Melyik a legjobb - napelem típusok
2015. október 05. írta: WSH

Melyik a legjobb - napelem típusok

A napelemeket alapvetően két nagyobb csoportra oszthatjuk, megkülönböztetjük a kristályos és a vékonyrétegű változatot. Ezek teljesítménye, megjelenése és felépítése sok szempontból eltérő, ezért is fontos a megismerésük. Mostani írásunkban bemutatjuk ezeket, kitérve a hangsúlyos tulajdonságaikra.

shutterstock_152698625.jpg

A kristályos napelemek

A legrégebben használt, és éppen ezért a legkifinomultabb technológiának a kristályos napelem számít. Ezeket már 1954 óta, nagy tisztaságú szilícium cellákból gyártják, amelyeket sorba kötve, egy üveglap és egy műanyag hátlap közé laminálva készítenek. Megkülönböztetünk mono- és polikristályos darabokat, amelyek a szilícium tömbök előállítását tekintve eltérőek.

A ma létező, legjobb hatásfokkal (15-17%) rendelkező napelem a monokristályos. Ennek gyártása során a szilíciumot henger alakúra „húzzák” és vékony szeletekre – általában nyolcszög alakúra – vágják, majd összeforrasztják. Élettartalma kb. 30 év.

A polikristályos cellákat négyzet alakú tömbbe öntik. Ezt szintén szeletekre vágják és ónszalaggal forrasztják. Hatásfokuk megközelíti a monokristályosat, 13-16%-os. Élettartalma kb. 30 év.

Bár a kettőnek ugyanaz a szilícium a félvezető rétege, a teljesítményüket tekintve felfedezhető némi különbség.

A monokristályos a forró égövi, direkt napsugárzás, a polikristályos az északi területeken kialakuló szórt fény esetében teljesít jobban. A kettő hatásfokában csak egy minimális eltérés figyelhető meg, ami Közép-Európában szinte alig érzékelhető.

A vékonyrétegű napelemek

A kristályos és a vékonyrétegű napelemek között a fő különbség a félvezetők gyártásában rejlik. A kristályosok minden esetben a szilícium formázásával, szeletelésével és forrasztásával készülnek – mint ahogy azt a korábbiakban ismertettük. Ezzel szemben a vékonyrétegűek esetében a félvezető réteget kémiai vagy fizikai lecsapatással közvetlenül az üvegre (vagy más felületre) viszik fel.

A vékonyrétegű napelemeknek ma három formája ismert.

  • aSi-µSi, azaz amorf szilícium és mikromorf szilícium: szilán gázból, kémiai úton előállított szilícium félvezető, hatékonysága 5-8%, élettartalma kb. 15 év
  • CdTe, azaz kadmium-tellurid technológia: nagy hőfokú porlasztással készülő napelemek, hatásfokuk 7-10%
  • CIGS, CIS, azaz réz-indium-gallium-diszelenid és réz-indium-diszelenid: új fajta technológia, egyelőre igen drága, hatásfoka 9-12%

A vékonyrétegű napelemeknek jóval alacsonyabb a hatásfoka, mint a kristályos technológiának. Éppen ezért családi házakra ritkán telepítik, hiszen ugyanakkora teljesítmény eléréséhez nagyobb terület szükségeltetik. A kialakítás előnye, hogy kevésbé érzékeny a nagy melegre, ezért főleg a sivatagos területeken előnyösebb. 

Kérje napelemes ajánlatunkat most!

ajanlatkeres.png

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr477895068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása