Fontos tudnivalók a napelemes rendszer hálózatra csatlakozásáról!
2020. szeptember 14. írta: Wagner Solar

Fontos tudnivalók a napelemes rendszer hálózatra csatlakozásáról!

A háztartási méretű kiserőművek (HMKE) hálózatra csatlakozási lehetőségeiről pár szóban

 

Napjainkban egyre többen gondolkodnak akár magánszemélyként is a megújuló energiaforrások felhasználásában, szeretnék otthonaikat korszerűvé és környezetbaráttá tenni. Erre kiváló lehetőséget biztosítanak a napelemes-, hőszivattyús rendszerek és a napkollektor.

Azonban a háztartási méretű kiserőművek egyre szélesebb körű elterjedésével a közcélú hálózat terhelése nő. Mivel új telepítésnél és egy meglévő rendszer bővítésénél is szükséges a benyújtott hálózatra csatlakozási igény megvizsgálása és elbírálása, ez nehezíti, olykor pedig lehetetlenné teszi az igényelt berendezések engedélyeztetését. Ennek elkerülése érdekében az áramszolgáltató és a megújuló energiával működő rendszereket biztosító cégek is igyekeznek előre tájékoztatni a felhasználókat lehetőségeikről.

erdemese-az-elektromos-halozatot-felujitani-a-lakasban.jpg

Egy HMKE hálózatra csatlakozás szerint lehet egy- vagy háromfázisú. Kisfeszültségű hálózatra egyfázisú rendszerrel csatlakozhatnak a 2,5 kVA-nél kisebb termelőegységek, az 5 kVA értéket meghaladó rendszereknél azonban a szabályozás szerint minden esetben a háromfázisút javasolják a szakemberek. A kérdés a 2,5 és 5 kVA közötti névleges teljesítményű termelőegységeknél merül fel, ugyanis ilyenkor az egyfázisú csatlakozást az áramszolgáltató engedélyezheti/megtagadhatja az elosztóhálózat paramétereinek, terheltségének figyelembevételével. Tehát ebben az esetben előfordulhat, hogy a közcélú hálózat nem tudja fogadni a rendszer csatlakozását és elutasítja az engedélyeztetést.

A kellemetlenségek elkerülése érdekében érdemes előre tájékozódni már az árajánlatkérés, szerződéskötés során, és egyfázisú rendszerre lehetőség szerint kizárólag 2,5 kVA feletti igénybejelentésre adott tájékoztató után szerződjenek.

writing-1149962_1920.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr9216200570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása