A világ áramellátása napelemekkel
2015. szeptember 25. írta: Wagner Solar

A világ áramellátása napelemekkel

Itt van, hogy mekkora területet foglalnának el a napelemek a világon, ami a teljes bolygót ellátná energiával.

A napenergia súlyosan alulértékelt energiaforrás.

Több energia érkezik a Napból 1 óra alatt, mint amennyit az emberiség 1 év alatt elfogyaszt jelenleg. Mégis, a fejlett USA-ban, az energiafogyasztásnak mindössze 0,39%-a érkezett napenergiából 2014-ben.

Látnokok, mint Elon Musk szerint, 2031-re a napenergia lesz a legnagyobb energiaforrás, egy interjú szerint.

De hogy nézne ki a világ, ha csak a napenergiát hasznosítaná?

A Föld valószínűleg tele lenne napelem panelekkel, igaz?

Nem.

Ha a napfény csak 20%-a hasznosítható napenergiaként (laboratóriumi mérések eredménye), nagyjából egy Spanyolország méretű területet kellene befedni napelemekkel, hogy a teljes Föld energiaellátása, megújuló energia legyen 2030-ban.

Ez a térkép megmutatja, hogy milyen kis területről is van szó.

terkep.jpg

A következő számítást végezték, hogy kiszámítsák a területek nagyságát:

A 2030-ra prognosztizált 198.721.800.000.000 kilowattórát (kWh) 400 kWh-nyi napenergia termelés / négyzetméterrel elosztották (alap: 20%-os hatékonyság, az év 70%-a napsütéses nap, a Földön minden négyzetméterre 1000 watt napenergia érkezik), ami = 496.805 négyzetkilométernyi napelem mező.

terkep2.jpg

Jó dolog látni a szükséges napelemes területi nagyságokat négyzetméterben egy-egy helyre koncentrálva, de valójában ezeket a felületeket tovább lehet osztani, háztetőkre és sivatagokra például.

Az összes szükséges négyzetméter nagyjából Spanyolország területi nagyságával egyezik meg.

Ne feledkezzünk meg róla, hogy mindez akkor igaz, ha csak napenergiára támaszkodunk – nincs olaj, szén vagy gáz. Most már csak azon kell dolgozzunk, hogy mindez megvalósuljon.

Angol forrás

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr927826330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Haziek 2015.09.25. 16:15:36

Érdekes, többre gondoltam volna, de talán igaz. Csak 2000 napsütéses orával számol a cikk írója, pedig még Magyarországra is több jut nem hogy Spanyolországra vagy az említett sivatagora. Ha ez igaz akkor nem kell Spanyolország méret sem, elég lehet egy Olaszország méretű is. Kíváncsi lennék, hogy azzal számoltak-e hogy az elektromos fogyasztók energiaigénye évre, évre csökken, lásd LED lámpák vagy A+++ os háztartási készülékek. Bár ha közben elszaporodnak a villanyautók akkor ez hirtelen meg is ugorhat és ezt többek közt Musk bácsinak is köszönhetjük majd.
süti beállítások módosítása