A tökéletes hatásfok – a megfelelő rögzítés
2015. október 20. írta: WSH

A tökéletes hatásfok – a megfelelő rögzítés

A napelemes rendszerek legfontosabb része maga a napelem, hiszen ennek köszönhetően tudjuk átalakítani a nap energiáját a háztartásban használható árammá. Ahhoz, hogy a lehető legnagyobb hatásfokot érhessük el, megfelelően beállított tartószerkezetre és rögzítésre van szükség. Amennyiben hosszú távon gondolkozunk, a minőség sem elhanyagoltató tényező.

Változatos lehetőségek

A napelem elhelyezése különösen fontos a megfelelő hatásfok elérésnek szempontjából. Ma már szinte minden esetben lehetőség van a telepítésre, ugyanis cserepes- és lapostetőre, valamint talajra is felszerelhetőek a tartószerkezetek. Akár az autóbeálló tetejét, teraszt vagy egy épület homlokzatát is fedhetjük napelemmel. A legfontosabb, hogy a segítségükkel a legideálisabb dőlésszögbe állítsuk be a napelemeket, hogy így azok a leghatékonyabb termelést biztosítsák. 

carport7.jpg

 Hogy ehhez mit kell figyelembe venni?

Természetesen akárhová telepítjük az eszközöket, a felhelyezést pontos számításnak kell megelőznie. Minden esetben fel kell mérni az adott és az elérni kívánt dőlésszögét, a rendelkezésre álló alapterületet és tájolást és a tervezett napelemek méretét. Ezek mellett a külső feltételek (pl. magas fák, növényzet) és a környezeti hatások is befolyásolhatják az elhelyezést. A tetők esetében figyelembe kell venni azok állapotát, a fedés korát, a minőségét, illetve a terhelhetőségét is.

Mindezeket felmérve már könnyen eldönthetjük, hogy számunkra melyik „helyszín” a legmegfelelőbb. Kezdődhet a telepítés – na de hogyan?

A napelemeket a cserepes tetőre a legegyszerűbb felhelyezni. Ebben az esetben a paneleket tartó síneket rozsdamentes acél vagy alumínium ötvözetű kampókkal rögzítik, amiket a szarufába illesztenek, hogy a legtartósabb eredményt érjék el. Ehhez szükséges lehet néhány cserép elmozdítása, majd a tetőkampók rögzítése után azok visszahelyezése. A kampók nem fogják megemelni a fedést, hogy az továbbra is garantálja a tökéletes burkolást. A kampókra felszerelik az alumínium profilt, amelyekre a panel lefogatók segítségével rögzítik a napelemet.

Ennél kicsit bonyolultabb a lapostető, hiszen a megfelelő dőlésszög és tájolás beállításához egy szerkezetet kell felállítani. A nagy teherbírású tetők esetében lehetőség van ezt betonelem vagy kavics súlyozással rögzíteni, ellenkező esetben pedig aerodinamikus kialakításra van szükség. Amennyiben a tetőn kavicságy van, akár az is felhasználható a tartószerkezet rögzítéséhez.  Mivel lapostetőre csak alapos előkészítés után szabad napelemet telepíteni, ezért a döntést minden esetben részletes felmérés és statikai számítás előzi meg. 

A harmadik megoldás a talajra szerelt napelemes rendszer, ami elsősorban erőműi beruházásoknál preferált. Ebben az esetben is többfajta kivitelezésre van lehetőség. Létezik beton alapra lerakott, illetve fúrt és levert fémcölöpös megoldás is. Azonban – akárcsak a lapostetők esetében – a talajra szerelést pontos mérések előzik meg.

Tehát a napelemek telepítése ma már szinte bármilyen helyszínen kivitelezhető. Ezeknek a kialakítása eltérő, hiszen minden esetben az adottságokat figyelembe véve kell felhelyezni a rendszert, de a helyszíni különbségek ma már nem okoznak problémát a telepítésekor.

solarwatt_veranda_system_referenz_700px.jpg

Napelem vagy napkollektor rögzítésénél figyeljünk arra, hogy rozsdamentes vagy alumínium elemeket használjunk! Kerüljük a nem megfelelően felületkezelt fém szerkezetet. Fontos, hogy a tartószerkezetet megfelelően földeljük. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr368006185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

seahawks 2015.10.21. 08:46:14

sosem térül meg. mire megtérülne, már cserélheted is az alkatrészeket...

Baszki, nincs már mit ellopni... 2015.10.21. 10:45:14

@seahawks:

Az unokáidnak viszont esélyt adsz egy -még- élhetö planéta megöröklésére.

nyikk 2015.10.21. 10:59:19

@seahawks: csak óvatosan, a napelem nem napkoli, attól sokkal tartósabb.

Baszki, nincs már mit ellopni... 2015.10.21. 11:36:01

@nyikk:

Nem mondta, hogy nem PV.

Ellenben a megtérülési "mutató" nagyságrendileg -valójában- soha nem fog javulni a jelenlegitöl a PV esetében. Hogy kinek köszönhetjük ezt? Ez már-már filozófikus kérdés...

ombie 2015.10.21. 11:41:03

Egészen addig jó biznisz, amíg az áramszolgáltató megveszi tőled az áramot olyan áron, ahogy eladja. Mivel akár holnap úgy dönthetnek, hogy többé ezt nem teszik, életképtelen a rendszered, cseszheted a milliós beruházásodat.

Babette anyó húsdarálója 2015.10.21. 11:47:03

Fix telepítésnél ezek biza csak egy 1-2 órás időintervallumon belül adják le a max. teljesítményt. Télről nem beszéltünk, akkor aztán végképp gáz van, mert más szögből érkezik az optimalizációra nagy ívben tojó sugárnyaláb.
Ha forgatót teszel alá, akkor aztán végképp nem térül meg, még az unokáidnak sem.

@Baszki, nincs már mit ellopni...:

Aha. Vagyunk páran az országban akik felnőttünk úgy, hogy 2-3 dugalj elég volt a szobában. Most csak a konyhában van 15, és még így is ki kell húzgálni dolgokat. Az unokáink, akiket annyira féltesz megzavarodnak, ha a kert végében nem tudnak fellépni a netre, nem tudják feltölteni a mobilt, a hordozható hangfalakat is be kell dugni a bulihoz és a többi amitől sikítófrászt kapnak ha nincs 20 méteren belül. Vigyázzon ő majd a saját környezetére.

@nyikk:

Aha. Annyira nem követem, mert nem igazán érdekel de emlékeim szerint 15-20 %-os hatásfokok voltak, ha jól tudom már sikerül elérni a 30%-ot, és az űrben vannak akár 50-60% panelek is.
Amiről nem nagyon ugatnak a telepítők, az meg az, hogy biza elég gyorsan, évek alatt akár a felére vagy az alá is visszaesik a hatásfoka. Lehet, hogy az újak már nem ilyen gyorsan, de azok is buknak pár év alatt elég sokat.

Babette anyó húsdarálója 2015.10.21. 13:27:05

@Baszki, nincs már mit ellopni...:

Inkább olvasd el újból, értelmezd, aztán nem beszélsz mellé feleslegesen. Ha nem érted, szólj.
süti beállítások módosítása