A tandem napelemek
2016. január 20. írta: WSH

A tandem napelemek

Ami igaz a dupla pengéjű borotvára, az igaz a napelemre is – két lépésben sokkal hatásosabbak. A felmérések azt igazolták ugyanis, hogy az egymásra helyezett cellák, amelyek közül a felső félátlátszó, sokkal hatékonyabban működnek. Hiszen ilyenkor a felső nagyobb mennyiségben tudja a fotonokat elektromossággá alakítani, amit az alsó optimálisan közvetít és konvertál. 

11722312_m.jpg

A gyártás problémája

Mindezidáig csak egy igen drága kristály felhasználásával tudtak létrehozni ilyen tandem cellákat, ami azonban megakadályozta, hogy nagyobb termelésbe kezdjenek. Azonban a Material Science and Technology kutatói csoportjának más módon is sikerült megalkotnia ezt az újdonságot. Ez pedig a jövőben lehetővé teheti, hogy magasabb minőségű napelemek gyártására is sor kerülhessen.

Miért hasznosak a tandem cellák?

A nagyon jó, egy rétegű polikristályos napelem a fényenergiának kb. a 25 százalékát képes elektromossággá alakítani. A tandem kialakítású cellák ezt a számot harminc fölé is emelhetik – erről tanúskodnak az eddig elvégzett felmérések. 

A kutatócsoport vezetője, Stephen Bucheler felhívta a figyelmet az eredmények nagyszerűségére. 

„Ahhoz, hogy a fényenergiából elektromosságot állítsunk elő, egy komplett berendezésre van szükség. Az ehhez szükséges összegnek csak a fele maga a napelem cella. A fennmaradó költségek több különböző dologból adódnak össze, például a szükséges kábelek és az inverter díjából. De még ez a mellékes összeg is csökkenhet az új felfedezésnek köszönhetően, hiszen egy jóval kisebb rendszer telepítése is elegendő lesz. Mindez pedig azt jelenti, hogy a kedvező napelemek az egyik leghatékonyabb eszközei lesznek a megújuló energiaforrás kiaknázásának.”

Hosszú még az út

Sok munka áll még a kutatók és fejlesztők előtt, míg ez a lehetőség széles körben elérhetővé válhat. 

„Amit eddig elértünk, az csak a kezdet. Még sok akadályt kell legyőznünk, hogy elérhessük az ambiciózus célt, amihez sok komplex tapasztalatra és megannyi kísérletre lesz szükség. Azonban mindennek eredményeként képesek lehetünk létrehozni egy olyan napelem cellát, amely rendkívül hatékony lesz.” – mondta Ayodhya Tiwari, a Thin Film and Photovoltaics labor vezetője.

Mi már csak arra vagyunk kíváncsiak, vajon hány évtizedet kell várnunk a megvalósításig. Mindenképpen izgatottan várjuk az eredményeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr298297396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása