOBA hozzallas miatt nincsennek nagy szamban naperomuvek...
VAAAAAGY,
Az is lehet, hogy azert nincsenek, mert nem lehet rajuk megbizhato villamosenergia rendszert alapozni. Legalabbis nem olcson.

KAMA3 2017.05.05. 10:46:06

@Medgar: Igen.. Van más ötletem is, ami a rendszer-irányítók problémáját oldaná meg, és még a Prédikálószék is megmaradna. Ez viszont a HMKE üzemeltetőkkel kibaszás, mert nagyon megnyújtja a megtérülési időszakot.

Szóval ahogyan most a vezérelt áramot kapcsolgatják hangfrekvenciás vevőegységekkel, ugyanúgy a hálózatra termelést is lehetne kapcsolgatni a szükséges teljesítmény függvényében. Ekkor nem kellene, vagy kisebb SZET kellene. Persze alaperőmű így is szükséges.

Medgar 2017.05.05. 11:00:16

Akik paksot szél és naperőművel akarják kiváltani pont ezt nem értik meg.

Ehhez kéne 2 GW kapacítás + legalább 2-3x több kapacitás ami a tározókat tölti + tározók.

GyMasa 2017.05.05. 11:27:12

@Medgar:
...Akik paksot szél és naperőművel akarják kiváltani pont ezt nem értik meg...
Mi nem ertjuk meg, hogy "olcson kell importalni", es nem elszarni a penzt holmi backup-okra!
Foleg, hogy ugyis ellopjak a 4x-eset!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.05. 13:02:35

@Pirx:

Miért nem alkalmas? De ha tényleg nem az, akkor is lehetne beszerezni adatokat.

Horribile dictu, ösztönzéssel vagy törvénnyel rá lehetne venni a napelemeseket arra, hogy egy égboltra irányított kamerával szolgáltassanak adatot.

Pirx 2017.05.05. 13:11:34

@Kovacs Nocraft Jozsefne: OK! Szerintem hagyjuk abba! Nem rossz az ötelt, de azért kell még reszelni rajta. :)

GyMasa 2017.05.05. 13:13:58

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
...egboltra irányított kamerával...
Minek, eleg, ha a pillanatnyi termelesi adatot teszik online elerhetove.
Kulonben is, a napelem, az egy monokrom, analog 1 pixeles kamera!

2017.05.05. 17:12:47

Na jó kis lista jött össze.
Tisztázzuk már most : a ti hozzá állásotok, számításokkal való okoskodásotok meg másnak nem tetszik. Jöttök itt olyan számítási példákkal amiket komplett mérnök és professzor gárda számít ki a megfelelő felszereléssel, de nektek aztán megy egyedül is.

Már mondtam (Másnak szóljál be most már !), hogy nem vagyok fizikus, egyszerűen a lehetőségek keresését támogatom. A nukleáris energia felhasználása stabil, nagyon pontosan kiszámítható és kezelhető.
Viszont a használatába mégiscsak beleszól valami más is. Mégiscsak megtörténik az, amire azt mondják, hogy nem következhet be.

Azt a számot szeretném hallani, hogy hány új lakcímkártyát adtak ki Csernobilban és Fukusimában. Továbbá egy idióta barom ezzel a technológiával fenyegetőzik a világ másik pontján. Biztos vagyok benne, hogy válaszként meg lehetne írni az atomerőművek és a bombák közötti különbséget, de a valóságot ami már megtörtént a sugárzás mérő műszer nagyon szépen megmutatja. Nem több tíz év atomerőmű lebontása és a környezet sugármentesítése? Ráfordított pénz? Ami a nyakunkon marad utána?

Nincs napelemem. Azt viszont tudom, hogy az emberek piszok gyorsan képesek átállni más technológiára, ha a környezet megváltozik.

Ha én tévedek, legfeljebb kiröhögsz. Ha viszont te tévedsz, akkor vagy nagyon megszívja az akit eltalál az a sugárzás (ami ugye soha, de soha nem következhet be), vagy kidobjuk a másik lehetőséget.

Itt befejeztem, akinek meg nem tetszik az teljes lelki nyugalommal meg matekfüzettel leülhet az egyik sugárzó zónában, aztán kiszámolhatja, hogy mi van akkor ha ő téved.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.05. 17:52:24

@vu2:

"Itt befejeztem"

Ugye ez akkor azt jelenti, hogy legalább itt nem írsz több kommentet?

Pirx 2017.05.05. 19:05:01

Megfogadtam, hogy nem küzdök. De hát azért vannak a fogadalmak, hogy megszegjék.
" Jöttök itt olyan számítási példákkal amiket komplett mérnök és professzor gárda számít ki"
Nem Ezek maximum középiskolai fizika ismereteket kívánnak meg.

"Mégiscsak megtörténik az, amire azt mondják, hogy nem következhet be.
"
Nem azt állítják, hogy nem következhet be, hanem azt, hogy kicsi az esélye. A vízerőmű gátszakadása se lampionos kertijáték.
Azt kéne megérteni, hogy mit jelent a valószínűség. (És azt, hogy egymásra alliterál a csernobil-challenger, ahol műszaki emberek helyett gazdasági emberek, politikusok döntöttek.)

"Azt a számot szeretném hallani, hogy hány új lakcímkártyát adtak ki Csernobilban és Fukusimában. "
Értelmetlen kérdés. Az eseméány után kérdezni felesleges, amúgy azért vannak akik ott élnek a zónában, nem voltak hajlandóak elköltözni. És már lehúztak 30 évet.

"Azt viszont tudom, hogy az emberek piszok gyorsan képesek átállni más technológiára, ha a környezet megváltozik.
"
Azt nem érted meg, hogy olyan fizikai törvények, mint az elekjtromos teljesítmény, néhány kvantummechanikai törvény határokat szab a napelemes biznisznek. Legalábbis totális felhasználása, elég kis valószínűséggel következik be.

"Ha én tévedek, legfeljebb kiröhögsz. Ha viszont te tévedsz, akkor vagy nagyon megszívja az akit eltalál az a sugárzás (ami ugye soha, de soha nem következhet be), vagy kidobjuk a másik lehetőséget."

Eltalál a sugárzás... Tudod nem azért röhgnek ki, mert tévedsz, hanem azért, mert úgy állsz ehhez a dolgokhoz, miont a neandervölgyi eleink a villámláshoz. Fogalmuk se volt nekik se, hogy mi az. Csak féltek tőle.

Én is befejeztem. Értekezhetnél mSv-ekről, meg besugárzásról, meg éves sugárterhelésről és a többiről. Felesleges. Aki nem hajlandó fopglalkozni a természetudományokkal, csak mondogatja a netről összeszedett marhaságokat, azzal felesleges ilyenekről beszélgetni
Mint említettem, sok sikert, építs naperőművet! :)

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2017.05.05. 19:07:51

@vu2: "számításokkal való okoskodásotok "

zseniális:)

2017.05.05. 21:08:18

Nos olvasgattam pár hozzászólást másik blogokon.

Az látszik, hogy jobban benne vagytok az energia témában, amit eddig sem tagadtam. Bár eddig nagyjából semlegesnek tekintettem magam a nukleáris témában (Egy jó adag félelemmel visszanézve a történelmet)
Sok jó érvet olvastam mellette, egész mélyen a témába vágó cikkekkel, felsorolásokkal, az általatok említett számításokkal.
A nukleáris energia használatát továbbra is stabilnak a megfelelő környezetben való használatát kényszerű, de alkalmazható megoldásnak látom.

Igyekeztem objektíven nézni az egészet, viszont jött egy szakasz, ami arra világított rá, hogy bármilyen optimistán is állok a nukleáris energia felhasználásához, a véleményem az, hogy nagyon rossz kezekben van.

Lehet itt pocskondiázni, számolni, okoskodni, trollkodni (vagy ahogy hívta itt valaki) és az is lehet, hogy naivan állunk páran hozzá az egész energetikai kérdéshez mindenféle együgyünek tűnő próbálkozással, de
ez az egész atom kérdés inkább egy haladási csapda.

Ennyi.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2017.05.06. 09:19:28

@vu2: "(Egy jó adag félelemmel visszanézve a történelmet)"
A vízenergiától nem félsz? Kínában 230ezren haltak meg egy gátszakadáskor.
A szénerőművektől nem félsz? Évente 20ezer európai halálát okozzák.

2017.05.06. 09:42:27

@eßemfaßom meg áll:
Halod-e és még ti nézitek hülyének a másikat.

Ezt nem értette a Pirx sem, amikor annyit írtam, hogy "eltalál". Ha Kínában átszakad egy gát, abból semmit sem veszek észre, de ha egy ilyen atomszarral van gond, akkor idehozhatja a légáramlat.

Ezért van a számításotokkal gond. Annyira tutira mész, hogy jól számolod.
Sakk-stratégia mi?

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2017.05.06. 15:47:52

@vu2: Tehát ami éppen téged közvetlenül nem veszélyeztet az mehet.

Abba azért gondolom reménykedsz, hogy nem te vagy az egyik abból az évi 20ezer európaiból.

2017.05.06. 16:16:35

@eßemfaßom meg áll:
"Tehát ami éppen téged közvetlenül nem veszélyeztet az mehet."

Mondtam olyat, hogy tetszik?
Megint megpróbálod kiforgatni a szavaim, mint az időgépes válaszodnál. Annyit írtam, hogy a jelenlegi törvényeink nem tiltják.
Sehol nem mondtam, hogy képesek vagyunk rá. Az eszedbe sem jutott, hogy nem teljesek a törvényeink vagy más értelmezéseink?

Minden nap a GPS műholdak óráját szinkronizálni kell, mert másképp telik számukra az idő.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.06. 18:26:07

@vu2:

"Annyit írtam, hogy a jelenlegi törvényeink nem tiltják."

Ahogy az atomenergiát sem.

2017.05.06. 18:34:56

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Ahogy az atomenergiát sem."
Ezt talán beszéld meg azzal a barommal, amelyik rá akar tenyerelni a piros gombra.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2017.05.06. 18:37:14

Ki akar és milyen piros gombra rátenyerelni? Szerintem nem kéne ma már többet innod, kezdesz nagyon összefüggéstelenné válni.

2017.05.06. 19:23:08

@eßemfaßom meg áll:
"Ki akar és milyen piros gombra rátenyerelni? Szerintem nem kéne ma már többet innod, kezdesz nagyon összefüggéstelenné válni."

A héten az Észak-Koreai diktátor? Van pár necces példa az elmúlt évtizedekben.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.06. 19:48:12

Ez a vu2 szerintem azonos lehet a cicás elmebeteggel.

2017.05.06. 20:36:52

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Ez a vu2 szerintem azonos lehet a cicás elmebeteggel."

A 2010-es évek környékén (számodra szerintem ismeretlen) akkori volt szovjet atomrakéta indító állomás vezetője kapott béke kitüntetést, amiért nagy valószínűséggel megakadályozta a III.világháború és egyben egy atomháború kitörését 1983-ban. Ez egy példa pár közül.

Vezető atomtudósok megbánták a fejlesztéseket látva az emberiségre gyakorolt hatását, köztük A. Einstein, R. Oppenheimer.

Azért nem csak engem hívsz elme betegnek ezzel.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2017.05.08. 19:07:42

@vu2: Komolyan kérdezem, miafasz köze van az északkoreai rakétáknak egy atomerőműhöz?

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2017.05.08. 19:08:53

@vu2: Ja, hogy te még ott tartasz, hogy az atomerőmű az egy nagy atombomba csak jól körbe van öntve betonnal.

2017.05.08. 19:13:45

@eßemfaßom meg áll:
Szöveg értelmezés? Írtam már, hogy tudom (más is tudja), a kettő nem és ugyanaz !
Nagyrészt atom energetikai ipar felhasználásáról szól !

Kisebb-részt részletezem : nem orvosi és nem tudományos kutatás.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2017.05.09. 17:20:28

@vu2: Idehozol északorei atomrakétát az atomerőmű ellen érvelni és te beszélsz bármiféle értelmezésről?

2017.05.09. 17:31:11

@eßemfaßom meg áll:
Nukleáris energia felhasználása igen vagy nem?

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2017.05.09. 18:47:03

@vu2: mint ahogy a naperőmű is nukleáris energia felhasználása

és itt véget is ért köztük a hasonlóság

2017.05.09. 21:05:11

@eßemfaßom meg áll:
Innentől nem a felhasználási előnye a fontosabb.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.10. 12:42:08

@eßemfaßom meg áll:

Olyat a cicus nem tud - mert szerintem ez is a cicus.

2017.05.10. 14:18:50

@eßemfaßom meg áll:
Hablaty? Hát nem én vagyok Tamás bátyja és a melóját sem fogom elvégezni.
Cicusozó havernődnek szintén ez szól.

Egy napelemes oldalon vagy és észt osztasz atomenergiáról.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2017.05.10. 16:23:01

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem a macsek, annak mind az ezer nickjén ott az avatarja, nyugdijascicus igazi büszke troll :)

@vu2: olvassvisszab+, hogy került ide az atom

2017.05.10. 16:25:43

@eßemfaßom meg áll:
Annyira azért nem érdekel.

PITTA 2017.05.10. 16:40:18

@theman: A vasbeton 50 év alatt épp hogy megköt :-)
"a beton és vasbeton szerkezetek fizikai élettartama sem határozható meg mai tapasztalataink alapján, hiszen a római kori beton építményeken kívül a megfelelően karbantartott vasbeton szerkezetek a XIX. sz. közepe óta hibátlanul állnak a világ számos helyén. A legtöbb vasbeton hídszerkezet jelenleg is hordja terhét eredeti funkciója szerint, legfeljebb a társadalmi-technikai fejlődés túlhaladta a tervezés időszakában elképzelt mértékadó terheléseket és a lovas szekérre tervezett közúti hidak ma már gyalog- és kerékpáros híd funkcióval élnek tovább, vagy átépítést szenvedtek el, de sehol nem az anyag kimerülése, alkalmatlanná válása következtében."

2017.05.11. 08:38:11

@eßemfaßom meg áll:
Menj el egy sugárzó zónába. Aztán a következő orvosi vizsgálaton a kezedbe kapod a tényeket. Utána írd le, milyen érzés olvasni a papírt a kezedben.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2017.05.12. 11:46:35

@vu2: Miért mennék? Te szoktál homokozósat játszani szénerőművek salaktárolóiban? Szoktál gázerőművek kéményén piknikezni?

2017.05.12. 14:03:43

@eßemfaßom meg áll:
Az a salaktároló és a kémény egy a működéshez megtervezett hely, nem pedig a zónák egyike, amire azokat is szokták mondogatni amit ideírtál :
kiszámoltuk;
ezzel egyenértékű fogalmak : lehetetlen, sose fog megtörténni, az előírások szavatolják a biztonságot stb.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2017.05.12. 16:49:27

@vu2: mindemellett a salaktárolokban simán lehetne Holdon játszódó filmeket forgatni míg a balasetekben szennyezett területeken dús vegetáció van, és jegyezzük meg, hogy Csernobil pl konkrétan turistalátványosság lett mára, Fukusimába meg költöznek vissza a lakók (bár kicsit félnek mert nagyon elszaporodtak a vaddisznók)

valamint Hirosima meg Nagaszaki is pezsgő város pedig ott elég konkrétan robbantottak atomot.

2017.05.12. 21:02:33

@eßemfaßom meg áll:
Vegetáció :
- Mennyi az eper?
- 500 Ft kilója. Lékelhetem?

Hát ennyi időm volt, itt az ideje bemutatkozmom.
Még egy pár mondatig én vagyok az egyik legjobb beszélgető partnered.

Két ősember áll a barlang bejáratánál és egy oroszlánt nézegetnek.
Megszólal az egyik és ezt mondja :
- Veszélyes. Hagyjuk ! Keressünk mást.
A másik válaszol :
- Á, dehogy ! Ez egy szép nagy cica !
Majd elindul megsimogatni, mert nagyon tetszik neki.
A végeredmény kb. így alakult :
Nos az első végignézte, ahogy a másik az oroszlán legszebb emléke lett a héten.
Az elsőt egészséges félelemnek hívják, a másodikat intő példának.

Te most képes lennél elmenni egy ilyen helyre, mert nagyon bizonygatod, hogy ott semmi bajod nem lehet; és másnak sem. Amint elindulsz én átalakulok, én leszek a rohadék. Szívbaj nélkül végig fogom nézni, ahogy belépsz egy ilyen helyre önként és dalolva, bizonygatva a tévedhetetlenséged. Utána kb. két dolog következhet. Első esetben semmi bajod nem lesz. A másik iránya az életednek utána az lehet, hogy valami oknál fogva mégis valamilyen károsodást szenvedsz. (Jaaa, hát nem ezt olvastad, hanem azt, hogy klassz minden. Na persze, az OMO mosópor kivisz mindent, a jövő hetet is.) Akik azt mondják, hogy lakhatóak ezek a helyek, ők hol laknak?

Annyira kitartasz a véleményed mellett, hogy nagyobb kockázatot vállalnál, mint az akit egészséges félelem táplál.
Ahhoz, hogy egy ilyen helyre bemehess szinte biztos, hogy a hatóságok rád, és csakis rád fogják terelni a felelősséget, amennyiben a szervezeted úgy reagál, ami neked nem megfelelő. (Mennyi is volt a hirosimai bomba ? Kb. 20 kilotonna. A túlélők beszámolói, betegségei, a helyreállítás nehézségei? Emberi hatásai?)
Ebben az esetben már intő példa leszel. Az orvosoknak pedig egy kivizsgálható, tanulmányozható készen kapott minta. Én még mindig rohadék vagyok és egyik esetben sem engedem meg, hogy a közelembe gyere, mert jobb nekem az olyan ember, aki nem teszi ki magát és a környezetét felesleges kockázatnak. Mielőtt azzal jönnél, hogy nem tudhatom mikor leszel mellettem valahol : abban biztos lehetsz, hogy téged a kapunál kifelé jövet áttesznek a másik sorba és mész valamilyen kezelésre.

Valójában az eszedbe sem jutott, hogy a németek nem azért keresnek más megoldásokat, mert inkább megveszik
a lehetőséget vagy az áramot olyan helyről ami tőlük messze van és kevésbé veszélyezteti őket? Mivel ha mégis valamiféle
számítási hiba van (baleset stb.), akkor jobb esélyekkel ússzák meg és ne az ő fejükre szakadjon rá az egész?

Említetted a sakk stratégiát. Ezek után adódik a kérdés : Ki játszik kivel?

Utoljára írva a bemutatkozást még ki kell egészítenem. Egy válaszoló vagyok, akit kicsit sem érdekel,
hogy mi a rossebb lesz veled. Ez egyszerűen nem az én dolgom.

Szevasz

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2017.05.13. 21:16:30

@vu2: az a baj, hogy tudatlan vagy és ezt vicceskedéssel próbálod álcázni

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2017.05.13. 21:20:24

@vu2: csak jelezném ha fizeted szivesen megnézem a családdal élőben Csernobilt, befizethetsz 3 főre

www.chernobylwel.com/HU/813/2-napos-csernobil-tura/
süti beállítások módosítása