3 érv a napelemek ELLEN?!
2018. november 20. írta: Wagner Solar

3 érv a napelemek ELLEN?!

Néhány évtizeddel ezelőtt a megújuló energiákról, ezzel együtt a napelemes rendszerekről még csak kevesen tudtak. Ma már sokak fejében megfordul, hogy az áramfogyasztásukat napelemes rendszerrel fedezzék. Ez szép és jó, de mielőtt belevágnánk, nézzük meg, milyen érvek szólhatnak a napelemek használata ellen.

nevtelen_terv_8.jpg

1. ÉRV A NAPELEM ELLEN: A NAPELEM DRÁGA ÉS SOHA NEM TÉRÜL MEG!

A napelemek megtérülési ideje rengeteg tényezőtől függ. Figyelembe kell venni:
- a napelem bekerülési költségét,
- a rendszer várható termelését,
- a ház áramfogyasztását,
- a villamos energia árát (Ft/kWh).

E tényezők elegendőek a napelemes rendszer megtérülési idejének alapszintű kiszámításához. De, aki nem elégszik meg az egyszerű számítással, az hozzákalkulálhatja az inflációt, a napelemek elhasználódását, az áram árának folyamatos növekedését, az időközben felmerülő költségeket, a visszatáplált villamos energia árát, stb.

Egy egyszerű példán levezetve: Az éves fogyasztásom 3600 kWh. Napelem nélkül (39 Ft/kWh-al számolva) évi 140.400 Ft-ot fizetnék, de persze nem szeretnék... Úgy döntök, befektetek egy 3 kWp teljesítményű napelemes rendszerbe, amely éves szinten várhatóan 3600 kWh termeléssel ajándékoz meg, na persze egy 2,5 milliós ráfordításért cserébe. Ezt a termelést én egy az egyben elfogyasztom, nem kérek a szolgáltatótól egy kWh-nyi áramot sem, ezért ingyen volt az év.

Na, most a befektetett összegemet elosztom az éves megspórolt villanyszámlával és így 17 év után ingyen termelem ki a saját fogyasztásomat. (Sőt, ha a megspórolt villanyszámlát nyereségnek veszem, még keresek is vele.)

Még jobban járok, ha figyelembe veszem a növekvő villamos energia árát (az elmúlt 18 évet megvizsgálva éves átlagban 6%-ot nőtt), de kicsit rosszabbul is, ha azzal kalkulálok, hogy a rendszer 25-40 éves élettartama alatt várhatóan az invertert ki kell cserélni, ami 13-15 év után esedékes. De ez csak egy leegyszerűsített kalkuláció...

Egy komoly megtérülési számításnál természetesen több tényezőt és változót is figyelembe kell venni. A lényeg, hogy a napelemes rendszer hosszútávon is kiszámítható, állandó és adómentes hozamot biztosít.
Tehát akinél a „soha nem” 10-17 évet jelent, csak nála mondható, hogy a rendszer „soha nem térül meg".

bureaucracy-2106924_1920.jpg

2. ÉRV A NAPELEM ELLEN: A BÜROKRÁCIA ÉS AZ ÁRAMSZOLGÁLTATÓ MEGNEHEZÍTI A NAPELEMES RENDSZEREK TELEPÍTÉSÉT!

Az áramszolgáltató részben az áram előállításával és forgalmazásával termeli a hasznát, így a napelemes rendszerrel megtermelt (saját) áramunkból neki nem jut nyereség. 

Miért is drukkolna a napelemes rendszerek elterjedéséért?

DE itt jön a nagy kérdés: miért függjek én a szolgáltatótól, ha a napelemek segítségével (ha részben is), de függetlenné válhatnék tőlük?

Bürokrácia? Ugyan már!

A napelemes kollégák segítenek a papírmunkában, sőt egy részét át is veszik, igyekeznek mindenben segíteni, hogy a papírhalmok ne vessenek árnyékot se a vevőre se a napelemekre. :)

cloundhdr.jpg

3. ÉRV A NAPELEM ELLEN: A NAPELEMEK GYÁRTÁSA KÖRNYEZETI TERHELÉSSEL ÉS VESZÉLYES HULLADÉKTERMELÉSSEL JÁR!

Akkor ezt is érdemes tisztázni. A napelemek élettartamuk során CO2-mérleg javító hatással bírnak. A gyártásba fektetett energia megtérülésének időpontja hozzávetőlegesen 14-40 hónap, a hivatalosan kiszámolt német napsugárzási viszonyok között.

Magyarországon a jobb benapozási érték miatt még kedvezőbb ez a megtérülés!

Ha az energiatermelő berendezéseket veszünk alapul összehasonlításként, a napelemes rendszer környezeti terhelése elbújhat a fosszilis rendszerek (kőolaj, földgáz) mögött.

Mi több „érvet” nem tudunk a napelem rendszerek ellen...

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr2414335969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Koleszár Sándor 2019.06.07. 16:07:33

Fontos a matek, de valószínűleg nem fontos aranykeret a napelemekre. 2 500 000 bruttó magyar forintért 6kW napelem is épülhet jó minőségben.

Nagy Berci Albert 2019.11.10. 23:51:56

Az a 3KW rendszer kb, 1.500 000 kerül. A rendszer 8-10 alatt megtérül, A az elektromos áram változása lényegtelen, mert a "saját" megtermelt áramot fogyasztom le a hálózatról. Igen van bürokrácia vele, de ezt a telepítő vállalkozás végzi, benne van az árban, mint a hitel ügyintézés is.

zoli_ 2022.08.31. 13:42:01

Okos, nagyon okos. Mennyi is most a villanyáram díja? És mennyi lesz télen? A megtérülés nem 17 év lesz. Pláne, ha azt is nézem, hogy innentől hőszivattyúval fűtök, hűtök akkor meg a gázszámla is ugrott... 5 év alatt megtérül.
süti beállítások módosítása