Napelem teljesítmény télen
2015. december 01. írta: KKVIC

Napelem teljesítmény télen

Avagy a takarékos berendezés

 

La Fontaine jól ismert meséje a tücsökről és hangyáról szól. A tücsök egész nyáron muzsikál, és mindenki számára elhozza a vidámságot, a hangya pedig egyre csak dolgozik, hogy legyen télire elegendő elemózsiája. Azonban télen a tücsök megszorul, és kénytelen a hangyától kérni némi támogatást. Ez nagyszerűen példázza, hogy a télre már idejében el kell kezdeni felkészülni. De ez milyen szempontból vonatkozik a napelemekre?

12890792_m.jpg

A napelemekben (általában) szilícium lemezek találhatóak, amik a rájuk eső fényt energiává alakítják át. Éppen ezért a megtermelt áram mennyisége kapcsolatban áll a napsütéses órák számával. Igen ám, ez nagyszerű lehetőség nyáron, amikor akár 12-13 órán át is ragyogóan süt nap. De mi történik télen, amikor a nappalok rövidek, és akár már három óra körül a szürkület van? 

A technikai fejlettség eredménye

A napelemek rengeteg változáson mentek át az elmúlt években. Rengeteg típusuk alakult ki, és a szakemberek az elhelyezés lehetőségeit is tökéletesre fejlesztették. Ennek eredményeként a szakszerűen telepített napelemekről könnyen lecsúszik a hó – a hó nem fedi el teljesen a napelemeket (porózus réteg), fényt ereszt át magán. Így a modulok üres járásba kerülnek és melegszenek, a hó elkezd olvadni és egy vékony filmréteg keletkezik, amitől még könnyebben lecsúszhat a napelemekről – aminek köszönhetően télen is folyamatosan érheti a napfény a felszínét. De akárhogy nézzük, ez még mindig csak néhány órányi termelést biztosít. 

 

ajanlatkeres.png

 

 

1-3.png

1: Nap beesési szöge Június 21 és December 21-én

 

Akkor mégis, hogyan vészeljük át a telet a napelemmel?

Általában aki teheti, már ideje korán nekilát a téli előkészületeknek. Az emberek „téliesítik” a nyaralóikat, bezárnak a Balaton parti szórakozóhelyek és a mezőgazdászok is a jövő évre koncentrálnak. A napelemes technológia ebből a szempontból is remek megoldás, hiszen évközben rengeteg energiát képes elraktározni az „ínségesebb” időkre.

Egyszerre hangya és tücsök

A jól kiépített napelemes rendszerek, és a megfelelően kiválasztott inverter nagyszerű harmóniában képes együtt dolgozni. Ennek köszönhetően a rendszer teljesítménye közel tökéletes, és nyáron, amikor magas a napsütéses órák száma, akkor rengeteg többlet energiát termel meg. Amennyiben pedig ezt mind nem használjuk fel, akkor ez az „okos” rendszer elraktározza a „felesleget”. Tehát „tücsökként” biztosítja a nyári szórakozásunkat (a megtermelt energia azonnali felhasználása), ugyanakkor előrelátó „hangyaként” készül a téli időszakra is.

2-2.png

2: Átlagos 5kW-os tetőre szerelt rendszer dél felé tájolva 30 fokos tetővel

 

A napelemes technológia, a fejlettségének köszönhetően ma már képes arra, hogy beossza a megtermelt áramot. A nyáron „pluszba” keletkező energiát visszatáplálja a rendszerbe, amelyet a téli „ínségben” könnyedén felhasználhatunk. Ez kiegészíti az egyébként termelődő mennyiséget, és így kiváló teljesítményt eredményez – évszaktól függetlenül minden esetben. 

 Kérje napelemes ajánlatunkat most!

ajanlatkeres.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr468128212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása