Amit a napelemes tetőcserépről tudni érdemes
2022. július 26. írta: Wagner Solar

Amit a napelemes tetőcserépről tudni érdemes

A napelemes tetőcserép lényegében a tető síkjába illeszkedő napelem, mely gyakorlatilag helyettesíti a hagyományos tetőcserepet. A tájolás, az árnyékolás és az inverterre vonatkozó előírások tekintetében hasonló alapelvek érvényesek rá,mint a tetőre szerelt napelem panelre.

 generon.jpg illusztráció: Terrán Generon napelemes tetőcserép

 

Miért előnyös?

 

  • Esztétikus megjelenésű.
  • Illeszkedik a környezetébe, nem befolyásolja az összképet, ezért régi stílusú, akár műemlék épületek korszerű kiegészítője is lehet.
  • A tetőszerkezet egysége nemcsak látványra, de fizikailag sem törik meg, így nincs szükség olyan átvezetésekre, melyek a védelmi funkciókat – például a vízzárást – veszélyeztetné. Ez főleg extrém időjárási viszonyok között lehet fontos.
  • Ahogy egy napelemes rendszer, a napelemes tetőcserép is növeli az ingatlan értékét azáltal, hogy az jobb energetikai besorolásba kerül és a tulajdonosnak rezsiköltséget takarít meg.
  • Újépítésű ingatlan esetén könnyen betervezhető, és nincs szükség külön napelemre a tetőn.
  • Nincs szükség napelemes tartószerkezetre.
  • A tetőszerkezetre nehezedő súly kisebb, mint egy hagyományos napelemrendszer esetében.
 napelemestetocserep.jpgillusztráció: Terrán Generon napelemes tetőcserép

 

Mi szól ellene?

 

  • Egyelőre a tetőre szerelt panelokhoz képest a napelemes tetőcserép ára magas és kisebb a hatékonysága, emiatt jelentősen hosszabb a megtérülési ideje egy ilyen rendszernek.
  • Bár a szakszerűen beépített napelemes cserép mögött is van valamennyi légrés, a szellőzés nem olyan hatékony, mint egy tartószerkezetre szerelt napelemes rendszer esetén. Ez a hatásfokot és az élettartamot is befolyásolhatja.
  • Meglehetősen szűk palettáról választhatunk gyártók és termékek terén egyaránt.
  • A kompatibilitás más tetőcserepekkel problémát jelent, ezért elsősorban új építés és tetőfelújítás esetén alkalmazható, ahol a technikai feltételek is teljesíthetők.
  • A hagyományos rendszereknél szükség esetén (pl. karbantartás, csere alkalmával) könnyen elvégezhető a munka a sztringek megbonthatósága miatt. A tetőbe illesztett napelemnél ez valamivel bonyolultabb és kényesebb feladat.
  • A napelemes tetőcserép telepítése összetett és kissé macerás folyamat. Egyrészt már kész tetőfedés szükséges (a napelemmel fedett rész kihagyásával), másrészt a tetőfedőnek és a napelemes telepítő csapatnak egyszerre jelen kell lennie.
  • Egy átlagos (5-6 kWp-es), hagyományos napelemes rendszer 10-15 panelből áll, míg napelemes tetőcserépből egy hasonló méretű rendszerhez több száz elemre van szükség. A nagyobb darabszám magasabb meghibásodási kockázatot rejt, ami nemcsak a napelemek, hanem a csatlakozók magas darabszámából is adódik.
  • Míg a hagyományos napelemes rendszerek optimalizálhatóak SolarEdge okos inverter és optimalizálók segítségével, a napelemes tetőcseréphez sem optimalizáló, sem mikroinverter nem érhető el – jelenleg – a piacon. Egy esetleges meghibásodást okos monitoring nélkül jóval nehezebb észrevenni és megtalálni.

 

A napelemes tetőcserép fő ütőkártyája a hagyományos rendszerekkel szemben az esztétikája, ár-érték arányban azonban még lemarad mögötte.

 

zsindelyes_es_fullblack.jpgillusztráció: Hyundai zsindely technológiás napelemek hagyományos, szürke keretes és "fullblack" kiadásban

A napelemtáblák széles spektrumán viszont kedvünkre válogathatunk méret, szín, cellaelrendezés és keret szerint. Sötét színű tetőn például elegánsan mutat az ún. full black napelem homogén megjelenésével. Egy másik népszerű választás a korszerű, zsindely technológiás napelem, mely egyedi cellaelrendezéséből adódóan szintén látványos megoldás minden tetőn.

 

20210312_144342_s.jpgillusztráció: Solarwatt üveg-üveg napelem

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr1917876409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása