Ma van a Madarak és fák napja
2019. május 10. írta: Wagner Solar

Ma van a Madarak és fák napja

madarak_es_fak_napja_1.jpg A világon először közel 120 évvel ezelőtt, egészen pontosan 1902-ben rendezték meg a Madarak és fák napját. 1906-ban vált hivatalossá eme jeles nap, Hermann Ottó közreműködésének köszönhetően. Május 10-ét viszont csak 1994-ben nevezték ki hivatalosan az ünnep dátumának.

A madarak védelme mellett évről évre egyre nagyobb hangsúlyt kap a fák védelme is.

A fa a legősibb szimbólum a világon, a fa az életet, az örök megújulást, a növekedést, fejlődést jelképezi. Nem véletlen, hogy a családi, rokoni kapcsolatokat is faként ábrázoljuk, hiszen akármilyen szerteágazó is, egy tőről fakad, egyek a gyökerei. A fák nélkül nincs élet. Bármilyen közhelyesen is hangzik ez vitathatatlan tény. Hiszen számos élőlénynek, madaraknak, rovaroknak, vadon élő állatoknak adnak otthont, oxigént termelnek, óvják egészségünket, zöld lombozatuk megnyugtat, és még számos jótékony élettani hatással vannak ránk.

Védenek minket a fák, mi is óvjuk meg őket!

A fáknak fontos szerepük van a sokat emlegetett üvegházhatás csökkentésében, ugyanis rengeteg szén-dioxidot és egyéb más káros anyagot, port kötnek meg a levegőből, így lassítják a klímaváltozást. Rengeteg párát juttatnak a levegőbe, ezzel hűtve azt. Nyári forróság idején akár 6 fokkal is hűvösebb lehet egy erdőben, mint fátlan területeken. A fák zajszűrő hatással is bírnak, lombozatuk egyenetlen, rugalmas felület, ami inkább elnyeli, mint visszaveri a hangot.

Nagyon fontos, hogy minél több fát ültessünk, rengeteg program, rendezvény buzdít erre mindenkit, ugyanakkor legalább ennyire fontos, a már több tíz éves fák megóvása is. “Egy 50 éves lombos fa 50 kg oxigénnel dúsítja a légkört és közel 70 kg szén-dioxidot dolgoz fel … 400 kg egyéb szennyeződést szűr ki a levegőből, … évente kb. 4000 liter vízpárát juttat a levegőbe” (Forrás: Föld Napja Alapítvány)

A károsanyag-kibocsájtás azonban ennek a többszöröse, amivel már a fák nem bírnak el. Hatékony megoldás a károsanyag-kibocsájtás csökkentése, amit a megújuló energiaforrások alkalmazásával érhetünk el. Egyre elterjedtebbek a szélerőművek, a hybrid, vagy teljes mértékben elektromos üzemű járművek, napelemek, napkollektorok, hőszivattyúk használata.

Hazánkban is egyre több épületen, családi házon láthatunk napelem rendszereket, amivel részben, vagy akár teljes egészében biztosíthatjuk éves villamos energia szükségletünket, károsanyag-kibocsátás nélkül.

Számos költséghatékony megoldás és kedvező finanszírozás létezik arra, hogy házunkból, lakásunkból környezetbarát otthonunk teremtsünk.Napelem kalkulátorunk nem csak azt mondja meg, hogy éves villamosenergia felhasználásunkat hány napelem tudná biztosítani, hanem azt is, hogy mennyi szén-dioxid kibocsájtástól mentesülne környezetünk.

Nézze meg Ön is, számolja ki erre a linkre kattintva: kiszámolom

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr2714818100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása