Napelemes rendszer típusok
2020. december 15. írta: Wagner Solar

Napelemes rendszer típusok

Az utóbbi években a napelemes rendszerek virágkorukat élik, ez a tendencia nem csak a világon megfigyelhető, hanem Magyarországon is igén népszerű megoldás.

Leggyakrabban családi házak tetején találkozhatunk a napelem panelekkel, de sok cég, gyártó csarnok, intézmény, tanya épületein is megfigyelhetjük a napelemes rendszereket.

A 2021-től életbelépő jogszabályoknak és pályázatoknak köszönhetően várhatóan a napelem rendszerek terjedése tovább fog gyűrűzni. Arra viszont érdemes odafigyelni, hogy milyen elszámolással valósítjuk meg a rendszert. Míg a szaldós elszámolás igen kedvező megoldás, hiszen akár 0 Ft-ra is kihozható a villanyszámla az éves elszámolásnak köszönhetően. Addig a bruttó elszámolással, már nem biztos, hogy ilyen jól járunk. Az új elszámolási rendszer 2024-től és pályázati támogatás igénylése esetén lesz elérhető.

napelem_wagner.jpg

Napelem rendszer típusok

 

Három féle napelemes rendszert különböztethetünk meg, a hálózatra visszatápláló, a szigetüzemű és a hibrid napelemes rendszereket. A különbségek főként az inverterből adódnak.

Hálózatra visszatápláló napelemes rendszer

Ez a leggyakrabban használt megoldás. A napelemes rendszer által termelt energiát első körben a háztartási eszközök használják el. Amennyiben az energiaigény ennél több vagy kevesebb, akkor azt a két irányú „ad-vesz” mérőórán keresztül vételezve egészítjük ki vagy tápláljuk vissza a többletet. A visszatáplált és a vételezett mennyiséget éves szinten számolja el az áramszolgáltató. 2024-től ez a fajta elszámolás megszűnik és az új napelemes rendszerek esetén bruttó elszámolás várható. Jelenleg ezeknél a rendszereknél használt invertereket engedélyeztetni kell a szolgáltatónál, amely körülbelül 3 hónapot vesz igénybe.

Szigetüzemű napelemes rendszer

Főként tanyákon, hajókon, nyaralókban használják, ahol nem elérhető a hálózati áram vagy drága lenne annak kiépítése. Az akkumulátorok miatt költséges ez a megoldás. Az invertert nem szükséges engedélyeztetni.

Hibrid napelemes rendszer

A hálózatra visszatápláló és szigetüzemű napelemes rendszer közti átmenetet képviseli. Költségesebb, mint egy hagyományos inverter, de olcsóbb, mint egy szigetüzemű napelemes rendszer kiépítése. Engedélyeztetni szükséges a rendszert.

Most építkezik? Ebben az esetben a hálózati visszatáplálós megoldást javasoljuk és érdemes még a szaldós elszámolás időszaka alatt megvalósítani a napelemes beruházást.

Kíváncsi, hogy mekkora napelemes rendszerre lenne szüksége? Számolja ki most!

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr3116340700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása