Napelem - piaci elemzés
2016. április 12. írta: Wagner Solar

Napelem - piaci elemzés

E heti cikkünkben egy rövid piaci áttekintést publikálunk.

  • Készletállomány: 2016-ban nincs többé hiány
  • Árak: leszorító nyomás

Készletállomány

2016 első negyedéve (Q1) alatt bizonyos napelem márkákból ideiglenes hiány alakult ki az Egyesült Királyság támogatási politikájának változása miatt. Mivel az Egyesült Királyságban a telepítések csúcsidőszaka mostanra elmúlt, a napelemek iránti kereslet várhatóan egy alacsonyabb szinten stabilizálódni fog az EU-ban. Nem várható további hiány, mivel a globális kereslet is gyengül. Összességében, a nemzetközi napelem kereslet és kínálat, feltételezhetően, 2016-ban egyensúlyba kerül.

 

piaci_attekintes.jpg

 

Árak

A napelemek ára viszonylag stabil maradt 2016 első negyedéve (Q1) során, mivel a Minimális Import Ár (Minimum Import Price - MIP), amiről az EU Bizottság dönt, stabil maradt.

Az új negyedév elején viszont, világossá vált, hogy Európában, a napelemek ára, leszorító nyomásnak vannak kitéve, mivel egyre nagyobb kapacitása válik elérhetővé a legnagyobb kínai gyártóknak Kínán kívül: Vietnám, Thaiföld és Törökország. Ezzel a vámmentes kapacitással, a fő kínai gyártók, képesek növelni az árversenyt és erősíteni a piaci pozíciójukat. Ráadásul, a MIP rendszer tovább gyengül, mivel a világ legnagyobb napelem gyártója, a Trina Solar önként kilépett az árra vonatkozó kötelezettségvállalás alól.

A piaci elemzést fordította: Beleznai Csanád

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr798597196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása