Napelem kalkulátor
2015. december 09. írta: WSH

Napelem kalkulátor

Hány napelemre van szükség egy háztartás áramellátására?

Ön már a napelem mellett döntött? Vagy még egyelőre hezitál, de kíváncsi lenne pontos paraméterekre? Mai cikkünkben a tervezéshez nyújtunk segítséget. Szót ejtünk a befolyásoló tényezőkről, és két példát is bemutatunk.

Azonnali számolás itt: NAPELEM KALKULÁTOR

 

Ahhoz, hogy az otthonunk áram ellátását napelemmel fedezni tudjuk, a megfelelő minőségű és mennyiségű modulra van szükségünk. Lássuk most, hogy mit kell figyelembe venni a tervezéskor!

6556559_m.jpg

A befolyásoló tényezők

Szinte minden esetben az egyik legfontosabb kérdés, hogy mennyi a jelenlegi villanyszámla. Ebből kiszámolható, hogy pontosan mennyi energiát használnak fel az egy háztartásban élők, és ebből könnyen kikövetkeztethető, hogy mennyi modulra van pontosan szükség. 

Fontos tényező a tetőfelület mérete is. Amennyiben ugyanis kiderül, hogy mekkora rendszert kell telepíteni, akkor egyszerűen megállapítható, hogy ezek számára milyen alapterületű tető szükséges. Emellett a tájolás is fontos szempont, hiszen ha ez nem teljesen ideális, akkor érdemes lehet egy kicsit túlméretezni a napelemet.

Magyarország egyes területein eltérő az átlagos, évi napsütéses órák száma. Éppen ezért a lakóhelyet is érdemes figyelembe venni, így megállapítható, hogy nagyságrendileg milyen teljesítményre lehet számítani. 

Mindezek mellett még két fontos kérdésen kell elgondolkoznia a tervezést megelőzően. Mégpedig, hogy tervez-e a közeljövőben átalakítást, illetve, hogy mekkora összeget kíván befektetni.

Mindezeket figyelembe véve lássunk két példát!

Tegyük fel, hogy egy lakás havi áramszámlája 10 000 Ft. Akkor az ott lakók

  • évente összesen 120 000 Ft-ot költenek villamos energiára,
  • évente 2 667 kWh a fogyasztásuk, 
  • összesen 10 db napelemre van szükségük, amihez 17 m2 tetőfelület kell, és
  • ezzel a rendszerrel összesen 1 574 kg szén-dioxid megtakarítást érhetnek el.

Egy másik család havi számlája 23 000 Ft. Ők

  • évente 276 000 Ft-ot költenek az áramszámlákra összesen, 
  • 6 133 kWh az évi villamosenergia fogyasztásuk, 
  • összesen 23 db napelemre van szükségük, amihez 39,1 m2 tető kell, és
  • a rendszerrel összesen 3 618 kg szén-dioxid megtakarítást értek el. 

Ön is könnyen kiszámolhatja a saját otthonához szükséges napelemes rendszer méretét. Ebben nagy segítséget nyújthat az interneten is elérhető kalkulátor, amellyel egyszerűen áttekintheti a legfontosabb adatokat. 

Kérje napelemes ajánlatunkat most!

ajanlatkeres.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr748152696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása