Napelem rendszer tulajdonosok 7 leggyakrabban felmerülő kérdése
2020. július 02. írta: Wagner Solar

Napelem rendszer tulajdonosok 7 leggyakrabban felmerülő kérdése

  1. 1. Hagyományos napelemes rendszer miként építhető át okos napelem rendszerré?

Legelső lépésként tisztáznunk kell, hogy mi is a különbség a hagyományos és az okos napelem rendszer között. A „rendszer” kifejezés alatt ez esetben a napelemes rendszer lelkét, az invertert értjük, ami, mint ahogy a kérdés is sejteti, lehet hagyományos és okos inverter is. A hagyományos inverter használatával a leggyengébb modul minden más modul teljesítményét lecsökkenti, így nem tudjuk kihasználni az egyes modulokból kinyerhető maximális energiát. Az okos inverter, mint például SolarEdge használatakor minden egyes modul maximális teljesítményt nyújt, teljesítményveszteség nélkül. Ezt a modulonkénti maximális teljesítményt a napelem panelek mögé felszerelendő, ún. optimalizáló teszi lehetővé.

Az optimalizálók kizárólag a SolarEdge inverterrel telepíthetőek, így amennyiben a meglévő hagyományos rendszert át szeretnénk építeni okos rendszerré, úgy SolarEdge inverter és optimalizálók szükségesek. Mivel a hagyományos inverterek élettartama körülbelül 7-10 évre tehető, úgy egy inverter cserével és optimalizáló felhelyezéssel egyszerűen átalakítható a hagyományos rendszerünk okos rendszerré – ezzel növelve a rendszer termelését is. A rendszer méretétől függően az átalakítás akár 1 nap alatt is kivitelezhető.

  1. 2. Meglévő solar rendszerem hogyan alakíthatom át hibrid napelemes rendszerré?

A napelemes rendszerek esetében három típust különböztethetünk meg, attól függően, hogy milyen visszatáplálásra van lehetőség.

  • Hálózatra visszatáplálható
  • Szigetüzemű
  • Hibrid

A hibrid rendszer esetében a napelemes rendszerrel megtermelt áramot az akkumulátorban is tárolhatjuk és a hálózatra is visszatáplálhatjuk. Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy áramszünet esetén is zavartalanul kielégítsük az aktuális fogyasztási igényünket.

Sajnos nincs jó hírünk azok számára, aki a meglévő napelemes rendszerét szeretné hibrid üzemben működtetni. A legtöbb hálózatra köthető inverterhez ugyanis nem kapcsolható akkumulátor, így nem alakíthatóak át hibrid üzemű rendszerré, vagy az akkumulátorba történő tárolás egy komplett, szigetüzemhez szükséges csomag (szabályozó, akkumulátor, szigetüzemű inverter) kiépítésével oldható meg. Ezzel a megoldással a meglévő rendszert ideiglenesen tudjuk szigetüzemművé alakítani amíg tart az akkumulátor kapacitása, viszont áramszünet esetén az inverter leáll.

Amennyiben tehát hibrid üzemű napelemes rendszert szeretnénk, a megoldás egy hibrid inverter telepítése.

A hibrid napelemes rendszer célja, hogy áramszünet esetén is legyen az ingatlanban áram. Tehát az inverter alapvetően hálózatra van kötve, mindeközben pedig egy akkumulátor is csatlakoztatható hozzá. Ez egy kiváló átmenet a hálózatra kötött és a szigetüzemű napelemes rendszer között.

A SolaX inverter gyártó piacvezető a hibrid technológia gyártásában. Az inverterek 3-10 kW méretben érhetők el.

Bővebben a SolaX hibrid inverterekről itt olvashat: https://wagnersolar.hu/termekek/inverter

balazsi-janos_optimized.jpg

  1. 3. Bővíthetem-e további napelemekkel meglévő rendszeremet?

A meglévő napelemes rendszer bővíthetősége első sorban az inverter teljesítményétől, másodsorban természetesen a rendelkezésre álló tetőfelülettől függ. Egy átlagos inverter +20%-al bővíthető. Egy egyszerű példával szemléltetve tegyük fel, hogy egy 5 kWp teljesítményű napelemes rendszerem van a tetőn 5 kW teljesítményű inverterrel. Ahogy korábban feltüntettük, az inverterek általánosan +20%-ig bővíthetőek. Átszámolva tehát az 5 kW teljesítményű inverteremre összesen ( 5 kW x 120% = ) 6 kWp napelemes teljesítmény telepíthető.

SolarEdge okos inverterek esetében ez a bővíthetőség akár +35/+55%-ig lehetséges.

Amennyiben betartjuk az inverterre vonatkozó előírásokat, úgy minden akadály nélkül bővíthető további napelemekkel a meglévő rendszer. A bővítés nem engedélyköteles, tehát nem kell bejelenteni a szolgáltatónál.

  1. 4. Kell karbantartani a napelemes rendszerem?

A napelemes rendszerek esetében nincs szükség karbantartásra.

  1. 5. Szükséges-e tisztítanom a paneleket?

A napelemes rendszerek természetes úton (pl. eső) tisztulnak, így nem szükséges külön odafigyelni a tisztításukra. Sőt, a legtöbb esetben, ha magunk állunk neki a panelek tisztításának, az apró porszemek dörzsölésével idővel roncsolhatjuk a felületet, aminek hatására a napfény más beesési szöggel érkezne a napelem cellákra és így romolhat a hatékonyság.
Amennyiben mégis napelem tisztításra adná a fejét, úgy érdemes szakemberhez fordulni.

  1. 6. Ha elköltöznek a gyerekek és csökken a fogyasztásom, mit csináljak a többlet energiával?

Amennyiben csökken a fogyasztásunk, akkor sem kell pánikba esnünk. Az áramszolgáltató átveszi a többlet energiát, amiért a jelenlegi szabályok alapján fizet nekünk, így a többlettermelés sem vész kárba.

Egy másik megoldás lehet a többletenergia elhasználására a plusz fogyasztók beépítése az ingatlanba. Érdemes átgondolni, hogy mibe érdemes beruházni, például egy fűtő-hűtő klíma jó választás lehet, esetleg egy szárító gép vagy elektromos kiegészítő fűtés, hogy csökkentsünk a fűtés számlát.

  1. 7. Ha elköltözöm a családi házamból, érdemes-e vinnem a napelemes rendszert?

A kérdés megválaszolásához több szempontot is figyelembe kell vennünk, viszont mindent egybe véve nem biztos, hogy megtérül az átköltöztetés.

Egyrészt a napelem rendszer növeli az ingatlan értékét, így eladásnál jól járhatunk, ha meghagyjuk a napelemes rendszert. Másrészt az átköltöztetés ugyanúgy telepítési költséggel jár, és az új helyszínen szintúgy engedélyeztetni szükséges az invertert, még ha meglévő, használt inverterről is van szó. (A szolgáltató a hálózati csatlakozási lehetőségeket vizsgálja az elbíráláskor, tehát az engedélyeztetést ugyanúgy helyszínenként el kell végezni)

Mindent egybe véve tehát a meglévő rendszer átköltöztetése (természetesen rendszer mérettől függően) hasonló költségekre jönne ki, mint egy teljesen új rendszer telepítése – mivel a ma telepített rendszerek költsége jóval alacsonyabb egy pl. 10 éves rendszer akkori árához képest.

FONTOS!

Nézd meg összefoglaló videónkat a fontosabb támogatási, megvalósítási és új elosztói szabályozási határidőkről. Videónkban a megtérülési időkre is kitérünk.

 

Kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal az ajanlat@wagnersolar.hu címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr7915913060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

László Nagy76 2024.01.25. 07:24:28

"Az optimalizálók kizárólag a SolarEdge inverterrel telepíthetőek, így amennyiben a meglévő hagyományos rendszert át szeretnénk építeni okos rendszerré, úgy SolarEdge inverter és optimalizálók szükségesek"
Eddig olvastam! Ordas nagy hazugság! Optimalizáló bármelyik inverterhez is tehető, pl. Tigo.

Wagner Solar 2024.01.25. 16:40:21

Kedves László Nagy76!
Ez egy sok éves cikk, amikor íródott nagy valószínűséggel a Tigo optimalizálók még nem is léteztek. Kérjük ezt vegye figyelembe. Köszönjük!
süti beállítások módosítása