Mi történik a napelemes rendszerrel háztűz esetén?
2020. március 04. írta: Wagner Solar

Mi történik a napelemes rendszerrel háztűz esetén?

Gyakorta merül fel a kérdés, hogy háztűz esetén mi történik a napelemes rendszerrel, illetőleg melyek azok az általános teendők, amelyekkel a tűzkárok mérsékelhetők.

fire-89353_1920.jpg

Egyáltalán: biztonságos egy napelemes rendszer háztűz esetén? Háztűz esetén felrobbanhat-e? Okozhat-e tüzet a tetőre telepített elektromos, napelemes rendszer? Ez egy igen összetett kérdéskör, ám megnyugtatjuk: alapvetően biztonságosak a napelemek!

A legelterjedtebb házi napelemes rendszerek nagy felületűek, de biztonságosak


Egy átlagos napelemes rendszer, a fedélszerkezet adottságainak függvényében, a tető felületéből nagyjából 22-25 m2 helyet foglal el.

Mozgó, forgó alkatrészektől mentes, moduláris elemei miatt a kivitelezése gyors, ráadásul alapvetően alacsony mértékű alkatrészkopással és minimális meghibásodással számolhatunk. Legalábbis, ha a tervezéshez, a kivitelezéshez és a telepítéshez egyaránt szakembert alkalmaztunk és nem spóroltunk a költségeken.

 

Lehet-e tűzeset okozója maga a napelemes rendszer?


A fentiek alapján kimondhatjuk, hogy háztűz esetén, ha a tűz kiterjed a tetőre, akkor sajnos jó eséllyel a napelemes rendszer is sérül, másrészt maga a napelemes rendszer nem fog tüzet okozni, ha szakértő telepíti és minőségi alkatrészekből készült.

Mint bármely más elektromos rendszer vagy elektronikai gépezet, úgy értelemszerűen a napelemes rendszer is lehet bizonyos mértékben és feltételek mellett tűzveszélyes.

Ugyanakkor a baleseti kockázata körülbelül azonos mértékű, mint más elektromos háztartási gépé: amennyiben az adott eszköz minősége nem hagy kívánnivalót maga után és szakszerűen is van telepítve, akkor gyakorlatilag nem okozhat bajt.

Ráadásul egy minőségi anyagokból összeállított, a vonatkozó szabványok betartásával, helyesen kivitelezett napelemes rendszer azon túl, hogy az élettartama összességében hosszabb, tűz- és balesetvédelmi szempontból is maximálisan megbízható.

ajanlatkeres.png

 

 

 

erd_csaladihaz_napelem_wagner_solar_hungaria_kft.jpg

A napelemek felszerelése, üzembe helyezése komoly szakértelmet kíván


A napelemes rendszerben a paneleket összekötő vezetéken az egyenáram feszültsége az 1000 voltot is elérheti. Emiatt is gyakorlatilag tilos szakképzetlen embernek telepítést vagy karbantartást végeznie!

A hanyag összeszerelés és szakszerűtlen kivitelezés miatt ugyanis a napelemes rendszer villamos szerelvényeiben bekövetkező zárlat, illetve az egyenáram ívhúzása fokozottan tűz és balesetveszélyes lehet, hiszen lángra lobbanthatja a környezetében levő éghető anyagokat.

Azonban, ahogyan azt egy pár éve készült németországi felmérés is megerősíti, a háztüzek oka a lehető legritkább esetben vezethető vissza a napelemes rendszer hibájára, számszerűen nagyjából csak minden tízezredik tűzesetnél volt a kiváltó oka.

Azon esetekben pedig, amelyeknél a tűzeset ténylegesen a napelemes rendszer hibájából következett be, szinte kivétel nélkül bizonyíthatóan egy vagy több kivitelezési hiba játszotta az indikátor szerepet.

Ilyen hibák lehetnek például:

Amennyiben tehát minőségi komponensekből készül el az adott napelem rendszer, akkor az majdnem teljességgel tűzbiztos, szakszerű telepítés esetén pedig a tűzveszélyessége is minimális lesz.

Annak érdekében azonban, hogy garantáltan elkerüljük a komolyabb baleseteket, illetőleg az akár súlyos anyagi károkat, a törvény tűzvédelmi kapcsoló alkalmazását írja elő.

A törvény tűzvédelmi kapcsoló alkalmazását írja elő a napelem modulok közvetlen közelében


Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) 87. paragrafusának első bekezdése alapján „A napelem modulok közvetlen közelében, a DC oldalon villamos távműködtetésű és kézi lekapcsolási lehetőséget kell kialakítani.”

Annak érdekében, hogy az épület áramtalanítása során, az épületen belül az áramtalanítást követően a lehető legrövidebb, maximum 5 méter hosszú legyen a feszültség alatt maradó egyenáramú kábelszakasz. Minden kivitelezőnek ennek megfelelően kell megterveznie és kiépítenie a rendszert.


Tűz esetén az áramot termelő napelemes rendszert mielőbb le kell választani a hálózatról


Az első lényeges feladat háztűz esetén az ingatlan mielőbbi megfelelő áramtalanítása és az áramtermelő rendszer leválasztás a hálózatról. Ha ugyanis az összekötő napelem kábelek a nappali, termelő időszakban feszültség alatt maradnak, az az oltásnál fokozott életveszélyt jelenthet, mert olyankor a tetőn, a leválasztó kapcsolóig a DC kábelen továbbra is megmarad az akár 1000V, így ez tűzoltásnál továbbra is probléma marad, csak az épületen belül tartózkodóknak segít.

A tűzvédelem és a tűzmegelőzés szempontjából az eddigi legjobb és legelterjedtebb megoldás a tűzeseti leválasztás. Tűzvédelmi kapcsoló alkalmazásával a rendszer könnyedén és gyorsan leválasztható a hálózatról továbbá megakadályozza a tűz újbóli fellobbanását. A megszakító többletköltsége ráadásul lényegesen alacsonyabb, mint egy esetlegesen bekövetkezett káresemény összes anyagi vonzata.

A napelemes rendszerek telepítésekor, szerelésekor tehát nem csak a rendszer alacsonyabb termelési képessége és esetleges elégtelen működése lehet a tét, így lényeges, hogy arról mindig hozzáértő műszaki szakemberek gondoskodjanak.

Van már olyan inverter is, amibe eleve be van építve a tűzvédelmi kapcsoló

Érdemes itt megemlíteni, hogy vannak olyan napelemes megoldások, például a SolarEdge inverter gyártó részéről, ahol nem is lenne szükséges a tűzvédelmi leválasztás kialakítására. Amennyiben a SolarEdge inverter le van kapcsolva, áramtalanítva van a rendszer. Ez azzal magyarázható, hogy problémás esetben biztonságos szintre csökken a napelem körön az egyenáramú feszültség. Az inverter folyamatos kapcsolatban van a napelemekre közvetlen rákötött optimalizálókkal, így, ha baj van, akkor a napelemekből egyenként jövő 30-40V feszültséget a rákötött optimalizáló nem engedi tovább, hanem 1V-ra csökkenti annak a kimenő feszültségét. Ilyen automatikus működést kiváltó esemény lehet például, ha az inverter le van kapcsolva, áramtalanítva van, vagy bármi hiba esetleg sérülés keletkezik a DC kábelszakaszon, tehát sérül az inverter és az optimalizálók közötti kommunikáció. Így, ha például 10 napelemünk van a tetőn 10 optimalizálóval, akkor bármi probléma, leállás esetén csak 10*1V, tehát 10V feszültség fog a tetőről az inverterig érkezni a DC szakaszon, a hagyományos rendszer akár 1000V feszültségéhez képest. Mivel minden napelem közvetlen van az optimalizálóra kötve, így a tetőn se adódnak össze a feszültségek. A legmagasabb feszültség a napelem és az optimalizáló csatlakozója közötti rövid szakaszon fog keletkezni. Ez megközelítőleg 30-40V üresjárási feszültséget jelent, ami még bőven az akár érintésre is biztonságos tartományban van, valamint ívet se tud húzni. Ez a biztonság igaz akkor is, ha 2 napelemet kötünk egy optimalizálóra.

Nagy a különbség a SolarEdge és a hagyományos inverterek megoldásai között, hiszen az utóbbi esetben a napelemek egymással sorba vannak kötve, így a feszültségük összeadódik, így akár az 1000V-ot is elérve. Ez a feszültség ráadásul a teljes tetőn, a tűzvédelmi megszakítási pont és a napelemek között megmarad.

Jelenleg sajnos hazánkban a SolarEdge gyári megoldását nem fogadják még el hivatalos tűzvédelmi megszakításnak, hiába nyújt nagyobb biztonságot, mint más inverterek. Mindenesetre a plusz biztonság garantált.

Kérje díjmentes ajánlatunkat most!

ajanlatkeres.png

 

 

Összegzés


Egy minőségi napelemes rendszer, amelyet hozzáértő szakember telepít, megfelelő módon tartják karban és rendeltetésszerűen használják, gyakorlatilag nem okozhat tüzet.

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr8115504110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása