Napelemeket tervezel? Legyenek jó kezekben megtakarításaid!
2021. május 12. írta: Wagner Solar

Napelemeket tervezel? Legyenek jó kezekben megtakarításaid!

Végeztünk egy kisebb kutatást május elején, hogy lássuk, mennyire tájékozott a lakosság napelemes témában. Igyekeztünk olyan kérdéseket is feltenni, amelyekből tapasztalatokat nyerhetünk, milyen szempontok befolyásolják még ügyfeleinket a döntésükben.

Az egyik ilyen kérdésünk ez volt:

_p_mi_alapjan_erdemes_napelemes_rendszer.png

Az ábrán igazából csak 2 olyan pont van, ami egyértelműen megállapítható:

  1. A kínált termékek garanciaideje alapján
  2. Minél közelebbi cég legyen

 Az összes többi opció utánajárást igényel, illetve óvatosan kezelendő.

  Miért is? Vegyük sorba...

 

Megbízható kivitelezői háttér

 

Hogyan lehet megállapítani, hogy egy cég megbízható?

  • Mert azt mondja magáról a weboldalán, és a különböző közösségi felületein?
  • Mert régóta van a piacon?
  • Mert olyan referenciái vannak?
  • Mert mindig elérhetőek?
  • Mert minden segítséget megadtak?
  • Mert nyereséges?

Egyrészt nem biztos, hogy az adatok hitelesek, saját produktum-e, másrészt önmagában egyik sem támasztja alá, hogy egy megbízható kivitelező céggel kerültünk kapcsolatba. Az elmúlt napok/hetek történései mindezt jól tükrözik. Az összehang az egyes pontok között nagyon fontos. Hagyatkozzunk a megérzéseinkre, de tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy ne olyan, 2-4 hónap múlva esedékes projektbe/kivitelező partnerbe fektessünk előre, ami miatt a későbbiekben főhet a fejünk.

  • Informáljuk le a céget céginformációs adatbázisban. Értelmezzük az ott található adatokat, csekkoljuk le, ugyanazon címre hány hasonló tevékenyégi körrel rendelkező vállalkozás van bejelentve, milyen tulajdonos kapcsolati hálóját is vizsgáljuk meg, milyen egyéb cégekben tulajdonos még, azok hogyan kapcsolódnak a kivitelező vállalkozáshoz. 3 napos ingyenes kipróbálás mellett a Bisnode rendszerében ITT ellenőrizheti partnereit.
  • Személyesen találkozás alkalmával próbáljunk minél több információt megszerezni.
  • A szerződéskötésnél kért előleg kérdése is megfontolandó. Van olyan kivitelező, aki egyáltalán nem kér előleget. A kérdés azonban az, hogy biztosíték nélkül, fogja-e tudni tartani a beígért árakat a 2-3 hónappal később történő telepítéskor is, vagy már annyival emelkedtek az árak, hogy ugyanannyiba fog kerülni, mintha szerződéskötéskor egy korszerűbb rendszert választottam volna. Lesz-e egyáltalán termék a piacon, amit be tud szerezni a telepítéshez, ha nincs jelentősebb raktárkészlete.

2021—ben ugyanis a megnövekedett nemzetközi kereslet hatására jelentősen emelkedtek a napelemes termékek árai, a szállítási és a nyersanyag költségek, és termelési/kapacitási gondokkal is küzdenek a gyártók. Ha nincs a termék a forgalmazótól megrendelve, koránt sem biztos, hogy a kezdeti árak tarthatóak lesznek. Érdemes a szerződések erre vonatkozó részét alaposan áttanulmányozni. (és hát lássuk be, előleg nélkül jelen körülmények között ki merne ügyfelenként milliókat fektetni előzetesen termékekbe biztosíték nélkül.)

               

Ismerős ajánlása alapján

 

Ez alapvetően egy jó szempont is lehet, de tisztában kell azzal is lennünk, az ismerős milyen szempontok alapján keresett partnert, miért olyan rendszert választott, ami végül telepítésre került. Kellő információk nélkül az ismerős ajánlása is tévútra terelhet bennünket, ezért konkrétumok nélkül ezt is óvatosan fogadjuk.

 

Az ár legyen a legolcsóbb

 

Mihez képest? Milyen specifikációk alapján? Szükséges-e figyelembe venni egyedi környezeti tényezőket, amely befolyásolhatja azt, de nem minden ajánlat/kivitelező vette ezt figyelembe?

Egy másik kutatásunk alkalmával azt tapasztaltuk, szinte minden esetben az okos invertert optimalizálók nélkül, okosítható napelemes rendszerként ajánlották, ebből adódóan jelentősen olcsóban, mint egy ténylegesen okos napelemes rendszert. Eladták az okos napelemes rendszer illúzióját, hogy később okosítható, ugyanakkor az ügyfél nem gondol abba bele ilyenkor (mert nem tájékoztatják), milyen költségekkel/munkával jár a rendszer visszabontása, optimalizálók feltétele.

 

Közösségi médiában történt ajánlás alapján

 

Manapság általánosan elfogadott jelenség, ha valaki mond valamit valamiről nyilvánosan a közösségi médiában azt készpénznek vesszük és elfogadjuk hiteles forrásnak. Több fórum is elérhető például Facebook-on is a témában, ahol rendszeresen tanácsot/véleményt kérnek a leendő napelemes rendszer tulajdonosok a közösségtől. Azt azonban kevesen gondolják át, a kapott tanácsok mindenféle érdekektől mentesek-e. Az oldalak adminisztrátorai kiemelt figyelmet fordítanak rá, hogy ezeken a felületeken ne értékesítés történjen, de mint minden, ezt is ki lehet játszani.

 

Összegezve a fentieket, aki napelemes rendszer, vagy bármi más projekt megvalósítását tervezi, gondosan, körültekintően járjon utána mindennek, ismerje meg a területet, a termékeket, a projekttel kapcsolatos egyediségeket, alaposan tanulmányozza át az ajánlatokat, a szerződéstervezet minden pontját, hogy ezt követően meghozhassa a megfelelő döntést.

 

 Szerző: Wagner Solar 

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr3416557368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása