Minden egy helyen: az áramszolgáltatói ügyintézés menete
2015. október 26. írta: WSH

Minden egy helyen: az áramszolgáltatói ügyintézés menete

A hálózatra visszatápláló napelemek esetében be kell jelenti a területileg illetékes áramszolgáltatóhoz a rendszert. A hazai szolgáltatók, az E.ON, az EDF és az ELMŰ esetében részben eltérő a bejelentés folyamata. Mai írásunkban mind a három feltételeit összegyűjtöttük, hogy minden szükséges információt megtalálhasson egy helyen.

A bejelentés kötelezettsége

A villamos energiákról szóló 2007. LXXXVI törvény meghatározta a háztartási méretű kiserőmű fogalmát. E szerint mindaz a villamosenergia-termelő berendezés HMKE-nek minősül, amire érvényesek az alábbi jellemzők.

  • közcélú kisfeszültségű hálózathoz, illetve kisfeszültségű magán- vagy összekötő vezeték hálózatra csatlakozik
  • erőművi névleges teljesítőképessége nem haladja meg a felhasználó rendelkezésre álló teljesítményének mértékét
  • maximum 50 kVA erőművi névleges teljesítőképességű

Az elosztóhálózatra csatlakoztatott HMKE – köztük a napelem is – bejelentés köteles. Ennek menete az egyes áramszolgáltatók esetében részben eltérő.

shutterstock_222380083.jpg

Ügyintézés az E.ON esetében

Legelőször le kell tölteni az igénybejelentő nyomtatványt a honlapról, mindig a legfrissebb dokumentumot. Ezt a helyes kitöltést követően postázni kell a szolgáltatóhoz.

Az E.ON küld egy tájékoztatást a csatlakozás műszaki és gazdasági feltételeiről. Ennek átfutási ideje legfeljebb harminc napot vesz igénybe.

Az ügyfélnek ez után össze kell gyűjtenie a szükséges dokumentációt, amely általában tartalmazza az egyvonalas rajzot és a termelői nyilatkozatot is. Ezeket visszaküldi a szolgáltatónak, ami az elbírálást követően engedélyezi a létesítést.

Ha felszerelték a termelő berendezést, akkor az ügyfél bejelenti annak elkészültét. Ezt követően a szolgáltató beszereli a kétirányú mérőt, beprogramozza és üzembe helyezi – előre egyeztetett időpontban.

Ezt követően már csak a Hálózat Használati Szerződés módosítása és aláírása van hátra.

Az áramszolgáltató oldalán minden szükséges nyomtatvány és további információ megtalálható.

Ügyintézés az ELMŰ-nél

Ebben az esetben a HMKE létesítése minden olyan esetben engedélyköteles, amikor a kiserőmű a hálózatra csatlakozik, és azzal párhuzamosan működik. Az engedélyeztetés menete pedig a következőképp zajlik.

  1. Igénybejelentés – honlapról letölthető űrlap
  2. Hálózatvizsgálat és műszaki-gazdasági tájékoztatás
  3. Csatlakozási dokumentáció elkészítése
  4. Jóváhagyás
  5. Az eszköz létesítése és készre szerelése
  6. A szerződés megkötése
  7. Elszámolási fogyasztómérő behelyezése
  8. Termelés
  9. Az összes szükséges nyomtatvány, és a részletesebb információk szintén megtalálhatóak a szolgáltató honlapján.

 

Az EDF-DÉMÁSZ Hálózat

Hasonlóan az eddigiekhez, a HMKE létesítése az igénybejelentéssel kezdődik. A nyomtatvány letölthető a szolgáltató honlapjáról, amelyhez a kért dokumentumokat is csatolni kell.

A beérkezett papírokat megvizsgálják, és az eredményről írásban tájékoztatják a felhasználót. Ebben a szükséges feltételeket is leírják, amelyek alapján az ügyfél elkészítheti a csatlakozási dokumentációt. Ennek részét képezi egy kapcsolási vázlat is.

Az elkészült dokumentumot jóváhagyásra be kell mutatni, majd a pozitív elbírálás esetében megkötik a Szerződést a felek.

Ez után kiépítik, készre szerelik és üzembe helyezik a HMKE-t, amelynek során kicserélik a mérőt is.

A szükséges nyomtatványok, valamint a csatlakozási dokumentáció fedőlapja letölthető az áramszolgáltató honlapjáról.

Láthatjuk, hogy minden esetben elég hasonló a folyamat, de a nyomtatványok és az elvárások minden esetben egyediek. Ezek letölthető formátumban minden esetben megtalálhatóak az interneten.

A napelemes rendszert kivitelező cégek legtöbbje vállalja a rendszer engedélyeztetésének ügyintézését. A megrendelőnek viszont biztosítania kell a megfelelő dokumentumokat. Az igénybejelentésre a szolgáltató 30 napon belül kötelezett válaszolni. A teljes ügyintézés szolgáltatótól függően 1-2 hónapot vesz igénybe és ezt követően történik meg a hagyományos villanyóra cseréje ad-vesz mérőre. A mérőóra cseréje 3x16 A alatt ingyenes, afölött egyszeri 35.000 Ft fizetendő.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr718023340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása