Mit várunk el egy "smart" napelemes rendszertől?
2021. március 04. írta: Wagner Solar

Mit várunk el egy "smart" napelemes rendszertől?

Mitől is "smart" egy rendszer? Azért, mert újabb technológiájú alkatrészekből áll? Akkor egy IV-es Golf már "smart" egy I-es Golfhoz képest, vagy inkább a Golf eHybrid-et tekintjük annak? Tegyük egy picit tisztába a fogalmat.

seeing-is-saving-900x500_1.jpgEgy otthon például akkor „okos”, ha berendezései kommunikálnak egymással, hatással vannak egymásra, miközben valamennyi eszközünk (PC, mobil, táblagépek) egyetlen felületről elérhető, és távolról vezérelhető. Okosházunk megtanulja igényeinket, miközben gépeink működését is figyeli, felügyeli, így egy esetleges probléma esetén azonnali megoldást javasol.

A kerti öntözőrendszer pl. nem kapcsol be eső esetén, amint viharos szelet és csapadékot érzékel, a rendszer jelzi, ha nyitva maradt egy tetőtéri ablak, napsütéses időben pedig klíma helyett megváltoztatja a zsaluk állásszögét, a lemenő nappal arányosan indítja be a kerti világítást.

Mit is jelent mindez a napelem piacon?

Sokan használják a napelemes piacon ezt a hangzatos kifejezést, de nem árt tisztán látni az útvesztőben.

Vannak olyan napelemek, amelyek a gyártási technológiából adódóan jól reagálnak az árnyékolás okozta hatásokra, és vannak olyan rendszerek, amelyek optimalizálva, kifinomult monitoring alkalmazásokkal ellátva működnek a leghatékonyabban.

Napelemek esetében több megoldás is jelen van a piacon, mint például a Hyundai Shingled (zsindelyes) cellás napelemek, vagy a Maxim technológiával készült napelemek:

  • Hyundai napelemek:

A Hyundai Shingled cellás napelemeinek jelentősége egy új forrasztási módszeren alapszik, amely többek közt kiküszöböli a napelem cellái közötti rést és növeli a modul hatékonyságát.


shingled.jpgAz új módszer szakít a cellák szokásos csempés elhelyezésével. Helyette a cellák 3-6 csíkra vannak felvágva és ezek a darabok szorosan egymás mellé kerülnek, hasonlóan a - névadó - zsindelytető szerkezetéhez. Az összekötésük a szomszédos darabok alatt futnak, ami által a hagyományos 3-5 mm köztávolság megszűnik. Ennek hatására számos előnyös tulajdonság érhető el.

A zsindelyes megközelítés tehát számos előnnyel jár a megszokott panelekhez képest:

  • kisebb az ohmi veszteség: a modulon belüli körön alacsonyabb az áram, mint a hagyományos szalagos cellacsatlakozás esetén
  • alacsonyabb feldolgozási hőmérséklet: csökken a cellára jutó feszültség és a negatív ráhatások
  • alacsonyabb működési hőmérséklet a kevesebb áramerősség hatására - ezáltal növekedik a valós energiatermelés
  • nagyobb felületkihasználtság: mivel nincs cellatávolságra szükség, így sűrűbben téve ugyan akkora felületen több fér el
  • a jobb kihasználás következtében nem csak a teljesítmény nő, de az eredmény is egy sokkal esztétikusabb és homogén összkép

Fentiek mellett az árnyékolásra is kevésbé érzékeny, mint a hagyományos napelemek. A napelem akkor is termel energiát, ha az egyes cellái takarásban vannak.

hyundai_arnyek_m.png

  • Maxim, cellasor optimalizált napelemek

A Maxim rendszerű napelemek esetében az IC-k a bypass-diódák helyére kerültek beépítésre, így 3 különálló, önálló napelemet kapunk egybeépítve, emiatt árnyékolás esetén a napelem többi cellasora maximális hatásfokkal képes termelni.maxim.png

Az optimalizálók pótolják a bypass diódák szükségességét. Ez javítja a panel hosszú távú megbízhatóságát azáltal, hogy kiküszöböli a forró pontokat és minimalizálja az áramromlási mechanizmusok hatását.

Mindkét megoldás segít a lehető legtöbb energiát megtermelni, ugyanakkor a megfelelő megoldás kiválasztása esetén érdemes figyelembe venni, az egyes termékek gyártói és teljesítmény garanciáját.

Míg a Hyundai napelemek esetében a gyártói és teljesítmény garancia 25-25év, addig a Maxim rendszerű napelemek esetében általában 10-12 év gyártói és 25 év teljesítménygaranciát kínálnak a szolgáltatók. Itt azonban még azt is érdemes figyelembe venni, mi az a márka, akinek a termékét megvásároljuk. Megbízható? Ismert? 10-15 év múlva piacon lesz még egyáltalán? Felmerülhet még az a kérdés is, hogy a napelem gyártó a chip gyártót fogja okolni egy esetleges meghibásodás esetén, esetleg vice-versa…

kalkulator_gomb.png

Na és akkor mikor beszélhetünk smart rendszerről?

Még egyszer…Mitől smart a smart? 

Röviden, a SolarEdge technológiának köszönhetően. Ugyanis az alábbi tulajdonságokkal ruházza fel a napelemest rendszert.

  • monitoring rendszerrel van ellátva
  • visszajelez, ha probléma van
  • pontosan jelzi, mi a probléma
  • távolról is be lehet avatkozni a működésbe

Való igaz, internetes kapcsolatra van ehhez szüksége, de ez manapság valóban egy valós probléma, amikor valaki napelemes rendszert telepít? 

Ugyanakkor mit kapunk egy internetes kapcsolatért cserében:

  • Tudomást szerezhetünk róla azonnal, ha probléma adódik, míg más esetben akkor vesszük ezt észre, ha ellenőrizzük a rendszer termelését és nem a várt termelési adatokat olvashatjuk le az eszközön.
  • Nem kell az egész rendszert szétszedni, bevizsgálni külön-külön a napelemeket, melyikkel lehet gond. Ha meg is találunk egy hibás napelemet, akkor már érdemes mindegyiket, hiszen semmi nem garantálja, hogy másikkal nem lehet probléma. Tartós garanciával lehet napelemeket vásárolni, de gyártási hiba előfordulhat. Ekkor ki lehet cseréltetni. Feltéve, ha észrevesszük, hogy hibás, és létezik még az a gyártó, amelyik azt ki is cseréli.
  • Bárhol is vagyunk, akkor is nyomon tudjuk követni a rendszer működését, míg más esetben fogalmunk sincs róla, működik-e egyáltalán az ingatlanunkra felszerelt rendszer.

Fentiek mellett az „optimizer” technológia több más előnyt is biztosít a rendszer használói részére:

  • SafeDC – Biztonságos DC vezetékszakasz, mivel üzemen kívüli állapotban (áramszünet, lekapcsolás, műszaki hiba), az optimalizálók 1-1 voltot adnak ki, komolyabb teljesítmény nélkül
  • Ívhiba érzékelés - Külső hatás, vagy öregedést követően létrejött sérülések, a meglazult érintkezők vagy csatlakozások, figyelmetlenül kezelt vagy megfeszített vezetékek miatt létrejött rejtett ívhibák érzékelése és megszakítása, amelyek súlyos károkat okozhatnának.
  • Jövőbiztos, mivel megoldást nyújthat az eddig áthidalhatatlannak tűnő problémákra, legyen szó a napelem árnyékolásáról, többirányú tájolásról, vagy különböző modulok használatáról. A rendszer rugalmas, és bármikor tovább bővíthető.
  • Egyedülálló hozam / hatásfok, mivel hagyományos napelemek esetében akár 25%-kal több energiát termel, mint egy hagyományos inverter

se.jpg

 

…és igen…

Ennek van némi plusz költsége, de közel sem akkora, mint amekkora termelés kiesés esetén keletkezhet a meg nem termelt áramból adódóan.

 

Ezt a plusz költséget azonban egyszer kell befektetni. pont ugyanolyan szándékkal, ahogy azt a napelemes rendszer telepítésénél már első körben megtettük. Ezt követően azonban a rendszer teljes élettartama alatt élvezhetjük az előnyeit.

se1.jpg

Ezt a lehetőséget biztosítja a fogyasztónak a SolarEdge által kidolgozott monitoring rendszer.

A számos, nemzetközi tesztekkel (Photon, PVEL vizsgálat) bevizsgált SolarEdge inverterekre piacvezető 12 éves gyári garancia érvényes, ami 20, akár 25 évre is meghosszabbítható

Jelen helyzetben rengeteg lehetőség és támogatás áll rendelkezésünkre napelemes rendszerek telepítésére, de emellett mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy rendszerünket hosszú távra tervezzük és közben a lehető legjobb hatékonyságot várjuk el befektetésünktől. A piacon sok esetben hallható hangzatos frázisok esetenként alkalmasak arra, hogy megtévesszék a fogyasztót, mivel egy új, eddig ismeretlen területen szeretne a jövőbe fektetni.

Nagyon fontos, bármilyen rendszert, napelemet, invertert is választunk, tisztában legyünk, pontosan mit is kapunk a pénzünkért cserébe, hiszen évtizedekre fektetünk a jövőnkbe.

FONTOS!

Nézd meg összefoglaló videónkat a fontosabb támogatási, megvalósítási és új elosztói szabályozási határidőkről. Videónkban a megtérülési időkre is kitérünk.

Kíváncsi, hogy mekkora napelemes rendszerre lenne szüksége? Számolja ki napelem kalkulátorunkkal 1 perc alatt!

kalkulator_gomb.png

 

Forrás: 

https://wagnersolar.hu/

https://www.solaredge.com/

https://www.maximintegrated.com/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr9316449728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása