10+1 dolog, amire feltétlenül figyelni kell napelemes rendszer telepítése esetén
2015. szeptember 05. írta: WSH

10+1 dolog, amire feltétlenül figyelni kell napelemes rendszer telepítése esetén

 

A napelemes rendszerek telepítését általában hosszas gondolkozás előzi meg. Mindenki igyekszik pontosan utánajárni minden információnak és az alapos mérlegelés alapján dönt. Ha Ön már kimondta az igent a napelem mellett, akkor az alábbi 10 dologra feltétlen figyeljen oda a telepítés során.

1. A napelem szinte bármelyik tetőre felszerelhető. A legoptimálisabb a 30-35 fokos dőlésszög és a dél közeli tájolás. Ha lehet, kerülni kell a napelem 15 foknál alacsonyabb dőlésszögben való telepítését, mert így könnyebben és hamarabb koszolódik, ami ronthatja a teljesítményét. 

2. Ha úgy ítéljük meg, hogy a házunk tájolása nem feltétlen szerencsés, akkor érdemesebb lehet megnézni van-e a kertben hely a talajra telepíteni a napelemeket, vagy rendelkezésre áll-e bármilyen más gazdasági épület (pl. garázs), amely ugyan úgy megfelelhet.

2.JPG

ajanlatkeres.png

 

 

 

3. A hálózatra visszatápláló napelem telepítése esetén engedélyeztetni kell a rendszert. A hálózatra csatlakoztatás feltételeiről az áramszolgáltatóknál lehet érdeklődni, akik teljes felvilágosítást adnak erről. Az engedélyeztetés általában 2 hónapot vesz igénybe, de az igénybejelentéstől a mérőóra cseréig 3 hónap is eltelhet.

4. A napelemes rendszerek engedélyezési kötelezettségeit a Villamos Energia Törvény szabályozza. Ez kimondja, hogy az 50 kW-ot meg nem haladó, háztartási méretű kiserőművek létesítéséhez nincs szükség építési engedélyre. Azonban az ennél nagyobb napelemek esetében szükséges az engedélyeztetés, ezért a telepítés esetén erre mindenképp figyeljünk oda.

5. Ügyeljünk arra, hogy a telepítés során minden szükséges eszközt beszereljenek a napelem működéséhez. A nélkülözhetetlen kellékek: napelem modulok, a hozzá való speciális kábelek és csatlakozók, az inverter, egyéb villamos berendezések, megfelelő túlfeszültségvédelmek, tűzvédelmi - és leválasztó kapcsolók, lehetőleg gondozásmentes tartószerkezet.

5.jpg

6. A telepítés során nagyon fontos a megfelelő tartószerkezet kialakítása. Ezek között léteznek kimagasló minőségűek, amelyek kizárólag rozsdamentes elemekből és alumíniumból épülnek fel. Azonban megtalálhatóak az ennek teljes ellentétei is, amelyeket általában vékony vas elemekből alakítanak ki. Mivel a napelemek élettartalma hosszú, ezért érdemes ennek megfelelő tartószerkezetet választani, ami nem fog néhány éven belül berozsdásodni és tönkremenni.

7. A rendszer telepítése során beépítésre kerül az inverter is. Ennek kiválasztása során érdemes odafigyelni a garancia lehetőségére, hiszen a különböző gyártók esetenként eltérő időt jelölhetnek meg. Lehetőség van a külföldi olcsóbb inverter beszerzésére is, amennyiben az adott fajta rajta van a Magyarországon engedélyezettek listáján és biztosan tudjuk, hogy új gyártású inverter, hiszen a legtöbb gyártónál a garanciaidő a gyártás napjától indul. Vigyázzunk, ne vásároljunk kétes helyről invertert!

8. A napelemes rendszerek fontos része a túlfeszültség védelem. Ennek az eszköznek a feladata, hogy a rendszer számára túl magas feszültséget ne engedje be a készülékekbe, hanem a földelésbe vezesse. A rendszer egyenáramú és váltóáramú oldalán is rendelkezni kell megfelelő osztályú túlfeszültség levezetővel.

9. Nem érdemes nagyobb teljesítményű napelemes rendszert telepíteni, mint amekkorára szükségünk van. A rendszer megfelelő méretezését bízza szakemberre, aki kiszámolja, hogy hány napelemre van szüksége ahhoz, hogy megtermelje a szükséges mennyiségű energiát. 

shutterstock_85668046.jpg

10. A csatlakozási kérelmet (igénybejelentés) Ön is beadhatja vagy bízza a telepítést végző cégre. Ha időben benyújtják a kérelmet, az felgyorsíthatja az engedélyeztetés folyamatát.

 

10+1 Érdemes olyan invertert választani, ami lehetőséget kínál arra, hogy internetes felületen a rendszer működését követni és rögzíteni lehessen.

Kérje napelemes ajánlatunkat most!

ajanlatkeres.png

10_1_1.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr77761046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása